Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Το Τουρνουά Γουίμπλεντον σήμερα Google Doodle

Το Τουρνουά Γουίμπλεντον σήμερα Google Doodle

Το Τουρνουά Γουίμπλεντον τιμάει σήμερα με Doodle η Google. Το Τουρνουά Γουίμπλεντον διεξάγεται κάθε καλοκαίρι και διαρκεί δύο εβδομάδες.

Το Τουρνουά Γουίμπλεντον διεξάγεται κάθε καλοκαίρι, συνήθως από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου, και όπως και τα υπόλοιπα Majors του Grand Slam, διαρκεί δύο εβδομάδες. Είναι το μοναδικό τουρνουά του Grand Slam που διεξάγεται σε γήπεδο με γρασίδι. Οι κατηγορίες αγώνων είναι πέντε (μονό ανδρών, μονό γυναικών, διπλό ανδρών, διπλό γυναικών και διπλό μεικτό), όπως και στα υπόλοιπα τουρνουά.

Το Τουρνουά Γουίμπλεντον, γνωστό και ως Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο πρωτάθλημα στην αντισφαίριση και το πιο γνωστό. Ξεκινάει στο τέλος Ιουνίου και ολοκληρώνεται ως τον Ιούλιο. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο Ουίμπλεντον της Αγγλίας. Το τουρνουά αντισφαίρισης Τουρνουά Γουίμπλεντον αποτελεί ένα από τα 4 Γκραν Σλαμ.

Οι παίχτες που συμμετέχουν στο Τουρνουά Γουίμπλεντον επιλέγονται με βάση τη βαθμολογία τους στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς και τις συνολικές ετήσιες επιδόσεις τους σε γήπεδα με γρασίδι. Έτσι, διαγωνίζονται οι καλύτεροι αθλητές της χρονιάς, όχι μόνο για το πρεστίζ της νίκης και την ευκαιρία να διεκδικήσουν το Grand Slam, αλλά και για τους πολύτιμους βαθμούς και δύο πολύ σημαντικά έπαθλα.

Στους νικητές Τουρνουά Γουίμπλεντον απονέμονται τρόπαια και χρηματικά έπαθλα. Στον νικητή του απλού ανδρών απονέμεται το ασημένιο κύπελλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1887 και φέρει την επιγραφή «All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World». Το αντίστοιχο τρόπαιο που απονέμεται στη νικήτρια του απλού γυναικών είναι ο ασημένιος δίσκος Venus Rosewater Dish, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1886. Στους νικητές των ζευγαριών απονέμονται επίσης ασημένια κύπελλα. Στους δευτεραθλητές κάθε κατηγορίας απονέμονται ασημένιοι δίσκοι.

Τα χρηματικά έπαθλα στους νικητές του Τουρνουά Γουίμπλεντον εισήχθησαν το 1968, όταν επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή επαγγελματιών στους αγώνες. Τα συνολικά χρηματικά κέρδη στους νικητές της διοργάνωσης ξεπερνούν σήμερα τα 20 εκατομμύρια λίρες. Το 2014 το συνολικό ποσό έφτασε τα 25 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 10,8% από το ποσό της προηγούμενης χρονιάς.

Ο πρώτος τελικός του Τουρνουά Γουίμπλεντον στο απλό των ανδρών έγινε το 1877. Πρώτος νικητής ήταν ο Άγγλος Σπένσερ Γκόουρ. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός που έγινε ποτέ ήταν στο απλό των ανδρών στις 5 Ιουλίου 2009. επικρατώντας του Ελβετού Ρότζερ Φέντερερ με 3-1 σετ. Ο πρώτος τελικός του Τουρνουά Γουίμπλεντον στο απλό των γυναικών έγινε το 1884 με πρώτη νικήτρια τη Βρετανίδα Μοντ Γουάτσον.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε