Driveit

Πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών και plug-in hybrid στην Ελλάδα

Με +21,6% έκλεισε το 10μηνο του 2025 με τα plug-in hybrid να έχουν αύξηση 35,9%

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα έχει εμπεδωθεί αρκετά από τους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων και σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, τα νούμερα των πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in hybrid μοντέλων, είναι πολύ υψηλά.

Συγκεκριμένα, στο 10μηνο του 2025 έχουν πουληθεί 6.957 ηλεκτρικά (+6,7% έναντι του 2024) και 16.213 plug-in hybrid (+35,9%).

Ο Οκτώβριος ήταν ελαφρώς μειωμένος από τον περσινό, ως προς τις πωλήσεις ηλεκτρικών (803 έναντι 918 μονάδων), ενώ εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις plug-in hybrid με +75,1% (1.313 έναντι 750 μονάδων).

Σημειώνω ότι η συνεχιζόμενη, κρατική επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών, συμβάλλει καθοριστικά στα υψηλά νούμερα πωλήσεων.

Συνολικά, το 10μηνο του 2025 πουλήθηκαν 123.000 νέα ΙΧ (+4,5% έναντι του 2024), 9.597 νέα φορτηγά ελαφρά και βαρέα (+2,5%) και 823 λεωφορεία (+4%).

Τα SUV αμαξώματα, όλων των κατηγοριών, κατέχουν το 63,9% (+4,9% έναντι του 2024), κι αυτό είναι ένα τρομερό ποσοστό που δεν το συναντούμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου είναι πιο ισορροπημένο το μείγμα, με hatchback, sedan και station wagon αμαξώματα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, είναι ότι το 56% των πωλήσεων είναι αυτοκίνητα της κατηγορίας Β, δηλαδή supermini, ενώ τα μικρομεσαία C κατέχουν το 25,1%.

Επίσης, το 50% (+8,2% έναντι του 2024) των πωλήσεων είναι υβριδικά αυτοκίνητα, το 30,4% αμιγώς βενζινοκίνητα (-6,9%), το 7,5% (+1,7%) plug-in hybrid, το 5,7% αμιγώς ηλεκτρικά (+0,1%), το 3,3% (-4,3%) πετρελαιοκίνητα, και το 3,1% (+1,2%) διπλού καυσίμου βενζίνης / υγραερίου.

Στην Ευρώπη διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία στην αγορά μεταξύ υβριδικών (34,7%) και αμιγώς βενζινοκίνητων (27,7%), τα plug-in hybrid (9%) είναι ψηλότερα από την Ελλάδα, πολύ ψηλότερα τα αμιγώς ηλεκτρικά (16,1%), κρατούν τις πωλήσεις τους τα πετρελαιοκίνητα (9,3%), ενώ σχεδόν ίδιο ποσοστό (3,2%) έχουν τα διπλού καυσίμου.

Σημειώνω ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει κρατική επιδότηση αγοράς για τα ηλεκτρικά. Εντούτοις η ηλεκτροκίνηση έχει πολύ μεγαλύτερη διείσδυση και το ερώτημα για την Ελλάδα είναι ότι αν σταματήσει η κρατική επιδότηση τι θα γίνει; Και για πόσο καιρό οι εταιρείες θα κάνουν και γενναίες εκπτώσεις στα ηλεκτρικά για να τα προωθήσουν;

Αναμένονται απαντήσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Driveit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Driveit: Περισσότερα άρθρα