Driveit

Γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ προστίμων οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Η σημερινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ανακουφίζει τους κατασκευαστές για τους επιπλέον ρύπους το 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σχέδιο βιομηχανικής δράσης για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, που ανακοινώθηκε στις 5 Μαρτίου, έπειτα και από τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, πρότεινε τροποποιήσεις για τους κανόνες που θέτουν ετήσιους στόχους για τους ρύπους.

Σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποίησε τη διαδικασία του κατεπείγοντος δι’ ανατάσεως της χειρός από τους Ευρωβουλευτές, γεγονός που ανακουφίζει οικονομικά τις αυτοκινητοβιομηχανίες και κατ’ επέκταση τους υποψήφιους αγοραστές καινούργιων αυτοκινήτων, καθώς δεν θα αυξηθούν οι τιμές τους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ θέτουν ετήσιους στόχους, οι οποίοι καλύπτουν πενταετείς περιόδους, για τη μείωση των μέσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά στο σύνολο των οχημάτων στην ΕΕ.

Από το 2025 και μέχρι το 2029, θα εφαρμόζεται ετήσιος στόχος μείωσης των εκπομπών CO2, που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 93,8 γρ./χλμ.

Σε περίπτωση που ο μέσος όρος εκπομπών είναι μεγαλύτερος, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αναγκάζονται να πληρώνουν πρόστιμο 95 ευρώ για κάθε επιπλέον γραμμάριο, κι αν το πολλαπλασιάσουμε επί των εκατομμυρίων οχημάτων που πωλούνται, τότε μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ είχε θεσπίσει αυτούς τους κανόνες δεδομένου ότι η Ευρώπη προχωρά προς την ηλεκτροκίνηση και πράγματι αρχικά πολλές χώρες προχώρησαν σε επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και υπήρξε έξαρση των πωλήσεις.

Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό ζήτημα που προκλήθηκε, δημιούργησε θέμα και οι πωλήσεις ηλεκτρικών δεν έχουν την αυξητική τάση που περίμενε η ΕΕ, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μην προχωρούν σε ραγδαία μεταστροφή προς την κατασκευή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και το κόστος τους είναι αρκετά μεγαλύτερο, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην πώληση.

Τούτων δοθέντων, η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη κινείται με πιο αργούς ρυθμούς και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν προλαβαίνουν να πιάσουν τον στόχο των 93,8 γρ./χλμ. μέσο όρο το 2025. Κατά συνέπεια θα αναγκαστούν να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμο.

Βλέποντας οι αυτοκινητοβιομηχανίες ότι το 2026 και το 2027 η κατάσταση ίσως βελτιωθεί, ζήτησαν αντί να πληρώσουν πρόστιμο το 2025 για πάνω από 93,8 γρ./χλμ. και αυτό να γίνεται κάθε χρόνο, να υπολογιστεί ο μέσος όρος των εκπομπών των οχημάτων τους σε βάση τριετίας.

Δηλαδή, π.χ. αν μια εταιρεία έχει μέσο όρο 102 γρ./χλμ. το 2025, 98 γρ. το 2026 και 90 γρ. το 2027, να υπολογιστεί μέσος όρος στο τέλος της τριετίας, ώστε να μην πέσει το οικονομικό βάρος άμεσα.

Παράλληλα, θα δοθεί χρόνος και σε εταιρείες ή ομίλους να συνεργαστούν μεταξύ τους. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κατασκευαστές που παράγουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν εκπέμπουν ρύπους και δεν θα πληρώσουν πρόστιμα. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που δεν παράγουν ηλεκτρικά. Έτσι, αν συνεργαστούν, προφανώς με κάποιο μεταξύ τους αντάλλαγμα, θα ρίξουν τον μέσο όρο κάτω από τα όρια της ΕΕ, άρα όλοι θα είναι ωφελημένοι.

Μεγάλο θέμα έχει αναδειχθεί λοιπόν και αναμένονται εξελίξεις.

Ήδη, οι συνενώσεις εταιρειών σε ομίλους, ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση και θα έχουμε συνέχεια.

Ωφελημένοι από αυτή τη κατάσταση, ούτως οι άλλως, είναι οι Κινέζοι που πωλούν στην Ευρώπη αυτοκίνητα ηλεκτρικά, plug-in hybrid με εκπληκτικά χαμηλούς ρύπους και υβριδικά με πολύ χαμηλούς ρύπους. Ωφελημένος και ο Αμερικανός Ελον Μασκ με την Tesla, αλλά και όσες εταιρείες κατασκευάζουν μόνο ηλεκτρικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Driveit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Driveit: Περισσότερα άρθρα