Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τα έπαθλα του Σπύρου Λούη στην Αρχαία Ολυμπία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τα έπαθλα του Σπύρου Λούη στην Αρχαία Ολυμπία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα παραδώσει στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Ολυμπία το ολόγραμμα απεικόνισης του αργυρού κυπέλλου Bréal.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρινόμενο με μεγάλη προθυμία στο αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραχωρεί επ’ αόριστον τη χρήση του ολογράμματος του κυπέλλου στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, προκειμένου να συνεκτεθεί με τον μελανόμορφο σκύφο που επεστράφη πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster, της Γερμανίας και είναι τα έπαθλα που αποδόθηκαν στον πρώτο Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου δρόμου, τον Σπύρο Λούη.


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί “το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευγενική παραχώρηση του ολογράμματος του κυπέλλου Bréal, το οποίο θα εκτίθεται μαζί με τον μελανόμορφο σκύφο, τα έπαθλα της νίκης του Σπύρου Λούη, στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελώντας μια νέα εκθεσιακή ενότητα που συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της εποχής μας”.


Το αργυρό κύπελλο αθλοθετήθηκε, ειδικά για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος, Michel Bréal. Για πολλά χρόνια το έπαθλο είχε χαθεί. Το 2012 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απόκτησε το κύπελλο, με σκοπό να το καταστήσει ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και σήμερα εκτίθεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Τον μελανόμορφο σκύφο δώρησε στο Λούη ο Ιωάννης Λάμπρος, νομισματολόγος και αρχαιοπώλης, αφού ζήτησε την άδεια από τον Γεώργιο Α΄. Το αγγείο, που επεστράφη πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster, της Γερμανίας, εκτίθεται πλέον στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, στην Ολυμπία ως μόνιμο έκθεμα της συλλογής του.

Το αγώνισμα του Μαραθωνίου -οι αθλητές διανύουν 42.195μ.- είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων του 1896, μετά από πρόταση του Γάλλου ελληνιστή Michel Bréal. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, εμπνευστής των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποδέχτηκαν την πρόταση. Την υποστήριξαν θερμά, παρόλο που η εκτέλεσή της παρουσίασε τεχνικές και άλλες δυσκολίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε στους αρχαίους Αγώνες. Σήμερα, ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αγώνισμα σε όλο τον κόσμο.


H νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο δρόμο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από τα πολεμικά κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων εναντίον των Περσών, τον ανέδειξε σε λαϊκό ήρωα.

Η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων αποτυπώθηκε όχι μόνο στα επίσημα βραβεία που του απονεμήθηκαν, αλλά και στις δεκάδες δώρα που του προσφέρθηκαν, είτε υλικά, είτε ποιήματα, είτε χορηγίες. Η απονομή των βαρύτιμων μεταλλίων και επάθλων στους νικητές έγινε στις 3 Απριλίου 1896, τελευταία ημέρα των Αγώνων, από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ στο ασφυκτικά γεμάτο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στον Λούη, εκτός από το μετάλλιο της πρώτης ολυμπιακής νίκης, το τιμητικό δίπλωμα, τα κλαδιά ελιάς από την Ιερά Άλτι της Ολυμπίας και την ελιά του «Πεισιστράτου» στην Αθήνα, απονεμήθηκαν ως έπαθλα τα δύο κύπελλα, ο μελανόμορφος σκύφος και το κύπελλο Bréal.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις