Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Lexus LBXQ: Εστίαση σε μία απολαυστική οδηγική εμπειρία

Lexus LBXQ: Εστίαση σε μία απολαυστική οδηγική εμπειρία

Το Lexus LBX είναι ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο το οποίο στοχεύει σε μια νέα κατηγορία της ευρωπαϊκής αγοράς για τη Lexus. Ήρθε να «αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού» και να αποτελέσει βασικό μοντέλο για την ανάπτυξη της μάρκας στην Ευρώπη.

Ως ένα compact μοντέλο στη γκάμα της Lexus, το LBX είναι ένα Hybrid Electric SUV που έχει σχεδιαστεί για να είναι προσιτό, ευχάριστο στις καθημερινές μετακινήσεις και απόλυτα εναρμονισμένο με μία σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία που συνδυάζει την casual αίσθηση με την υψηλή ποιότητα. Προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας του. Υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες διατηρώντας τις παραδοσιακές αξίες της Lexus, όπως η πολυτελής ποιότητα κατασκευής και το πνεύμα φιλοξενίας Omotenashi.

Η χρήση ενός ονόματος με τρία γράμματα είναι σημαντική – στο παρελθόν μόνο το supercar LFA απολάμβανε αυτή τη διάκριση. Η επιλογή του ονόματος LBX καταδεικνύει τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη της Lexus στο νέο της μοντέλο.

Όπως ακριβώς το LFA ανέδειξε μια διαφορετική πλευρά της μάρκας όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις, έτσι και το LBX θα επαναπροσδιορίσει τι μπορεί να προσφέρει ένα compact αυτοκίνητο, προάγοντας με τον δικό του τρόπο την απήχηση και το προφίλ της μάρκας.

Ως ένα νέο σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή γκάμα μοντέλων της Lexus, θα προσελκύσει νεότερο ηλικιακά κοινό και εκείνους που ενδεχομένως να μην είχαν σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν να αποκτήσουν ένα Lexus. Θα είναι επίσης μια ελκυστική πρόταση για όσους επιθυμούν τη μετάβαση σε ένα μικρότερο μοντέλο ή την αγορά ενός δεύτερου οχήματος, που να καλύπτει τις εξελισσόμενες απαιτήσεις του τρόπου ζωής τους.

Ο αρχιμηχανικός Kunihiko Endoh σχολιάζει: «Στόχος μας ήταν να αμφισβητήσουμε τη συμβατική έννοια ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Επιδιώξαμε διεξοδικά να εξασφαλίσουμε μια οδηγική εμπειρία που επιτρέπει το φυσικό διάλογο μεταξύ του οδηγού και του οχήματός του και μια εκλεπτυσμένη σχεδίαση».

Η οδηγική εμπειρία αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της απήχησης του LBX στους πελάτες. Για τον λόγο αυτό η ομάδα εξέλιξης έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες θέλοντας να διασφαλίσει ότι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την Οδηγική Υπογραφή Lexus (Lexus Driving Signature) – συνεχής έλεγχος, άνεση και αυτοπεποίθηση – προσφέρονται σε ένα compact μεγέθους αυτοκίνητο. Αξιοσημείωτες αλλαγές είναι οι θεμελιώδεις τροποποιήσεις στην παγκόσμια πλατφόρμα GA-B, η αύξηση του μεταξονίου και του μετατροχίου και η ενίσχυση της ακαμψίας του αμαξώματος. Οι συμπαγείς διαστάσεις, η ρύθμιση της ανάρτησης, τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης διαδραματίζουν το καθένα τον δικό του ρόλο στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που ανταποκρίνεται άμεσα και πιστά στις εντολές του οδηγού.

Το νέο, αυτοφορτιζόμενο Hybrid Electric σύστημα κίνησης 1.5L, είναι ρυθμισμένο για απολαυστικές επιδόσεις, με ισχυρή, γραμμική επιτάχυνση από τη στιγμή εκκίνησης. Αυτό ενισχύει την ευελιξία στις χαμηλές ταχύτητες που είναι το ζητούμενο κατά την οδήγηση σε ένα αστικό περιβάλλον. Μία νέα μικρότερη και ελαφρύτερη διπολική υβριδική μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου παρέχει ταχύτερη απόκριση, ενώ ο ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των θορύβων και κραδασμών από τον δρόμο εξασφαλίζει μία ήρεμη και αθόρυβη εμπειρία ταξιδιού όπως αρμόζει σε ένα premium μοντέλο.

Η σχεδίαση του LBX καθιερώνει μια νέα ταυτότητα για τη Lexus με την ονομασία «Resolute Look» που ορίζει εκ νέου την περίφημη εμπρός μάσκα του αμαξώματος. Παρόλο που οι εξωτερικές διαστάσεις είναι πιο συμπαγείς από οποιοδήποτε άλλο Lexus, η εμφάνιση είναι μυώδης και ισχυρή. Στο εσωτερικό, η έμφαση δίνεται στην εμπλοκή του οδηγού με ένα οδηγοκεντρικό cockpit βασισμένο στη φιλοσοφία Tazuna της Lexus. Εμπνευσμένα από την ακρίβεια χρήσης των χαλιναριών για τον έλεγχο ενός αλόγου (η σημασία του Tazuna στα ιαπωνικά), τα χειριστήρια και οι πηγές πληροφοριών είναι διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτούνται μόνο μικρές κινήσεις των χεριών και των ματιών για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα η προσοχή του οδηγού να παραμένει εστιασμένη στον δρόμο. Η καμπίνα αποπνέει μία ελαφριά και ανοιχτή αίσθηση με εξαιρετική ορατότητα και έναν πίνακα οργάνων που «αγκαλιάζει» ομαλά τα πάνελ των θυρών.

Ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο με το LBX, η Lexus υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία της γκάμας εκδόσεων, εισάγοντας επιλογές που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινοί πελάτες αναζητούν αυτοκίνητα που ταιριάζουν στο προσωπικό στυλ και τον χαρακτήρα τους.

Επίσης, ανοίγει νέους δρόμους, καθώς ανατρέπει την παραδοσιακή στρατηγική εκδόσεων, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες περισσότερη ελευθερία να εκφράσουν το προσωπικό τους γούστο και στυλ. Πιστό στη δέσμευση της Lexus να “καταστήσει την πολυτέλεια προσωπική υπόθεση”, το LBX θα προσφέρεται με δυνατότητα επιλογής από τέσσερις “Ατμόσφαιρες” εκδόσεις πέραν της πλούσιας εξοπλισμένης βασικής. Κάθε μία από αυτές τις εκδόσεις έχει σχεδιαστεί με γνώμονα έναν διαφορετικό τύπο πελάτη και αντί να καθορίζονται από το επίπεδο εξοπλισμού ή τα χαρακτηριστικά άνεσης, αυτές οι εκδόσεις εστιάζουν στην έκφραση διαφορετικών, εκλεπτυσμένων, δυναμικών ή σπορ θεμάτων μέσα από στιλάτες λεπτομέρειες, χρώματα, υφές και φινιρίσματα.

Το LBX είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της στην Iwate της ανατολικής Ιαπωνίας, μια εγκατάσταση που έχει επωφεληθεί από τις επενδύσεις της Toyota Motor Corporation οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναγέννηση μιας περιοχής που υπέστη καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι του Τοχόκου το 2011. Η παραγωγή θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους, ενώ οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες στην Ευρώπη προγραμματίζονται για τις αρχές του 2024.

Η Lexus αποφάσισε να ξαναγράψει τους δικούς της κανόνες κατά την ανάπτυξη του νέου Premium Casual SUV LBX, κυρίως αναθεωρώντας ορισμένα από τα πιο γνώριμα σχεδιαστικά της στερεότυπα.

Αυτό το ρηξικέλευθο, Νέας Γενιάς Hybrid Electric μοντέλο, διαθέτει ένα στυλ που το διαφοροποιεί από τα μεγαλύτερα μοντέλα της οικογένειας και δείχνει την πρόθεσή του να κατακτήσει την καρδιά και το μυαλό μιας νέας κατηγορίας πελατών για τη μάρκα.

Σχεδίαση Next Chapter

Η ομάδα που δημιούργησε το LBX είχε το ελεύθερο από τη διοίκηση της εταιρείας να εφαρμόσει φρέσκιες ιδέες, εξελίσσοντας τις αρχές της σχεδίασης Next Chapter της Lexus που καθόρισαν την τελευταία γενιάς των μοντέλων NX, RX και RZ. Πρόκειται για μια σχεδιαστική φιλοσοφία που ερμηνεύει άμεσα τον οδηγικό χαρακτήρα κάθε μοντέλου – στην περίπτωση του LBX, υποδηλώνει ένα συμπαγές και ευκίνητο αυτοκίνητο σε συνθήκες πόλης, που είναι συγχρόνως ευέλικτο και ευχάριστο σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές, αλλά και σταθερό και εκλεπτυσμένο στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο.

Η σχεδιαστική φιλοδοξία της Lexus ήταν να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με ισχυρή οπτική απήχηση σε νεότερο ηλικιακά κοινό, σε Ευρωπαίους που αναζητούν κορυφαία ποιότητα σε συνδυασμό με μια πιο χαλαρή, σύγχρονη εμφάνιση και αίσθηση. Είναι ένα Lexus που νιώθεις ευχάριστα να το οδηγείς και με casual εμφάνιση, εκτιμώντας παράλληλα την πολυτέλεια και την αριστοτεχνία, την premium ποιότητα και τον ελκυστικό οδηγικό χαρακτήρα που αποτελούν διαχρονικά γνωρίσματα της μάρκας.

Εμπρός σχεδίαση με Resolute Look και «αποδομημένη» μάσκα ατράκτου

Η πιο σημαντική πτυχή της σχεδίασης είναι μια νέα διάταξη στην εμπρός όψη που «σπάει» την ατρακτοειδή μάσκα – σήμα κατατεθέν την τελευταία δεκαετία – οδηγώντας τη Lexus σε μια νέα εποχή.

Ο Koichi Suga, Γενικός Διευθυντής Lexus Design, εξηγεί: «Αποδομήσαμε κατά μία έννοια τη μάσκα ατράκτου για να υλοποιήσουμε μια νέα σχεδιαστική κατεύθυνση. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια νέα ταυτότητα της μπροστινής όψης που είναι εντελώς διαφορετική από πριν, αλλά και άμεσα αναγνωρίσιμη ως Lexus».

Η μάσκα έχει ενοποιηθεί σε ένα ενιαίο τραπεζοειδές σχήμα, τοποθετημένο κάτω από ένα στενό άνοιγμα που εκτείνεται κάτω από το εμπρός άκρο του καπό, συνδέοντας τις λεπτές μονάδες των προβολέων και τονίζεται από ένα μονοκόμματο χρωμιωμένο διακοσμητικό. Ο σχεδιασμός βασίζεται στην κληρονομιά του «Resolute Look» της Lexus που παρουσιάστηκε με το πρωτότυπο LF-S του 2003 και αποτέλεσε χαρακτηριστικό στιλιστικό στοιχείο για τα μοντέλα παραγωγής της Lexus από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η ενιαία, χωρίς πλαίσιο μάσκα δημιουργεί τις γραμμές του αμαξώματος του LBX, διαμορφώνοντας μία ισχυρή και δυναμική σιλουέτα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται αποδοτική σε επίπεδο αεροδυναμικής, εξασφαλίζοντας ομαλή ροή του αέρα πάνω και γύρω από το αυτοκίνητο. Ο νέος σχεδιασμός των προβολέων δημιουργεί μια ισχυρή οπτική υπογραφή, με τα φώτα ημέρας και τα φλας ενσωματωμένα σε διλειτουργικές μονάδες. Με αυτή τη νέα διάταξη, το χαρακτηριστικό σχήμα L των φώτων έχει αλλάξει και είναι στραμμένο προς τα έξω αντί προς τα μέσα, ώστε να ταιριάζει με την κατεύθυνση κάθε φλας. Οι προβολείς είναι τεχνολογίας LED διπλής δέσμης single-projector, εξοπλισμένοι με σύστημα Προσαρμοζόμενης Υψηλής Δέσμης Φωτών (AHS) στις πλουσιότερες εκδόσεις.

Σχεδίαση που εκφράζει τις οδηγικές επιδόσεις

Ακολουθώντας τις αρχές της Σχεδίασης ‘Next Chapter’ της Lexus, η σχεδιαστική ταυτότητα και οι αναλογίες του αυτοκινήτου υποστηρίζουν την οδηγική εμπειρία. Οι μπροστινές κολόνες είναι τραβηγμένες προς τα πίσω, με αποτέλεσμα η καμπίνα να φαίνεται συμπαγής και το καπό μακρύτερο, διαμορφώνοντας ένα σπορ προφίλ. Τα φουσκωμένα φτερά υποδηλώνουν δύναμη και τονίζουν τους μεγάλους τροχούς και τα ελαστικά (18”), ενώ οι κοντοί πρόβολοι και η τολμηρή διαμόρφωση της περιοχής γύρω από τις πίσω πόρτες παραπέμπουν σε ζωηρές, δυναμικές επιδόσεις.

Κεντρική κονσόλα σε περίοπτη θέση

Η κεντρική κονσόλα είναι κυρίαρχο στοιχείο της καμπίνας με τη μεγάλη οθόνη αφής πολυμέσων να είναι κεκλιμένη προς τα πίσω, για καλύτερη ενσωμάτωση. Επίσης διαθέτει πλευρικά μαξιλαράκια προστασίας γονάτων με επένδυση, ένα κεντρικό υποβραχιόνιο με μαλακή επένδυση και ένα κουτί αποθήκευσης χαμηλότερα για μικροαντικείμενα που περιέχει επίσης πρίζα 12 V για χρήση διαφόρων αξεσουάρ καθώς και μία θύρα C-type USB.

Ψηφιακός πίνακας οργάνων οδηγού 12,3 ιντσών

Εδώ η φιλοσοφία Tazuna ενισχύεται με μια νέα, πλήρως ψηφιακή οθόνη οργάνων – 7 ή 12,3 ιντσών, ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου. Η διάταξη και η προβολή των ενδείξεων και των δεδομένων αλλάζει ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης και μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού. Επίσης μπορεί να προσαρμοστεί και το περιεχόμενο της οθόνης πολλαπλών πληροφοριών.

Προαιρετικά διατίθεται επίσης ένα σύστημα head-up display με δυνατότητα επιλογής τριών προγραμμάτων λειτουργίας για την παροχή διαφορετικών πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις του οχήματος και την κατάσταση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Νέες «Ατμόσφαιρες» εκδόσεις Lexus

Με το LBX, η Lexus υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία μιας γκάμας εκδόσεων που θα ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής των πελατών.

Η γκάμα προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τέσσερις «ατμόσφαιρες», πέρα από τη βασική: τις Elegant και Relax που εστιάζουν σε μια εκλεπτυσμένη αίσθηση, και τις Emotion και Cool που έχουν έναν πιο σπορ, πιο δυναμικό χαρακτήρα. Κάθε μία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα έναν διαφορετικό τύπο πελάτη.

Οι ατμόσφαιρες Emotion και Cool ξεχωρίζουν με τον Bi-tone εξωτερικό χρωματισμό και τις ζάντες αλουμινίου 18” machined face. Οι Elegant και Relax διαθέτουν monotone εξωτερικό φινίρισμα και γυαλιστερές ζάντες αλουμινίου 18”.

Όσον αφορά το εσωτερικό, η Emotion διαθέτει διάτρητη επένδυση από συνθετικό μαύρο δέρμα με κόκκινες πινελιές και ραφές αντίθεσης στα καθίσματα, την κεντρική κονσόλα και τις επενδύσεις των θυρών. Το LBX Cool – το κορυφαίο δυναμικό μοντέλο – διαθέτει εσωτερικό από Ultrasuede και δίχρωμο μαλακό δέρμα σε μαύρο και σκούρο γκρι με copper λεπτομέρειες και ραφές.

Οι ατμόσφαιρες Elegant και Relax ξυπνούν διαφορετικές διαθέσεις. Συνθετικό δέρμα στη διακριτική απόχρωση Forest Brown ή Ammonite Sand διαθέτει το LBX Elegant, για τα πάνελ των θυρών, τον πίνακα οργάνων και τα μαξιλαράκια της κονσόλας, καθώς και για την επένδυση των καθισμάτων. Για την ατμόσφαιρα Relax, η επιλογή είναι Saddle Tan ή Black δέρμα ημιανιλίνης με διακριτικές σατινέ ραφές Tatami.

Εκτός από τις τέσσερις ατμόσφαιρες, υπάρχει και η έκδοση LBX, η οποία, διαθέτει προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά στον standard εξοπλισμό της. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν τα εκτεταμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού που εντάσσονται στο σύστημα Lexus Safety System + τελευταίας γενιάς.

Η έκδοση LBX και οι ατμόσφαιρες Emotion και Elegant διαθέτουν vegan εσωτερικό σαλόνι, χωρίς δερμάτινα υλικά.
Χώρος αποσκευών

Με όλα τα καθίσματα στην κανονική τους θέση, ο χώρος αποσκευών στο προσθιοκίνητο LBX ανέρχεται στα 323 λίτρα, που είναι αρκετά για δύο βαλίτσες των 75 λίτρων οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν κάτω από το πτυσσόμενο κάλυμμα. Στην τετρακίνητη έκδοση ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 240 λίτρα.

Ο χώρος έχει μεγιστοποιηθεί με την εξάλειψη των εσοχών και των προεξοχών και τη δημιουργία χώρου για την αποθήκευση εργαλείων, κιτ επισκευής ελαστικών και άλλων αντικειμένων κάτω από το δάπεδο. Το ελαφρύ πτυσσόμενο κάλυμμα μπορεί να αποθηκευτεί σε επίπεδη θέση στο πάτωμα, όταν χρειάζεται να μεταφερθούν μεγαλύτερα αντικείμενα.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις