Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Από τη σωτηρία της Μίλαν στην αυτοκρατορία των πρωταθλημάτων και των Champions League

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Από τη σωτηρία της Μίλαν στην αυτοκρατορία των πρωταθλημάτων και των Champions League
Intime.gr

Απέκτησε τα ηνία της Μίλαν την 10η Φεβρουαρίου του 1986 και την ανέβασε στο… ποδοσφαιρικό Έβερεστ. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε, έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία του ιταλικού “γίγαντα” κερδίζοντας σχεδόν τα πάντα, σε εθνικό αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο.

Η Μίλαν και το ιταλικό ποδόσφαιρο στο πένθος για το θάνατο του “καβαλιέρε”. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι “έφυγε” από τη ζωή το πρωί της 12ης Ιουνίου του 2023, σε ηλικία 86 ετών -έχoντας διαγνωστεί με λευχαιμία- με τους “ροσονέρι” να “χάνουν” τον άνθρωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στη… γιγάντωση του συλλόγου.

Η Μίλαν πέρασε μια περίοδο κρίσης τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να ορθοποδήσει, έχοντας επιστρέψει στον κορυφή της Serie A μετά την παντοκρατορία της Γιουβέντους και με παρουσία στα προημιτελικά του Champions League. Τίποτα όμως δεν θυμίζει το… φόβητρο των ομάδων που είχε δημιουργήσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την 10η Φεβρουαρίου του 2023 συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από τη στιγμή που ο γιος του Πάολο (σ.σ. ο Σίλβιο βρισκόταν στο Παρίσι), υπέγραψε την εξαγορά του 52% της Μίλαν. Η επικύρωση έφτασε δέκα ημέρες αργότερα (20.02) και έτσι ο Μπερλουσκόνι έγινε νέος ιδιοκτήτης των «ροσονέρι» και στις 24 Μαρτίου πρόεδρός τους.

Όταν ανέλαβε τα ηνία της προεδρίας, η Μίλαν βρισκόταν σε κατάσταση διάλυσης. Υποβιβασμένη δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια (η μια λόγω εμπλοκής στο διαιτητικό σκάνδαλο Totonero), δίχως να έχει κερδίσει τίτλο για 8 έτη και με ένα υπέρογκο χρέος (23 εκ. σημερινών ευρώ), ο σύλλογος βρήκε τη λύση που έψαχνε λύση και ο Μπερλουσκόνι ήταν ο… Μεσσίας που ήρθε να τον σώσει (με τον Αντριάνο Γκαλιάνι να είναι το “δεξί” του χέρι).

Για να αποφύγει τον διορισμό διαχειριστή, μέσω του Rete Italia (θυγατρική της Fininvest),ο Μπερλουσκόνι έδωσε αμέσως 6 δισεκατομμύρια ιταλικές λιρέτες, προχωρώντας με άλλα 25 δισεκατομμύρια σε αύξηση του κεφαλαίου, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις και προχωρώντας στην ενίσχυση της ομάδας.

Έτσι, με αυτή την κίνηση, ο ανερχόμενος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Channel 5, Ιταλία 1 και Rete 4 έφτασε στο 99,9%, ξεκινώντας την μεγάλη περιπέτεια του στη Μίλαν. Υποσχόμενος την κορυφή του κόσμου, που τελικά κατέκτησε. Ήταν τότε που ξεκίνησε μια εξαιρετικά ένδοξη εποχή για τη Μίλαν, κερδίζοντας σχεδόν τα πάντα, σε εθνικό αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο.

Η εντυπωσιακή του εμφάνιση, με ελικόπτερο, στην προπόνηση της ομάδας στο “Μιλανέλο” λίγο πριν αναλάβει την προεδρία, έδωσε μια ιδέα στον κόσμο, για όσα μεγαλειώδη θα ακολουθούσαν.

Όπως αναφέραμε, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε τις υποσχέσεις του… πράξη και έγινε ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην Ιστορία της Μίλαν!

Στα 31 χρόνια της παρουσίας του στους «ροσονέρι», η ομάδα του Μιλάνου κατέκτησε…

8 φορές πρωταθλητής της Ιταλίας (1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004, 2011)

5 φορές πρωταθλητής της Ευρώπης (1989, 1990, 1994, 2003, 2007)

με 2 Intercontinental Cups (1989 και 1990)

και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων (2007).

Κέρδισε επίσης 7 ιταλικά σούπερ Κύπελλα (1989, 1992, 1993, 1994, 2004, 2011),

5 ευρωπαϊκά (1989, 1990, 1995, 2003, 2007)

και 1 κύπελλο Ιταλίας (2003).

Γνωρίζοντας πως κάθε καλή ομάδα πρέπει να έχει μια “μεγάλη” μορφή στον πάγκο της, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε δυο σημαντικές επιλογές προπονητών, που έφεραν το αποτέλεσμα που ήθελε.

Σημείο αναφοράς, η συνεργασία του με τον Αρίγκο Σάκι. Ο “Καβαλιέρα” χρειάστηκε να τον καλέσει στη βίλα του στο Αρκόρε, να φάνε μαζί και να του υποσχεθεί ότι θα έχει… λευκή επιταγή, για να πορευτεί όπως θέλει στο αγωνιστικό κομμάτι.

Κάπως έτσι, το μπαράζ για την έξοδο στην Ευρώπη στο Κομουνάλε του Τορίνο με τη Σαμπντόρια, ήταν το τελευταίο παιχνίδι στη νεότερη ιστορία της Μίλαν που η ομάδα έπαιξε man to man και όχι ζώνη. Οι “ροσονέρι” έγιναν στη συνέχεια αντικείμενο θαυμασμού και μίσους, με τον Μπερλουσκόνι να… τρίβει τα χέρια του, με το “διαστημικό” ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα.

Η Μίλαν του Αρίγκο Σάκι, της περιόδου 1987-91 έμεινε στην… Ιστορία. Ο “προφήτης του “Φουτζιάνο” είχε στις τάξεις της δύο σπουδαίους Ιταλούς αστέρες τον Μπαρέζι και τον Τασότι, δύο πολύ ταλαντούχους παίκτες, τον Μαλντίνι και τον Κοστακούρτα και τους σπουδαίους Ολλανδούς, Φαν Μπάστεν, Ράσικαρντ και Γκούλιτ.

Το “παζλ” είχε ολοκληρωθεί! Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο Μπερλουσκόνι πανηγύρισε οκτώ τίτλους, μεταξύ των οποίων το Scudetto, τα back-to-back Κύπελλα Πρωταθλητριών και δύο Κύπελλα Intercontinental.

Η νέα “δυναστεία” της Μίλαν ήρθε με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της. Ο Ιταλός προπονητής δεν μπόρεσε να… γεμίσει τα παπούτσια του Μαρσέλο Λίπι στην Γιουβέντους, αφού στα δυο χρόνια παρουσίας του στη “βέκια σινιόρα” δεν κατάφερε να φέρει το πρωτάθλημα. Ο Μπερλουσκόνι όμως έδειξε και πάλι “ανακλαστικά” και το 2001 έβαλε τον “Καρλίτο” στον πάγκο της ομάδας (σ.σ. σε αυτήν “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια).

ΦΩΤΟ EPA/MATTEO BAZZI

Στην πρώτη χρονιά του Αντσελότι, ο Μπερλουσκόνι είδε την Μίλαν να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Champions League. Το επόμενο έτος -και με αρκετές αλλαγές στο ρόστερ- οι “ροσονέρι” έφτασαν στην κατάκτηση του Champions League. Ακολούθησαν πολύ επιτυχημένα χρόνια, καθώς η Μίλαν κέρδισε το πρωτάθλημα του 2004, άλλο ένα Champions League το 2006–07, ενώ το 2004–05 ήταν φιναλίστ.

Παράλληλα, σήκωσε δυο φορές το ευρωπαϊκό Super Cup (2003 και 2007) αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2007.

Με τον Αντσελότι στον πάγκο της από το 2001 μέχρι το 2009, η Μίλαν σήκωσε συνολικά οκτώ τρόπαια! Παράλληλα, τη φανέλα της φόρεσαν σε αυτό το διάστημα τεράστιες μορφές του αθλήματος. Σεφτσένκο, Ρούι Κόστα, Πίρλο, Νέστα, Σταμ, Καφού, Ιντζάγκι είναι κάποια από τα “διαμάντια” που έβαλε στην ομάδα ο Μπερλουσκόνι.

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στους αστέρες που απέκτησε η Μίλαν στα… χρόνια του Μπερλουσκόνι είναι και εκείνοι που κατέκτησαν την «Χρυσή Μπάλα»: Ρουντ Γκούλιτ, Μάρκο Φαν Μπάστεν (3), Ζορζ Γουεά, Αντρέϊ Σεφτσένκο Κακά και Ροναλντίνιο (σ.σ. στα τελειώματα της καριέρας του). Από τη λίστα με τα μεγάλα “αστέρια” της ομάδας δεν μπορούν να λείψουν τα ονόματα των Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ρονάλντο και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Η εποχή του “Καβαλιέρε” στη Μίλαν τελείωσε τυπικά στις 14 Απριλίου 2017, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του σε επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Κινέζο επιχειρηματία Γιονγκχόν Λι, αντί περίπου 760 εκατ. ευρώ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις