Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Χάος” μεταξύ Premier League και Ένωσης Παικτών για τα δεδουλευμένα! Απειλούνται με πτώχευση ομάδες

“Χάος” μεταξύ Premier League και Ένωσης Παικτών για τα δεδουλευμένα! Απειλούνται με πτώχευση ομάδες

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συζητήσεις μεταξύ της διοργανώτριας αρχής της Premier League και των παικτών, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί “χρυσή τομή” όσον αφορά τις ενδεχόμενες μειώσεις των συμβολαίων. Την ίδια στιγμή η Μπέρνλι έγινε η πρώτη ομάδα που παραδέχτηκε ανοιχτά ότι απειλείται με πτώχευση αν το πρωτάθλημα διακοπεί οριστικά.

Από το κακό στο… χειρότερο οδηγούνται πλέον οι σχέσεις της Premier League με την Ένωση Παικτών, ενώ φυσικά δεν έχει βρεθεί ακόμα και λύση για πότε, αν και υπό ποιους όρους θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας ξανά. 

Ενδεχόμενη οριστική διακοπή της Premier League, θα κόστιζε 762 εκατ. λίρες (περίπου 865. εκατ. ευρώ), μόνο από τη ρήτρα του τηλεοπτικού συμβολαίου!

Αυτό τονίστηκε από τη διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ενώσεων παικτών και προπονητών, βασικός σκοπός της οποίας ήταν να συζητηθεί η πρόταση των συλλόγων για περικοπές ύψους 30% στις ετήσιες απολαβές των ποδοσφαιριστών.

Οι υπεύθυνοι της Premier League υπογράμμισαν ότι πιθανή ματαίωση της υπόλοιπης σεζόν θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή καθώς, πέραν του προαναφερόμενου ποσού, υπάρχουν και τα διαφυγόντα κέρδη από σπόνσορες και εισιτήρια. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επανέναρξη του πρωταθλήματος με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, όταν η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας το επιτρέψουν.

Κραυγή αγωνίας από την Μπέρνλι και αναστολή συμβάσεων στη Λίβερπουλ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η Μπέρνλι ανακοίνωσε πως ουσιαστικά απειλείται με πτώχευση αν η υπάρχουσα κατάσταση “τραβήξει” κι άλλο χρονικά και δεν βρεθεί λύση. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της αγγλικής ομάδας τόνισε ότι η ομάδα μπορεί να χάσει ακόμη και 50 εκ. λίρες σε έσοδα, εάν δεν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

“Το γεγονός είναι ότι αν δεν τελειώσει η και δεν υπάρξει ξεκάθαρη ημερομηνία έναρξης για την επόμενη, τα χρήματά μας θα εξαντληθούν μέχρι τον Αύγουστο, αυτό είναι γεγονός” δήλωσε ο Γκάρλικ στο Sky Sports και προσέθεσε:

“Δεν μπορώ να μιλήσω γι΄ άλλους συλλόγους. Γι΄ αυτό είμαστε πολύ πολύ αποφασισμένοι ότι όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε αυτό και πραγματικά θέλουμε να τελειώσει αυτή τη σεζόν. Η ολοκλήρωση της περιόδου είναι το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα για όλους τους συλλόγους της Premier League.”

Η Μπέρνλι αναμένει να χάσει 5 εκ. λίρες από κάθε αγώνα, καθώς τα εναπομείναντα εντός έδρας ματς σπίτι τους πιθανότατα θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, σε περίπτωση που θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Επιπλέον, αν η σεζόν ακυρωθεί οριστικά, ο σύλλογος θα χάσει άλλα 45 εκ. λίρες που αφορούν έσοδα από ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και άλλα γεγονότα.

“Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι σύλλογοι της Premier League, την οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με κανένα τρόπο πριν από λίγες μόνο εβδομάδες. Δεν πρόκειται μόνο για την Μπέρνλι ή, οποιοδήποτε άλλο σύλλογο, πρόκειται για όλο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου” δήλωσε ο Γκάρλικ στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα πολλές ομάδες έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων του προσωπικού τους, με τελευταία τη Λίβερπουλ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως θα αποκληρώσει το 20% των μισθών των εργαζομένων, ενώ το 80% θα αποκληρωθεί από την Βρετανική κυβέρνηση όπως προβλέπει ο νόμος αυτή την περίοδο.

Αυτό ήταν κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με παλαιμάχους να εγκαλούν ακόμα και τον Γιούργκεν Κλοπ να πάρει θέση, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από κάποιους “Τα χρήματα των φορολογουμένων δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να βοηθηθεί μία εταιρεία που πέρυσι κατέγραψε 42 εκατ. ευρώ κέρδος”.

Έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Παικτών στις μειώσεις

Η συζήτηση πάντως μετά διοργανώτριας αρχής και παικτών κράτησε λιγότερο από μία ώρα και δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς οι ποδοσφαιριστές αντιδρούν στην προτεινόμενη μείωση των αποδοχών τους. 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση των Ποδοσφαιριστών σήμερα (4/4) εκφράζει την έντονη διαφωνία της με όλα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή (3/4) τηλεδιάσκεψη, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα έσοδα που θα χάσει το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο το ποσό που θα δοθεί στις μικρότερες κατηγορίες -140 εκατ. λίρες έχει αποφασιστεί να δοθούν προς το παρόν- ενώ τονίζεται πως οι παίκτες συνεισφέρουν πολλά στο Δημόσιο μέσω της εφορίας που πληρώνουν.

Υπολογίζεται συγκεκριμένα πως από την μείωση των μισθών για τη φετινή σεζόν το κράτος θα χάσει 230 εκατ. ευρώ.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις