Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Βούλα Πατουλίδου: Με είχαν απειλήσει να μην μπω στο αεροπλάνο για Βαρκελώνη

Βούλα Πατουλίδου: Με είχαν απειλήσει να μην μπω στο αεροπλάνο για Βαρκελώνη

Ήταν 5 Αυγούστου του 1992 στη Βαρκελώνη όταν η Βούλα Πατουλίδου έτρεχε τα 100 μέτρα με εμπόδια σε 12.64 και κατακτούσε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1912. Κι όμως αυτό ίσως να μην είχε συμβεί.

Θα μπορούσε η Βούτα Πατουλίδου να μην έχει ταξιδέψει ποτέ στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να γράψει ιστορία; Κάποιοι έτσι ήθελαν όπως αποκάλυψε η ίδια το βράδυ της Δευτέρας (18.01.2021) μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm με αφορμή τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Η Βούλα Πατουλίδου είπε ότι ήταν πολλών χρόνων πρακτική του να κάνουν ό,τι θέλουν οι παράγοντες, θεωρώντας πως είναι στο απυρόβλητο και θα μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητοι γιατί είχαν εξουσία στα χέρια τους.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε εκείνη κάποια εμπειρία, τότε αποκάλυψε πως την είχαν απειλήσει για να μην πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. «Είχα απειλή, να μην μπω ποτέ στο αεροπλάνο της Βαρκελώνης γιατί θεωρητικά δεν διεκδικούσα καμία διάκριση. Στη Βαρκελώνη κέρδισα, στη Βαρκελώνη έκανα την υπέρτατη διάκριση και την κατάργηση όλων των αρνητικών σχολίων. Άρα, η απειλή ήταν μπροστά μου, έπρεπε να μην την δω και να την προσπεράσω και αν δεν υπήρχε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ίσως να μην πήγαινα ποτέ στην Βαρκελώνη.

Click4more Πατουλίδου για Μπεκατώρου: «Μεγαλώνεις και δυναμώνεις και λες φτάνει πια, να μου βιάζεις και το μυαλό και την ψυχή»

Το όριο το είχα πιάσει, αλλά αυτό δεν σου έδινε το όνειρο της μεγάλης διάκρισης. Οι παράγοντες είναι η εξουσία και στο απυρόβλητο. Εσύ που είσαι ο πρωταγωνιστής στο γήπεδο είσαι όμως δούλος έξω από το γήπεδο, γιατί αυτή ήταν η νοοτροπία και προσπαθούμε χρόνια οι μεγάλοι αθλητές να την σπάσουμε για να μπορέσουν μικρότερα παιδιά να φτάσουν στην διάκριση» τόνισε η Βούλα Πατουλίδου.

Η νυν αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης θεωρεί πως δεν δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση ως αθλήτρια γιατί όταν ξεκίνησε, ήταν παντρεμένη και μάλιστα με αθλητή της άρσης βαρών.

«Εγώ είχα ένα μεγάλο προσόν, ξεκίνησα –  παγκόσμια πρωτοτυπία – πολύ μεγάλη τον πρωταθλητισμό, ταυτόχρονα όμως παντρεμένη. Με έναν αθλητή της άρσης βαρών, καταξιωμένο στους αθλητικούς χώρους, γνωστό τοις πάσι, άρα δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να κάνει κάτι διαφορετικό. Οπότε στην πλευρά της όποιας σεξουαλικής παρενόχλησης ήμουν καλυμμένη», είπε.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης σημείωσε, όμως, ότι δεν είναι όλοι οι παράγοντες στον αθλητισμό εξουσιομανείς. «Υπάρχουν και παράγοντες διαμάντια με το που σε βλέπουν σου δίνουν την δύναμη και την ώθηση για να ξεπεράσεις όρια. Σε αυτόν τον χώρο να μην μπαίνει όποιος να ‘ναι» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Κατά τη Βούλα Πατουλίδου «ο αθλητισμός είναι ο πιο καθαρός χώρος στην κοινωνία για να μπορέσεις να στείλεις το παιδί σου, για να δυναμώσει και να φτιάξει χαρακτήρα. Μπορώ να βάλω υπογραφή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στέλνω το παιδί μου κάπου και εγώ δεν παρατηρώ, δεν παρακολουθώ και λέω εντάξει. Μη μπερδέψουμε και ισοπεδώσουμε και αφανίσουμε έναν χώρο που πραγματικά δομεί χαρακτήρες» είπε.

«Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας»

«Η δεινή θέση ήταν όλα τα χρόνια που το κουβαλούσε, που έλεγε να το πω να μην το πω. Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας . Η στιγμή της εκδίκησης, του ήρεμου ύπνου της γιατί μέχρι τώρα είχε εφιάλτες. Τώρα θα διεκδικήσει το δίκιο της και καλά θα κάνει»  ανέφερε για την Σοφία Μπεκατώρου.

Απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται «γιατί τώρα, γιατί 23 χρόνια μετά» η Βούλα Πατουλίδου τονίζει «Δεν είναι πάντα εύκολο να απενοχοποιηθείς από μία τέτοιου είδους πράξη που θέλεις να την κρατήσεις όσο το δυνατό στο σκοτάδι. Έχει μεγαλώσει και νιώθει πιο δυνατή. Υπάρχουν οι εκλογές των ομοσπονδιών τώρα και πάνω που έλεγες θα απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον άνθρωπο όπου τον κοιτώ και θυμάμαι στιγμές που θέλω να ξεχάσω, κι όμως αυτός είναι ζωντανός και διεκδικεί εκ νέου μία άλλη θητεία. Ως εδώ και μη παρέκει».

Ακούστε όλα όσα είπε η Βούλα Πατουλίδου

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις