Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Το ματς με τον Κύργιο η πιο άβολη κατάσταση που έζησα»

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Το ματς με τον Κύργιο η πιο άβολη κατάσταση που έζησα»
Reuters

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραχώρησε συνέντευξη στην Cosmote TV, μίλησε για τη σεζόν στο τένις που ολοκληρώθηκε και αναφέρθηκε στην επεισοδιακή “μάχη” που είχε το 2022 με τον Νικ Κύργιο στο Wimbledon, στην απόσυρση του Ρότζερ Φέντερερ, αλλά και στα νεύρα που βγάζει προς τον πατέρα του.

Στην… εξομολόγησή του, ο Στεφανος Τσιτσιπάς τόνισε πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο μέλλον, μετά την αντίδραση που είχε στο ματς με τον Νικ Κύργιο στο Wimbledon, αναφέρθηκε στη θλιβερή στιγμή της απόσυρσης του Ρότζερ Φέντερερ από την ενεργό δράση, στο ενδεχόμενο να τον έχει κάποια στιγμή στη θέση του προπονητή, αλλά και στις εντάσεις που έχει κατά τη διάρκεια αγώνων, κατά του πατέρα του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

Για την κόντρα του με τον Νικ Κύργιο: «Δεν έχω βρεθεί ξανά σε μια τόσο άβολη κατάσταση, να προσπαθεί τόσο έντονα ο αντίπαλός μου να με βγάλει εκτός ρυθμού. Χρησιμοποιώντας τα πάντα, ό,τι είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εναντίον μου, κάτι που βρήκα πολύ ανήθικο. Υπήρχε μια αντίδραση μετά, για την οποία φυσικά και δεν είμαι περήφανος, ακόμα και τώρα όταν το σκέφτομαι δεν ξέρω πως συνέβη αυτό. Ήταν μια αυτόματη αντίδραση και πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στο μέλλον για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Για την βραδιά του αντίο στον Φέντερερ: «Ήθελα να πάω να κάτσω δίπλα του, αλλά μετά σκέφτηκα πως εκείνη η θέση άνηκε στον Nadal. Δεν μου είπε κανείς τίποτα, αλλά το ένιωσα. Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη στιγμή και ταυτοχρόνως θλιβερή, γιατί το τένις έχασε έναν θρύλο. Έκλαιγα για 2 συνεχόμενες μέρες, ακόμα και το επόμενο πρωί όταν ξύπνησα, μου ήταν δύσκολο να διανοηθώ τι συνέβη. Ο Federer για μένα σήμαινε τα πάντα. Ήταν ο λόγος που ξεκίνησα να παίζω τένις και να ονειρεύομαι να κερδίζω το Wimbledon και φυσικά ένας απ’ τους λόγους που ξεκίνησα να παίζω με το ένα χέρι backhand. Δεν πίστευα ότι ήταν αλήθεια και μου πήρε λίγο χρόνο να το επεξεργαστώ, αλλά φυσικά ήταν μια πολύ ξεχωριστή βραδιά που θα μου μείνει αξέχαστη για το υπόλοιπο της ζωής μου»

Για το αν θα τον ήθελε για προπονητή του και για τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς: «Ψιλοακριβούτσικος ο Ρότζερ… Πιστεύω ότι θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο. Θα ήταν μεγάλη τιμή αν γινόταν. Για το αν θα του έκανα πρόταση να με αναλάβει; Θα του έδινα μερικά χρόνια ακόμη. Και ο Ναδάλ έχει καλό… μάτι. Μια συμβουλή του ήταν να μη χρησιμοποιώ πολλά δάχτυλα στα διπλά. Ο Τζόκοβιτς… δεν πίνουμε καφέ. Δεν μιλούσαμε για τένις, αλλά πάντα με ενδιέφερε τι κάνει με την δίαιτά του.

Για το αν τον έχει επηρεάσει ότι έχει αφήσει πολλά από την παιδική ηλικία για το τένις: «Δεν έχω χάσει κάτι. Το τένις μου ανταποδίδει τις θυσίες. Κάνω αυτό που αγαπώ από παιδί. Μπορεί να μην είχα την ευκαιρία να βγαίνω με φίλους, αλλά είχα τέτοια αγάπη για το άθλημα…Το να βγαίνω στο γήπεδο ήταν μεγάλη η ικανοποίηση. Σου δίνει και μία ιδέα ότι το τένις μπορεί να δέσει ανθρώπους. Γιατί στην αρχή νιώθεις μόνος σου. Εχεις όμως τον κόσμο μαζί σου, αλλά και την ομάδα σου»

Για το πως ξεκίνησε να παίζει τένις: «Δύσκολο να μην πιάσεις ρακέτα όταν οι γονείς σου προέρχονται από το τένις. Έκαναν προπονήσεις στη Βουλιαγμένη και κάθε μέρα πριν ή μετά το σχολείο έβλεπα μικρά παιδιά να κάνουν προπόνηση. Κατάλαβα ότι μου αρέσει το τένις»

Για το αν σκέφτηκε ποτέ να σταματήσει: «Μου έχει περάσει από το μυαλό. Το τένις ζητάει πολλά. Σωματικά και ψυχολογικά. Στα 16 μου το σκέφτηκα. Δυσκολευόμουν πολύ και σκέφτηκα να σταματήσω. Δεν μπορούσα όμως να αφήσω αυτό που ήθελα να κάνω σαν παιδί. Το τένις ήταν το μέλλον μου. Με κάνει πιο ολοκληρωμένο ως άνθρωπο.»

Για γονείς και εντάσεις στο γήπεδο: «Μπορεί να φαίνεται εξωφρενικό αυτό που βλέπει ο κόσμος στην τηλεόραση από το box. Συμφωνώ. Φαίνεται σαν… τρελοκομείο. Έμενα με έχει κάνει πιο σκληροτράχηλο. Ειδικά από τη μεριά της μητέρας μου. Που έχει και την… σοβιετική ανατροφή. Σε πειθαρχεί. Το βιώνω από μικρή ηλικία αυτό. Με βοήθησε στο να είμαι σκληρός στον εαυτό μου. Είχα συγκρούσεις με τον πατέρα μου και… γενικώς, αλλά με βοήθησε να προχωρήσω. Είμαι προετοιμασμένος για τέτοιες καταστάσεις»

Για τον Μαρκ Φιλιππούση: «Είναι άνθρωπος που δεν προσπαθεί να βάλει εμπόδια στο τι γίνεται με την οικογένειά μου γιατί κι αυτός είχε ανάλογη εμπειρία. Το καταλαβαίνει. Βαζει σε προτεραιότητα αυτό που θέλω εγώ. Τον σέβομαι γι΄’ αυτό που κάνει και έχει πολύ καλές γνώσεις για το άθλημα. Εχει εμπειρίες που λίγοι προπονητές έχουν τενιστικά. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο παιχνίδι πάνω στο φιλέ. Χρειαζόμουν έναν άνθρωπο στην ομάδα μου, να μου πει συγκεκριμένα πράγματα με πιο ήρεμη φωνή. Η διαφορά με τον πατέρα μου είναι ότι ο πατέρας μου θα χρησιμοποιούσε 250 λέξεις να μου το εξηγήσει και ο Μαρκ τρεις».

Για τους χαμένους τελικούς: «Επρεπε να έχω κερδίσει μερικούς. Η δεύτερη θέση ποτέ δεν σε ευχαριστεί. Σε πονάει. Η ευχαρίστηση είναι να κερδίζεις τίτλους».

Για το ποιος είναι ο στόχος του για το 2023: «Το Νο1 του κόσμου»

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις