Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Mercedes-Benz EQE 350+ χωρίς συμβιβασμούς

Mercedes-Benz EQE 350+ χωρίς συμβιβασμούς

Με την EQE 350+, η Mercedes-Benz κατασκεύασε ένα πολυτελές ηλεκτρικό sedan χωρίς συμβιβασμούς, με μεγάλη αυτονομία, πολύ καλή απόδοση, πρακτικότητα και φυσικά αέρα VIP!

Για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς είναι η EQE, αρκεί να αναλύσει το ακρωνύμιό της. Τα δύο πρώτα γράμματα EQ μαρτυρούν ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέλος της ηλεκτρικής γκάμας της γερμανικής μάρκας, ενώ το E αναφέρεται στο μέγεθός της, στη σειρά στην οποία ανήκει.

Με άλλα λόγια, η EQE είναι μία Mercedes-Benz E-Class ηλεκτροκίνητη, τεχνολογικά προηγμένη, με την αναμενόμενη πολυτέλεια και με εξαιρετική ποιότητα κύλισης, η οποία καταπίνει τα χιλιόμετρα με ιδιαίτερη άνεση.

Όταν οδηγείς την EQE, νιώθεις σαν να είσαι ο VIP driver του εαυτού σου. Δύσκολη η απόφαση για το ποια θέση να προτιμήσεις: Αυτή του οδηγού και να χαίρεσαι την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου ή στο πίσω κάθισμα για να απολαμβάνεις τη διαδρομή μέσα σε ένα πολυτελές όχημα, χωρίς να σε απασχολεί τίποτα. Με την EQE γίνεσαι μεμιάς ο… επίσημος του δρόμου.

Πράγματι, δεν ήταν λίγες οι φορές που μας άνοιγαν το δρόμο να περάσουμε, κοιτώντας (σχεδόν) διακριτικά ποιος μπορεί να κάθεται πίσω. Μάταια, ωστόσο, γιατί τα πίσω τζάμια είναι φιμέ, κάτι που αποτέλεσε έναν επιπλέον λόγο για να εξιτάρει την περιέργεια των γύρω και να ενισχύει το image της EQE…

Η EQE έχει μήκος 4.946mm (πλάτος: 1.961mm, ύψος: 1.510mm) και είναι κατά 270mm μικρότερη από τη μεγαλύτερη αδερφή της και παρόμοιας φιλοσοφίας, EQS, η οποία αποτελεί την ηλεκτρική έκδοση της S-Class. Σχεδιαστικά, η EQE έχει ίσως την πιο αρμονική γραμμή που έχουμε συναντήσει. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η σχεδίαση one-bow μια γραμμή που εκτείνεται από πίσω προς τα εμπρός, παραπέμπει σε coupe και παράλληλα προσδίδει μία σπορ elegant διάθεση.

Το σχεδιαστικό τμήμα της Mercedes-Benz έχει συνδυάσει με τέλειο τρόπο τη λογική των χαρακτηριστικών των ηλεκτρικών μοντέλων EQ της μάρκας με αυτή ολόκληρης της οικογένειας Mercedes-Benz. Χαρακτηριστικό είναι το χαμηλό ρύγχος και το μακρύ καπό, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν ανοίγει ώστε να χρησιμοποιηθεί ως έξτρα αποθηκευτικός χώρος.

Μπαίνοντας στο «Electric Art» εσωτερικό της, αφού ανοίξουμε την πόρτα από την αναδυόμενη και φωτιζόμενη χειρολαβή, σε δύο πράγματα εστιάζει κάποιος. Στην hi-tech εικόνα στο μπροστινό ταμπλό και την εξαιρετική ποιότητα των υλικών που κυριαρχούν στο διάκοσμο, μεγάλο μέρος των οποίων μάλιστα είναι κατάλληλα βιομηχανικά επεξεργασμένα, αγκαλιάζοντας έτσι το φιλικό προς το περιβάλλον προσανατολισμό του ηλεκτρικού μοντέλου. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την ευρυχωρία -σωστά παρατηρήσατε είναι πιο ευρύχωρη από μια συμβατική E-Class- και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πολυτέλειας, μετατρέπουν το εσωτερικό της EQE σε Business Class εμπειρία. Μέχρι και η μυρωδιά των ακριβών υλικών, όπως και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός σε χρώματα και συνδυασμούς της επιλογής σας συμβάλουν στην κορυφαία ποιότητα της μετακίνησής σας.

Το δίλημμα εμπρός ή πίσω επιβάτης παραμένει. Οι δύο οθόνες MBUX δεύτερης γενιάς (η MBUX Hyperscreen διατίθεται έξτρα στις βασικές εκδόσεις της EQE) σε καλούν ωσάν Σειρήνες να καθίσεις μπροστά και να επιδοθείς σε ψηφιακό ψαχούλεμα στο ευχάριστο και εύχρηστο μενού, ενώ στα πίσω… διαμερίσματα η αίσθηση που αποκομίζεις πλησιάζει την προεδρική. Και αν αυτό τον τίτλο διεκδικεί -δικαίως- η EQS, ας την παρομοιάσουμε με υπουργική. Οι κόκκινες ζώνες ασφαλείας, με εξαίρεση της μεσαίας πίσω θέσης, προσδίδουν σίγουρα τη σπορ πινελιά που θέλουν οι άνθρωποι της Mercedes-Benz να αναδείξουν και στο εσωτερικό. Οι αποθηκευτικοί χώροι ικανοποιούν όποια προσδοκία, ενώ η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ αγγίζει τα 430lt.

Όσον αφορά τη σωστή θέση οδήγησης για το σωματότυπό μας, δεν τη βρήκαμε αμέσως, αλλά οι πολλές ρυθμίσεις σε κάθισμα και τιμόνι μας έκαναν το χατίρι να την πλησιάσουμε σχεδόν στο ιδανικό σημείο και να απολαύσουμε κάθε οδηγική στιγμή με ασφάλεια. Είτε μέσα στην πόλη είτε εκτός. Σημειώστε ότι η πολύ καλή ευκρίνεια και απόδοση στην κάμερα οπισθοπορείας μας έλυσε τα χέρια, ειδικά στη διαδικασία του παρκαρίσματος, διότι η ορατότητα πίσω είναι περιορισμένη λόγω σχεδίασης.

Η πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού ολοκληρώνει την εξαιρετική εικόνα της EQE, η οποία δεν κρατά απλά τη σημαία της φατρίας των EQ ψηλά, αλλά την ανεμίζει με τη μεγαλύτερη χάρη!

Όπως και η κορυφαία της γκάμας EQS, η EQE 350+ βασίζεται στην πλατφόρμα EVA2. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του πολυτελούς σεντάν αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα, ο οποίος κινεί τους πίσω τροχούς και αποδίδει 292PS και 565Nm ροπής. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 90,60kWh.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η μέγιστη εκτιμώμενη αυτονομία κυμαίνεται από 567km έως 654km, αυτό το νούμερο όμως επηρεάζεται από τον τρόπο οδήγησης, την ταχύτητα και το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Ρεαλιστικά μιλώντας, η εκτιμώμενη αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 450km χωρίς ιδιαίτερο άγχος ότι οδηγείς ηλεκτρικό, αλλά ούτε και με υπερβολές και τέρμα… ροοστάτη (δεξί πεντάλ) μόλις το φανάρι ανάψει πράσινο. Με συνετή οδήγηση μπορεί κάποιος να δει πολύ πάνω από 500km και κοντά στα 600km σε αστικό ιστό.

Παρά τα 2.355kg του αμαξώματος, τα νούμερα που γράφει η EQE είναι αξιοπρεπέστατα. Αγγίζει από στάση τα 100km/h σε 6,4sec, ενώ η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210km/h. Η κατανάλωση που είδαμε κυμάνθηκε από 18,5kWh/100km μέχρι 22kWh/100km (16,1kWh/100km σύμφωνα με τον κατασκευαστή), οδηγώντας ποικιλοτρόπως και σε διάφορες συνθήκες. Σημειώστε ότι η φόρτιση από 10% έως 80% σε ταχυφορτιστή DC 170kW διαρκεί 32 λεπτά, ενώ από wallbox ισχύος 11kW χρειάζονται 8,5 ώρες.

Τα παραπάνω νούμερα στην πράξη σημαίνουν απροβλημάτιστη οδήγηση σε όλες τις διαδρομές και όχι μόνο σε αυτές μέσα στην πόλη, δηλαδή το ασφαλές τερέν των ηλεκτρικών οχημάτων. Το βλέμμα δεν χρειάζεται να είναι καρφωμένο με ανησυχία στα χιλιόμετρα που υπολείπονται όταν ταξιδεύουμε. Έτσι, επικεντρωνόμαστε απερίσπαστα στην απόλαυση της οδήγησης στα ταξίδια, τα οποία δε χορταίνεις με τίποτα πίσω από το τιμόνι της EQE 350+. Δείκτης αεροδυναμικής Cd: 0,20, εξαιρετική ποιότητα κύλισης, μία… βελούδινη αίσθηση όταν κινείσαι, απόλυτη ησυχία στην καμπίνα, εντυπωσιακή σταθερότητα και μια καλορυθμισμένη ανάρτηση (διάταξη τεσσάρων συνδέσμων εμπρός και πολλαπλών -πέντε- πίσω) συμπληρώνει την επιτυχημένη εικόνα. Μάλιστα η ρύθμισή της δεν μας προδίδει ούτε στα πιο σφιχτά κομμάτια ενός επαρχιακού δρόμου, αφού το ηλεκτρικό σεντάν αντεπεξέρχεται ευχάριστα και σε αυτού του τύπου τις διαδρομές παρά το βάρος του.

Η EQE είναι πλήρως ελεγχόμενη με υψηλό επίπεδο πρόσφυσης, ενώ λογικές κλίσεις του αμαξώματος κάνουν την εμφάνισή τους σε συνθήκες πίεσης. Ωστόσο, στην πόλη που συναντάμε συχνά πυκνά προβληματικά οδοστρώματα διαπιστώνουμε, όπως και στην πλειονότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω αυξημένου βάρους από τις μπαταρίες, ότι η απορροφητικότητα της ανάρτησης παρουσιάζει αδυναμία στις πιο έντονες και διαδοχικές ανωμαλίες, κάτι που δε συμβαίνει επ’ ουδενί στις συμβατικές Mercedes-Benz.

Εννοείται πως μέσα στις πόλεις δεν έχεις κανένα λόγο να δυσανασχετείς με την κίνηση, αφού περνάς βασιλικά μέσα στο πολυτελές περιβάλλον της EQE και ταυτόχρονα ανακτάς χαμένη ενέργεια από το άφημα του δεξιού πεντάλ και το φρενάρισμα. Πίσω από το τιμόνι, είναι τοποθετημένα τα paddles (τρία στάδια ανάκτησης ενέργειας: D+, D, D-) και λειτουργούν σαν one-pedal drive, δηλαδή οδήγηση κυρίως με άφημα και πάτημα του δεξιού πεντάλ. Στην περίπτωση της EQE δεν ακινητοποιείται πλήρως, όταν αφήσουμε το πόδι από το ροοστάτη. Προσοχή όμως μην επαναπαύεστε με την one-pedal οδήγηση και τη μη χρήση φρένου, γιατί χρειάζεται να είστε πάντοτε σε ετοιμότητα να πατήσετε βαθιά το πόδι στο φρένο εάν χρειαστεί.

Στο φρενάρισμα πανικού, η αίσθηση του πεντάλ του φρένου δεν προβληματίζει, αλλά στην καθημερινή οδήγηση, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά, η αίσθηση είναι διαφορετική και πιο παράξενη από ό,τι στα θερμικά αυτοκίνητα και θέλει εξοικείωση. Σημειώστε ότι ανάλογα με το περιβάλλον και τον τρόπο οδήγησης, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα προγράμματα: Eco (για την καλύτερη κατανάλωση), Comfort (το προτιμήσαμε ως επί το πλείστον), Sport (στο συγκεκριμένο mode ακούγεται διακριτικά ένας τεχνητός ήχος από τα ηχεία για πιο σπορ διάθεση) και Individual.

Η EQE 350+ είναι ένα αυτοκίνητο, το οποίο εντυπωσιάζει σε εικόνα και ουσία. Συνδυάζει άψογα τις αρετές των ηλεκτρικών EQ με τις ανέσεις των συμβατικών μοντέλων της Mercedes-Benz. Η μεγάλη εκτιμώμενη αυτονομία μάλιστα και η πολύ καλή διαχείριση της ενέργειας είναι τα στοιχεία που διώχνουν και το παραμικρό συννεφάκι αμφιβολίας και καθιστούν την EQE 350+ ακαταμάχητη!

Η τιμή της 350+ των 292PS ξεκινά από 82.500 ευρώ και της EQE 300 από 79.470 ευρώ. Οι τιμές δε συμπεριλαμβάνουν την έκπτωση από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις