Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Σιμόες: “Η ΑΕΚ δεν ήθελε να με πουλήσει”

Σιμόες: “Η ΑΕΚ δεν ήθελε να με πουλήσει”
ΦΩΤΟ Eurokinissi

O Αντρέ Σιμόες παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα «transfermarkt». Ο Πορτογάλος μέσος της ΑΕΚ αναφέρθηκε στις καλές εμφανίσεις που πραγματοποιεί με τη φανέλα της Ένωσης, υποστήριξε ότι αρκετές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωση του, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να αγωνιστεί σ’ ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ο Αντρέ Σιμόες εξέφρασε ακόμα την επιθυμία να κληθεί από τον Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Πορτογαλίας, ενώ αποθέωσε τον αρχηγό της ΑΕΚ, Πέτρο Μάνταλο, τονίζοντας ότι του θυμίζει τον Ρουί Κόστα ή τον Ντέκο.

Οι λόγοι που το 2015 άφησε την Πορτογαλία για την ΑΕΚ; «Ήμουν την πρώτη μου χρονιά στην πρώτη κατηγορία με την Μορεϊρένσε και τελείωνε το συμβόλαιό μου. Ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους εμφανίστηκε η πρόταση της ΑΕΚ και μερικές ξένες ομάδες, αλλά οι στόχοι ήταν οι ίδιοι και προτίμησα να ρισκάρω για ένα καλύτερο πρότζεκτ και να παλέψω για τίτλους. Έφτασα σε μια περίοδο που είτε θα ρίσκαρα, είτε δε θα έφευγα για ένα κλαμπ διαφορετικό. Στόχος μου ήταν να μην περιμένω άλλο και να δω τι μπορώ να δώσω».

Για τον Έλντερ Μπαρμπόσα και τη δήλωσή του ότι τον βοήθησε όταν ήρθε στην ΑΕΚ; Και αν έκανε το ίδιο αυτός με τον άφιξη του Λόπες; «Ναι, ο Μπαρμπόσα ήταν πολύ σημαντικός για μένα. Όταν ήρθα εδώ (σ.σ. Ελλάδα) ήταν όλα νέα για μένα. Μου έμαθε πολλά μέρη όπου μπορούσα να πάω, μου σύστησε τους συμπαίκτες μου και είναι ένα πρόσωπο που και σήμερα είναι φίλος μου και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Στην περίπτωση του Έλντερ Λόπες, τόσο εγώ όσο και ο Ούγκο Αλμέιδα – ο οποίος δεν είναι πλέον εδώ, γιατί πήγε σε άλλη ομάδα – βοηθήσαμε τον Έλντερ. Τον βοηθήσαμε με τη διαμονή, πήγαμε παντού μαζί. Του δώσαμε μεγάλη βοήθεια. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για εμάς τους παίκτες να έχουμε έναν άνθρωπο που μας βοηθάει. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, επειδή όλοι είμαστε φίλοι και ζούμε στο εξωτερικό για δουλειά».

Αν τώρα στα 27 του χρόνια νιώθει ότι είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του; «Ναι, νομίζω είναι αλήθεια αυτό. Στην πρώτη μου χρονιά εδώ στην ΑΕΚ είχα μια καλή στιγμή: κερδίσαμε το Κύπελλο. Τη δεύτερη χρονιά νομίζω ότι έκανα καλύτερη σεζόν και τώρα στην τρίτη μου σεζόν θέλω να κάνω ακόμα καλύτερα πράγματα. Για την ώρα έχω κάνει καλό ξεκίνημα και ναι, είμαι στην καλύτερη φάση της καριέρας μου».

Για τις φήμες ότι θα μπορούσε να πωληθεί από την ΑΕΚ και το ενδιαφέρον από ξένους συλλόγους; «Ναι, είναι αλήθεια πως πολλά κλαμπ ακούγονται για μένα και αυτό είναι ένα σημάδι ότι είμαστε σε καλή κατάσταση και υπάρχουν άνθρωποι που το γνωρίζουν. Όταν ήρθα εδώ, τον Δεκέμβριο κάποιες ομάδες από τη Γαλλία και άλλου ενδιαφέρθηκαν για μένα. Και η ΑΕΚ ήθελε το συντομότερο να ανανεώσω το συμβόλαιο, αυξάνοντας τη ρήτρα αποδέσμευσής μου, ώστε να μην είναι εύκολο να φύγω. Στο τέλος αυτής της χρονιάς υπήρξαν κάποιες προτάσεις, αυτή τη φορά από την Ισπανία. Ακόμα και ο πρώην προπονητής μου (σ.σ. Πογιέτ στη Μπέτις) ήθελε να με πάρει, αλλά ο σύλλογος δεν δέχθηκε προτάσεις που ήταν κοντά στη ρήτρα. Συνειδητοποιώ ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει η μεταγραφή, επειδή οι σύλλογοι δεν είναι τόσο εύκολο να δαπανήσουν τόσα χρήματα. Ελπίζω όμως να κάνω ακόμη καλύτερη χρονιά, ώστε να μπορούν να επανεμφανιστούν νέες ομάδες που να ενδιαφερθούν για μένα και τότε να αξιολογήσω την κατάσταση».

Ομάδες όπως η Μαγιόρκα, η Σεβίλλη, η Τζένοα, η Μαρσέιγ έδειξαν ενδιαφέρον. Πιστεύει ότι η υψηλή ρήτρα ήταν ο λόγος που δεν έγινε μεταγραφής σε κάποια απ’ αυτές; «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μιλάμε για έναν 27χρονο παίκτη που παίζει σε ένα πρωτάθλημα που δεν είναι το καλύτερο στην Ευρώπη. Άρα σύλλογοι δεν μπορούν να απαιτούν τόσα εκατομμύρια. Στην περίπτωσή μου, έχω μια ρήτρα 7,5 εκατ. ευρώ και θεωρώ μεγάλη ρήτρα για έναν 27ετών ποδοσφαιριστή που παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Γνωρίζω ότι αυτά τα σωματεία αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις. Ξέρω ότι υπήρξαν κάποιες ομάδες που ενδιαφέρθηκαν και προσέγγισαν την ΑΕΚ, αλλά ποτέ δεν κατέληξαν σε συμφωνία ή σε μια τιμή που ήταν κατάλληλη για την ΑΕΚ. Ήμασταν Ευρώπη και ο σύλλογος δεν ήθελε να πουλήσει και ούτε πούλησε, παρά τις προτάσεις που έχουν προκύψει επίσης και για άλλους παίκτες. Ως εκ τούτου είμαι πλέον σε αναμονή για άλλη μια φορά και αν πάλι υπάρξει ενδιαφέρον θα είναι ένα σημάδι ότι κάνω καλή δουλειά».

Αν θεωρεί ότι είναι καλύτερο για έναν ξένο παίκτη να δουλεύει στο ελληνικό πρωτάθλημα κι αν είναι της άποψης ότι για έναν Πορτογάλο ποδοσφαιριστή παίρνει μεγαλύτερη αξία στην Ελλάδα, απ’ ότι στην Πορτογαλία; «Δεν νομίζω ότι μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αξία σε έναν Πορτογάλο παίκτη το πρωτάθλημα της χώρας. Αλλά μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αξία σε μένα που παίζω σε ένα μεγάλο κλαμπ. Ηταν μεγάλη έκπληξη για μένα γιατί ήρθα από μια μικρή ομάδα και δεν έτυχα της προσοχής των Μέσων ενημέρωσης ενός μεγάλου παίκτη. Τώρα όμως στις ειδήσεις στην Πορτογαλία μιλούν για μένα, που σίγουρα δε θα συνέβαινε αν έπαιζα σε μια μικρότερη ομάδα».

Ένα από τα όνειρά του ήταν να παίξει στην Πόρτο, της οποία είναι οπαδός. Υπάρχει ακόμα αυτό το όνειρό ή στοχεύει ψηλότερα; «Δεν είναι μονο επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να παίξουμε σε οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο. Το όνειρό μου είναι σίγουρα να παίξω σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία). Εχω κάνει καλή δουλειά, το έχουν αναγνωρίσει ορισμένες χώρες και πιστεύω ότι κάποια ημέρα ή χρονιά μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μου».

Για τον Φερνάντο Σάντος και αν πιστεύει μπορεί να κληθεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον στην Εθνική Πορτογαλίας; «Βέβαια το πιστεύω. Όλα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο και εμείς το πιστεύουμε. Δεν το ονειρευόμαστε απλά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή, γιατί ειμαι σε ένα πρωτάθλημα που δεν έχει τόση μεγάλη προβολή, αλλά ο μίστερ Φερνάντο Σάντος το βλέπει. Άρα ποτέ δεν ξέρεις. Μια ημέρα μπορεί να παίξω σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα και αυτή η κλήση να έρθει. Έχουμε την περίπτωση του Μπρούνο Φερνάντες που είναι φίλος μου. Δεν νομίζω πέρυσι ότι θα ήταν στην επιλογή τόσο γρήγορα. Σίγουρα ήρθε σε μια μεγάλη ομάδα στην Πορτογαλία (σ.σ. Σπόρτινγκ) και κλήθηκε».

Για το ποιος είναι σήμερα ο καλύτερός του συμπαίκτης, από ποδοσφαιρική άποψη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να παίξει μαζί; «Ο παίκτης με το μεγαλύτερο μέλλον και ποιότητα που έχω μοιραστεί σε ομάδα είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Είναι αρχηγός της ομάδας, είναι διεθνής με την Εθνική Ελλάδας και πιστεύω ότι μπορεί να παίξει σε κορυφαία ομάδα του εξωτερικού και να κάνει τη διαφορά. Ο σύλλογος είχε πολλές προτάσεις γι’ αυτόν, διότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Έχει εξαιρετικές αλλαγές παιχνιδιού με τη μπάλα. Μου θυμίζει Ρουί Κόστα ή Ντέκο. Έχει κάτι πολύ περισσότερο από τους άλλους παίκτες και η ομάδα χάνει πολύ όταν δεν είναι καλά. Νομίζω ότι θα ήταν μια καλύτερη ευκαιρία για τις μεγάλες πορτογαλικές ομάδες. Μονο να κερδίσουν θα έχουν απ’ αυτόν».

Για το ποιος αντίπαλος που δημιούργησε τους μεγαλύτερους… μπελάδες; «Ο παίκτης που μου δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι τώρα ήταν ο Ζόνας, όταν έπαιζε στη Μπενφίκα. Έπαιξα αντίπαλός του όταν ήμουν στη Μορεϊρένσε και με είχε… πονοκεφαλιάσει. Είναι ένας φανταστικός παίκτης. Διαβάζει το παιχνίδι πριν αγγίξει τη μπάλα και κάνει τη διαφορά. Παρά την ηλικία που είναι συνέχισε να σκοράρει, να δίνει ασίστ. Συνεχίζει να κάνει τη διαφορά».

Ποια ομάδα στην Πορτογαλία ενισχύθηκε περισσότερο το καλοκαίρι; «Κατά τη γνώμη μου η Σπόρτινγκ. Συμφώνησε με παίκτες που κάνουν τη διαφορά, όπως ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Μπατάλια, ο Κοεντράο που παίζει παντού. Η Σπόρτινγκ νομίζω είναι η ομάδα που ενισχύθηκε καλύτερα».

Το transfermarkt.pt τον κοστολογεί στα 2,5 εκατ. ευρώ. Ποια είναι η γνώμη του γι’ αυτή την τιμή;
«Νομίζω, ότι 2,5 εκατ. ευρώ είναι μια δίκαιη και λογική τιμή. Όπως είπα ειμαι ένας παίκτης 27 ετών που παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα και παρότι παίζω συχνά και ειμαι σημαντικός για την ομάδα δεν μπορώ να πάω παραπάνω απ’ αυτό το ποσό».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις