Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Εκπαιδευτείτε στην αγωνιστική οδήγηση στην πίστα των Μεγάρων

Εκπαιδευτείτε στην αγωνιστική οδήγηση στην πίστα των Μεγάρων

Η λέσχη HTTC προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης αγωνιστικού αυτοκινήτου αλλά και εκπαίδευσης στην αγωνιστική οδήγηση σε κάθε ενδιαφερόμενο, αρχάριο ή προχωρημένο.

Το newsit.gr βρέθηκε στην πίστα των Μεγάρων στα πλαίσια track day που διοργάνωσε το Hellenic Time Trial Challenge, ένα από τα πιό δραστήρια αυτοκινητιστικά clubs που λειτουργούν στη χώρα μας, κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών να γνωρίσουμε από κοντά τη δυνατότητα ενοικίασης αγωνιστικού αυτοκινήτου πίστας αλλά και την εκπαίδευση στην αγωνιστική οδήγηση από εξειδικευμένο εκπαιδευτή.

Το Mazda MX5 1.8 NC που επελέγη ως το βασικό “σχολικό” για την πίστα των Μεγάρων, είναι μια σοφή επιλογή για τη συγκεκριμένη χρήση, γιατί είναι ένα αυτοκίνητο κατά βάσιν αξιόπιστο και εύκολο στη συντήρηση που με συγκριτικά χαμηλό κόστος προσφέρει ένα ιδιαίτερα “καθαρό” αποτέλεσμα σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς.

Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του, το γεγονός ότι είναι ένα μικρό και ελαφρύ αυτοκίνητο με κίνηση στους πίσω τροχούς.

Προσοχή, όμως: βρισκόμαστε σε περιβάλλον αγωνιστικής πίστας όπου το ζητούμενο είναι η εκπαίδευση στην πραγματική αγωνιστική οδήγηση, οπότε μην νομίσει κάποιος ότι διαλέγουμε πισωκίνητο για να ντριφτάρουμε θεαματικά και να κινούμαστε με μεγάλες γωνίες και ανάποδο τιμόνι…

Ο στόχος της αγωνιστικής οδήγησης είναι η απόλυτη εκμετάλλευση της διαθέσιμης πρόσφυσης των τροχών όταν πηγαίνουμε “ίσια” και γρήγορα, οπότε ο πραγματικός λόγος που τα περισσότερα αγωνιστικά αυτοκίνητα πίστας έχουν την κίνηση στους πίσω τροχούς, είναι για να μπορούμε να μοιράζουμε τις “δουλειές” και τις επιβαρύνσεις: οι πίσω τροχοί σπρώχνουν, οι μπροστινοί τροχοί στρίβουν, άρα έχουμε περισσότερα περιθώρια αποτελεσματικής διαχείρισης των συνολικών απαιτήσεων σε πρόσφυση.

Αυτό ακριβώς είναι που κάνει πολύ καλά το MX5 του HTTC, προσφέροντας ένα πολύ ισορροπημένο σύνολο σε συνδυασμό και με τα ημιαγωνιστικά (semi-slicks) λάστιχα Yokohama 052 που προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια πρόσφυσης αλλά και αντοχής στην οδήγηση σε συνθήκες πίστας σε σχέση με οποιαδήποτε απλά λάστιχα δρόμου.

Στη σύντομη επαφή μας με το αυτοκίνητο, διαπιστώσαμε και από πρώτο χέρι ότι τα αναμενόμενα από τη θεωρία επιβεβαιώνονται και με το παραπάνω, αφού το σωστό ταίριασμα αμορτισέρ, ελατηρίων και αντιστρεπτικών, ελαστικών, γεωμετρίας, πιέσεων και ρυθμίσεων δίνουν ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από απόλυτη ισορροπία.

Είναι προφανής η τεχνική εμπειρία των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την επιλογή και την προετοιμασία του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, αφού τόσο “καθαρή”, ουδέτερη οδική συμπεριφορά σε συνθήκες πίστας συναντάς συνήθως σε μονοθέσια και εξειδικευμένες αγωνιστικές κατασκευές και όχι σε αυτοκίνητα που προέκυψαν από απλά αυτοκίνητα δρόμου. Το συγκεκριμένο MX5, πάντως, δεν θα στενοχωρήσει κανέναν: εάν το οδηγήσεις αμυντικά και “με τα μούτρα”, θα σου κάνει τη χάρη και θα κινηθεί υποστροφικά, ζορίζοντας και ταλαιπωρώντας τα μπροστινά λάστιχα.

Αν το πας επιθετικά και άτσαλα, θα αρχίσει να παριστάνει το “πισωκίνητο” με ξεκολλήματα του πίσω μέρους που απαιτούν γρήγορες κινήσεις για διόρθωση. Όμως, αν το οδηγήσεις σωστά και “ίσια” όπως πρέπει, θα διαπιστώσεις ότι οδηγείς ένα τέλεια ουδέτερο, πραγματικό αγωνιστικό όχημα που δεν θυμίζει saloon car αλλά πιό πολύ συμπεριφέρεται σαν μονοθέσιο χωρίς αεροτομές. Αν καταφέρεις να εξοικειωθείς και με τις απίστευτες εξαπίστονες δαγκάνες των βελτιωμένων φρένων και καταλάβεις πόσο βαθιά μπορείς να φρενάρεις στις κλειστές στροφές, μετά αρχίζεις να ανακαλύπτεις δέκατα του δευτερολέπτου ξεχασμένα σε κάθε μέτρο της πίστας…

Επειδή οι προτάσεις ενοικίασης και εκπαίδευσης του HTTC απευθύνοναι σε μεγάλο εύρος ενδιαφερόμενων, θα ξεχωρίζαμε τα συμπεράσματά μας ως εξής:

  • Στους αρχάριους της αγωνιστικής οδήγησης ή σε εκείνους που επισκέπτονται για πρώτη φορά μια πίστα αγώνων, θα τονίζαμε ότι η σωστή αρχή είναι πολύ σημαντική ώστε να δώσει γερά θεμέλια για τη συνέχεια. Εάν μπεις για πρώτη φορά σε μια πίστα με ένα απλό καθημερινό αυτοκίνητο δρόμου και προσπαθήσεις στα τυφλά να πατήσεις τέρμα γκάζι, το πιό πιθανό είναι να ταλαιπωρήσεις και τελικά να χαλάσεις τα λάστιχά σου, χωρίς να καταφέρεις να μάθεις κάτι χρήσιμο ή να ευχαριστηθείς ιδιαίτερα.
    Αντίθετα, εάν στην πρώτη σου επαφή εμπιστευτείς τον εκπαιδευτή και ακολουθήσεις τις οδηγίες του, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο που είναι ειδικά φτιαγμένο για αυτή τη χρήση, θα κάνεις εξαιρετικά ταχύτερη πρόοδο στη συνέχεια και στις επόμενες επισκέψεις σου, είτε οδηγώντας πλέον το δικό σου αυτοκίνητο είτε συνεχίζοντας να ενοικιάζεις το MX5 ή τα αγωνιστικά Renault Clio RS που ετοιμάζει για την ίδια χρήση το HTTC.
  • Στους προχωρημένους που ήδη έχουν προηγούμενη εμπειρία από οδήγηση σε πίστα ή από οδήγηση πολύ γρήγορων αυτοκινήτων, επισημαίνουμε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να υποτιμήσουν τόσο το συγκεκριμένο αυτοκίνητο όσο και αυτό που έχει να προσφέρει η υπηρεσία της εκπαίδευσης. Ξεκινώντας από το ίδιο το αυτοκίνητο, πιστέψτε μας ότι είναι τόσο ωραία ρυθμισμένο και στημένο για τη συγκεκριμένη πίστα και τη συγκεκριμένη χρήση, που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει κανείς για εκπαίδευση και βελτίωση της οδηγικής τεχνικής.
    Το τιμόνι είναι “ξυράφι”, το κιβώτιο ακριβές και γρήγορο, τα (αγωνιστικά) φρένα είναι απίστευτης δυναμικότητας και ολόκληρο το αυτοκίνητο είναι όσο σφιχτό χρειάζεται ώστε να οδηγείται σχεδόν σαν “φορμουλάκι” αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο σκληρό και απόλυτο που να σε τρομάζει στα όρια της πρόσφυσης. Με τα 125 άλογα του 1800άρη κινητήρα, το γκάζι είναι ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε να πηγαίνεις “σχεδόν” τέρμα γκάζι χωρίς να τρομάζεις, όμως να απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και άψογη τεχνική ώστε να αποφεύγεις τα μικρά λαθάκια (μισό μέτρο εδώ, ένα μέτρο εκεί, μια λίγο πιό απότομη κίνηση πιό πέρα…) που κοστίζουν σε δέκατα του δευτερολέπτου. 

Εδώ έρχεται και η αξία της εκπαίδευσης, γιατί όσο προχωρημένος και αν θεωρείς ότι είσαι, είναι λάθος να νομίζεις ότι δεν έχεις κάτι παραπάνω να μάθεις από κάποιον άλλο. “Ε, καλά, τα Μέγαρα τα ξέρω απέξω” θα πει ο “μπλαζέ” και θα χάσει έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τελευταία τρία-τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου που ίσως κρύβονται σε κάποιες λεπτομέρειες που μερικές φορές χρειάζεσαι κάποιον άλλο να σου τις υποδείξει για να τις συνειδητοποιήσεις και να τις δουλέψεις.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, άλλωστε, δεν είναι καθόλου σπάνιο, ακόμα και φτασμένοι, επαγγελματίες οδηγοί αγώνων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες επαγγελματιών εκπαιδευτών αγωνιστικής οδήγησης, όχι απαραίτητα σε μόνιμη βάση αλλά τουλάχιστον για ένα σαββατοκύριακο στην αρχή κάθε αγωνιστικής σεζόν. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα από άλλο άθλημα, ο Τσιτσιπάς είναι τρομερός τενίστας από μόνος του, αλλά αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία του Πατρίκ Μουράτογλου για να προπονεί τις λεπτομέρειες και να προσπαθεί να γίνεται πάντα ακόμα καλύτερος. Έτσι ακριβώς και στους αγώνες πίστας, ένας έμπειρος εκπαιδευτής με τη βοήθεια και της τεχνολογίας μέσω των συστημάτων καταγραφής επιδόσεων (data loggers) και τα δεδομένα που ήδη διαθέτει για τη συγκεκριμένη πίστα, σαφέστατα και θα σε βοηθήσει να βρεις το κάτι παραπάνω, όσο γρήγορος και αν ήδη είσαι, όση γνώση και εμπειρία θεωρείς ότι ήδη έχεις.

Αυτό που διαπιστώσαμε, πάντως, πέραν πάσης αμφιβολίας, από την επίσκεψή μας στην πίστα των Μεγάρων, είναι ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα με την οποία οι άνθρωποι του HTTC αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο εγχείρημα. Απουσιάζει εντελώς η κλασική ελληνική ασθένεια του ” έλα μωρέ τώρα…” και αυτό από μόνο του είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας όταν το συγκεκριμένο αντικείμενο απαιτεί απόλυτα εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία υψηλού επιπέδου.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις