Site icon NewsIT
06:09 Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Εδώ και 10 ημέρες ο Κικίλιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για την Σαντορίνη ^ κοινοβουλευτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση για τα Τέμπη  ^ μάλλον δεν κατεβαίνει υποψήφιος ο γιος Σαμαρά

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Χριστίνα Κοραή

Το alert για την Σαντορίνη σήμανε μέρες πριν την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του LiveNews του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, εδώ και 10 ημέρες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση καθώς οι σεισμοί επέμειναν γύρω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης από τον Σεπτέμβριο. Του έδειξε και τα επιχειρησιακά σχέδια που ήδη ήταν έτοιμα. Γι’ αυτό και στάλθηκαν μυστικά οι πρώτες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού και εντατικοποιήθηκε η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας. Από το Σάββατο το πρωί που άρχισαν τα ύποπτα ρίχτερ, η κινητοποίηση  αναπτύχθηκε.

Τσουνάμι

Νύχτα έφυγαν πρόσθετες δυνάμεις, οχήματα, ομάδες επιστημόνων κλπ. Τοποθετήθηκαν και άλλοι σεισμογράφοι (νησάκι Άνυδρος). Στήθηκαν σκηνές, ανακοινώθηκαν προληπτικά μέτρα στους κατοίκους (να αδειάσουν οι πισίνες κλπ), ενεργοποιήθηκε το 112, έκλεισαν τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή, απαγορεύτηκαν συναθροίσεις, έγιναν αυστηρές συστάσεις στους ψαράδες να μην βγουν στη θάλασσα γιατί υπάρχει ο φόβος για τσουνάμι κλπ.

Σε ανοιχτή γραμμή

Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη ενημέρωση για όλα τα σενάρια. Είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Χθες ενημερώνονταν για όλες τις εξελίξεις ενώ ήταν στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της. Ολα τα φώτα είναι πάνω στην Σαντορίνη, αυτό το παγκόσμιο κόσμημα. Η κρατική ετοιμότητα θα είναι ένα κρίσιμο τεστ, σε μια στιγμή που το κλίμα είναι πολύ βαρύ από τα Τέμπη.

«Γρήγορα»

Η εντολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς του είναι «γρήγορα προχωρήστε το κυβερνητικό έργο, καλές οι συζητήσεις αλλά το σημαντικό είναι η εφαρμογή». Θεωρεί ότι υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε θα μπορέσει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την εικόνα της συγκάλυψης της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών που με ευθύνη της κυβέρνησης παγιώθηκε στην κοινή γνώμη.

Ψάχνουν τον σύμβουλο!

Τώρα άλλο γαϊτανάκι άρχισε στη ΝΔ. Ψάχνουν το πρόσωπο που συμβούλευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει την συνέντευξη για τα Τέμπη, την περασμένη Τετάρτη. Δεν κατάλαβα τι προτείνουν. Να έχουν βγει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για τα Τέμπη και ο πρωθυπουργός να μην βγει να δώσει απαντήσεις; Να δεχθώ την κριτική ότι αυτήν την συνέντευξη με τις παραδοχές στα λάθη θα έπρεπε να τη δώσει νωρίτερα. Να μην το έκανε στο παρά πέντε των πορισμάτων.

Στρουθοκαμηλισμός

Κάποιες απαντήσεις σε αυτονόητες ερωτήσεις ναι, θα έπρεπε να τις είχε προετοιμάσει καλύτερα. Αλλά ο «εξαφανισμένος πρωθυπουργός»  είναι  στρουθοκαμηλισμός. Θα έπρεπε να ψάχνουν αυτούς που δεν τον συμβούλεψαν να αγκαλιάσει τους συγγενείς των θυμάτων από την πρώτη στιγμή και να τους υποσχεθεί ότι θα κινήσει γη και ουρανό για να πάρουν απαντήσεις στα «γιατί» που τους βασανίζουν…

Μπαλάκι

Πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Άρχισε μπαλάκι ευθυνών ως προς το ποιο υπουργείο είναι αρμόδιο για να κάνει επαφές με τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες που μεταφέρουν τουρίστες και κατοίκους της Σαντορίνης που αποχωρούν από ανησυχία για έναν μεγάλο σεισμό. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι  στα ύψη. Ο υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου δήλωσε στη Βουλή απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ που έθεσε  μετ’ επιτάσεως το θέμα των ακριβών εισιτηρίων ότι θα το δει το Μεταφορών αλλά είναι αρμοδιότητας και του υπ. Ανάπτυξης. Το υπ.Ανάπτυξης ή όποιο άλλο υπουργείο έχει αρμοδιότητα  κρατάει σιγήν ιχθύος. Αν είναι να παρέμβουν πότε θα το κάνουν; Μετά τους σεισμούς;

Πρέσινγκ

Η Αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση για τα Τέμπη. Το πρέσινγκ είναι και κοινοβουλευτικό. Άρχισε βομβαρδισμός επίκαιρων ερωτήσεων (δύο κατέθεσε χθες η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπουλου στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ζήτησε χθες τον άμεσο προγραμματισμό της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τo έγκλημα στα Τέμπη, μετά από το αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επισημαίνει μάλιστα ότι ήδη έχει παρέλθει μια εβδομάδα από την κατάθεσή του και η συζήτηση δεν έχει εισαχθεί καν στον προγραμματισμό της Βουλής, «παρότι έρχονται στο φως νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις συνθήκες του δυστυχήματος και είναι καθολική η αντίδραση της κοινωνίας στα κυβερνητικά σχέδια συγκάλυψης». Θα ακολουθήσει η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερες σκέψεις

Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν η προ ημερησίας συζήτηση να προγραμματιστεί  μετά την δημοσιοποίηση των πορισμάτων του ΕΜΠ και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Συγκοινωνιακών Ατυχημάτων, αρχές Μαρτίου. Δεν αποκλείεται όμως να επισπευστεί. Αν είναι να δοθούν εξηγήσεις να δοθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που παίρνει πλέον πάνω του τα Τέμπη. Θα δώσει και νέα συνέντευξη, την Πέμπτη, στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Εκτός πρωτοκόλλου

Στον εορτασμό του πολιούχου της Καλαμάτας την Κυριακή όπου παρέστησαν οι Μεσσήνιοι Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης και άλλοι, εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Καθώς το κόμμα του δεν έχει ομάδα στο κοινοβούλιο δεν υπήρχε πρωτόκολλο να του κρατήσουν θέση μπροστά. Αλλά δεν χρειάστηκε γιατί ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας προτίμησε να μείνει στο προαύλιο και να συνομιλήσει με πολίτες.

Ο γιος Σαμαρά

Πολλά σενάρια ακούγονται για ενδεχόμενη κάθοδο στην πολιτική του Κώστα Σαμαρά, γιου του πρώην πρωθυπουργού. Να διεκδικήσει μια έδρα στη Μεσσηνία που είναι και η εκλογική περιφέρεια του πατέρα του (αν και Αντώνης Σαμαράς έχει διαγραφεί από την ΝΔ). Οι τελευταίες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι θα φύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ για δύο χρόνια. Οπότε οι άλλοι βουλευτές και υποψήφιοι ανάσαναν γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έχει δύναμη στην πατρίδα του.

Τελευταίες ειδήσεις

Μπρα ντε φερ διαρκείας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ 7 συν 2 αρχειοθετήσεις βουλευτών, 4 παραπομπές για πλημμελήματα οι έρευνες συνεχίζονται για τα έτη 2022- 2023- 2024 νέες αιχμές Μητσοτάκη για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στον «εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό»  πράσινο φως Μαξίμου σε Καραμανλή να είναι ξανά υποψήφιος φαβορί ή  Δούρου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σφοδρή αντίδραση Πολάκη η Πατουλίδου είδε Μητσοτάκη – Σαμαρά αλλά χωρίς δικαίωση δεν πάει πουθενά
Τρεις αρχηγοί στον ΣΥΡΙΖΑ των 8-9 βουλευτών; ο αριστερός σουρεαλισμός συνεχίζεται περιδίνηση στη ΝΔ για τον χρόνο των εκλογών εκλογές Σεπτέμβριος vs εκλογές Άνοιξη 2027 τα υπέρ και τα κατά των δύο σεναρίων το καρφί Μητσοτάκη για Σαμαρά για την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ το 1993 θα αμφισβητηθεί η αγάπη του για την παράταξη
Με 8-9 βουλευτές από τους 47 των εκλογών του 2023, μένει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης προκαλεί φυγή ο λόγος που θα παραμείνει η Τσαπανίδου στην ΚΟ υποψήφιος με το κόμμα Σαμαρά ο αγροτοσυνδικαλιστής Ανεστίδης εντολή Μαξίμου σε όλα τα υπουργεία να κλείνουν εκκρεμότητες μέχρι τέλη Αυγούστου ο Κυρανάκης φέρνει το κόμμα κοντά στην κυβέρνηση για «ν’ ακουστεί η βάση Μαδούν την μαργαρίτα για την ημερομηνία των εκλογών
Το Μαξίμου καίει τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – Σαμαρά χωρίς τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό λαγός ο Άδωνις, τις «κλειστές πόρτες» που θέλουν να βγάλουν πρωθυπουργό, καταγγέλλει ο Μαρινάκης ποιο ήταν το σχόλιο από το περιβάλλον Σαμαρά ο Κακλαμάνης δεν αποκλείει εκλογές το φθινόπωρο η Νοτοπούλου περιμένει νεύμα Τσίπρα, «καμία επαφή» δεν επιδίωξε το ΠΑΣΟΚ
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω στην Κουμουνδούρου alert για επιθέσεις με γκαζάκια μετά τις συλλήψεις για την δολοφονία της μητέρας της πολιτεύτριας και την Marfin μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη για την 13η σύνταξη γιατί η ΝΔ την κοστολογεί στα 2,5 δις € και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν στα μισά το ψάξαμε και θα διαβάσετε την ανάλυση με αριθμούς ποιες αλήθειες κρύβει το κάθε κόμμα
Exit mobile version