Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Πούτιν για Καμίλα Βαλίεβα: «Η τελειότητα της δεν μπορούσε να επιτευχθεί με ντόπινγκ»

Βλαντιμίρ Πούτιν για Καμίλα Βαλίεβα: «Η τελειότητα της δεν μπορούσε να επιτευχθεί με ντόπινγκ»
Reuters

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι επιδόσεις της νεαρής αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη βοήθεια απαγορευμένων ουσιών, ανήμερα των 16 γενεθλίων της.

Η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ στο εθνικό πρωτάθλημα της Ρωσίας τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά το αποτέλεσμα αποκαλύφθηκε μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, μια ημέρα αφότου είχε ήδη βοηθήσει την ομάδα της Ρωσίας, να κατακτήσει την πρώτη θέση στο ομαδικό, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Μία υπόθεση που έριξε μεγαλύτερη «σκιά» στη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στους Αγώνες, καθώς ήδη αντιμετώπιζαν αυξημένο έλεγχο για κυρώσεις ντόπινγκ που τους ανάγκαζαν να αγωνίζονται χωρίς τη σημαία και τον εθνικό ύμνο τους.

«Μέσω της δουλειάς της, έφερε το άθλημα στο επίπεδο μιας πραγματικής μορφής τέχνης» είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική τελετή απονομής βραβείων στο Κρεμλίνο για τους Ολυμπιονίκες από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022.

«Τέτοια τελειότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί ανέντιμα με τη βοήθεια πρόσθετων ουσιών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι πρόσθετες ουσίες δεν χρειάζονται στο καλλιτεχνικό πατινάζ» πρόσθεσε.

Η Βαλίεβα, η οποία θεωρείτο φαβορί για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, πήρε την έγκριση να αγωνιστεί στο ατομικό γυναικών στο Πεκίνο από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), αλλά περιορίστηκε τελικά στην τέταρτη θέση, καθώς σκόνταψε ή έχασε την ισορροπία της τουλάχιστον τέσσερις φορές καθώς έκανε πατινάζ στο «Μπολερό». Έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε άλμα με τετραπλή περιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά τη διάρκεια του ομαδικού.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να μην απονείμει μετάλλια για το ομαδικό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι να επιλυθεί η υπόθεση ντόπινγκ της Βαλίεβα, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες.

Πληροφορίες ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις