Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βιγιαρεάλ – Γιουνάιτεντ: «Βασιλιάς» Έμερι κατέκτησε στα πέναλτι το Europa League με ήρωα τον Ρούλι

Βιγιαρεάλ – Γιουνάιτεντ: «Βασιλιάς» Έμερι κατέκτησε στα πέναλτι το Europa League με ήρωα τον Ρούλι
ΦΩΤΟ Reuters

Ο φετινός τελικός του Europa League κρίθηκε στα πέναλτι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να “λυγίζει” με 11-10 από τη Βιγιαρεάλ του… “Mr Europa”, Ουνάι Έμερι, ο οποίος και κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε με 1-1, χάρη σε γκολ των Μορένο και Καβάνι, με το σκορ να μην αλλάζει ούτε στην παράταση, ώστε να κριθεί το παιχνίδι στη… ρώσικη ρουλέτα.

Δείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Εκεί όλοι οι παίκτες βρήκαν δίχτυα και μετά από 21 εύστοχα πέναλτι, ο τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Ντε Χέα, ήταν αυτός που νικήθηκε από τον “ομόλογό” του, Ρούλι, για να πανηγυρίσει το “κίτρινο υποβρύχιο” τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του.

Το παιχνίδι

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε από την αρχή του αγώνα την κατοχή της μπάλας στο τελικό και “απείλησε” πρώτη με σουτ του Μακ Τόμινεϊ και Σο, που δεν βρήκαν όμως την εστία του Ρούλι.

Η Βιγιαρεάλ άρχισε να βγαίνει όμως στις αντεπιθέσεις μετά το πρώτο 15λεπτο και ο Τόρες στο 23′ έχασε καλή ευκαιρία με κεφαλιά από κοντά, μετά από απίθανη σέντρα με “ραμπόνα” του Μπάκα.

 

Οι “κόκκινοι διάβολοι” εμφάνισαν στη συνέχεια προβλήματα στην τελική πάσα και το “κίτρινο υποβρύχιο” εκμεταλλεύτηκε μια στημένη μπάλα για να ανοίξει το σκορ. Στο 29′ και με γέμισμα από εκτέλεση φάουλ, ο Μορένο έκανε φοβερό “πέταγμα” στο δεύτερο δοκάρι, για να βάλει την προβολή και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 στο ματς.

 

Το γκολ “πάγωσε” την ομάδα του Σόλσκιερ, η οποία και χρειάσθηκε ένα δεκάλεπτο για να γίνει ξανά επικίνδυνη για τους Ισπανούς. Δύο ωραίες ενέργειες των Ράσφορντ και Γκρίνγουντ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όμως, κόπηκαν την τελευταία στιγμή κι έτσι η Βιγιαρεάλ πήγε προηγούμενη στα αποδυτήρια.

 

Στο δεύτερο μέρος, το “κίτρινο υποβρύχιο” λίγο έλειψε να πετύχει και δεύτερο τέρμα από λάθος του Μπαϊγί στο 48′, αλλά η Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που κατάφερε να πετύχει το γκολ λίγο αργότερα. Στο 55′ και μετά από εκτέλεση κόρνερ και σου του Ράσφορντ, η μπάλα κόντραρε και στρώθηκε στον Καβάνι απέναντι από την εστία, για να ισοφαρίσει ο Ουρουγουανός με πλασέ από κοντά σε 1-1.

 

Ο Καβάνι θα μπορούσε να κάνει και την ολική ανατροπή στο 71′, αλλά η κεφαλιά του “κόπηκε” λίγο πριν την εστία του Ρούλι. Η Γιουνάιτεντ συνέχισε να έχει την υπεροχή, αλλά χωρίς σημαντικές ευκαιρίες. Οι δύο ομάδες “απείλησαν” ουσιαστικά από μία ακόμη φορά, στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας, με τον Πογκμπά να στέλνει με δική του κεφαλιά την μπάλα άουτ και τον Τόρες να σουτάρει δίπλα από τα δοκάρια στις καθυστερήσεις.

Το 1-1 παρέμεινε έτσι στο παιχνίδι και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Η Βιγιαρεάλ ήταν πιο επιθετική στον έξτρα χρόνο, αλλά πλην ενός άστοχου σουτ του Πάκο Αλκάθερ, δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα γκολ, με αποτέλεσμα ο τίτλος του Europa League να κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί και οι 20 ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων είχαν εύστοχες εκτελέσεις και ο… κλήρος έπεσε στους τερματοφύλακες. Ο Ρούλι έγινε έτσι ήρωας του αγώνα, καθώς νίκησε δις τον Ντε Χέα, διαμορφώνοντας ο ίδιος το 11-10 και αποκρούοντας το πέναλτι του αντιπάλου του, για να χαρίσει το τρόπαιο στη Βιγιαρεάλ.

 

Η ισπανική ομάδα συνέχισε έτσι την τρομερή παράδοση της χώρας στη διοργάνωση, με τον Ουνάι Έμερι να γράφει ιστορία με την 4η κατάκτηση του τροπαίου, μετά τις τρεις ως προπονητής της Σεβίλλης. Αντίθετα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει στο “θρόνο” μετά το 2017.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Βιγιαρεάλ: Ρούλι, Φόιτ (88′ Γκασπάρ), Αλμπιόλ, Τόρες, Πεντράθα (88′ Μορένο), Πίνο (77’ Αλκάθερ), Καπού (120’+3′ Ράμπα), Παρέχο, Τριγκέρος (77’ Γκόμεθ), Μπάκα (60’ Κοκλέν), Μορένο.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Γουάν Μπισάκα (120’+3′ Μάτα), Μπαϊγί (115′ Τουανζέμπε), Λίντελοφ, Σο, Πογκμπά (115′ Τζέιμς), ΜακΤόμινεϊ (120’+3′ Τέλες), Μπρούνο Φερνάντες, Γκρίνγουντ (100′ Φρεντ), Ράσφορντ, Καβάνι.

 

Η σειρά των πέναλτι

Ζεράρ Μορένο 1-0

Μάτα 1-1

Ράμπα 2-1

Τέλες 2-2

Αλκάθερ 3-2

Φερνάντες 3-3

Αλμπέρτο Μορένο 4-3

Ράσφορντ 4-4

Παρέχο 5-4

Καβάνι 5-5

Γκόμεθ 6-5

Φρεντ 6-6

Αλμπιόλ 7-6

Τζέιμς 7-7

Κοκλέν 8-7

Λουκ Σο 8-8

Γκασπάρ 9-8

Τουανζέμπε 9-9

Τόρες 10-9

Λίντελοφ 10-10

Ρούλι 11-10

Ντε Χέα ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις