Site icon NewsIT
07:02 Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026

Η Ευρώπη φλέγεται από τις εκρηκτικές διαδηλώσεις και η ΕΕ στον κόσμο της ^ εντείνονται οι πιέσεις στην Κομισιόν να προτείνει έκτακτα μέτρα για την ακρίβεια ^ ο Χατζηδάκης θέλει τη ΝΔ «ανοιχτό κόμμα» και κοντά την καραμανλική φρουρά ^ «δεν μας ενδιαφέρει που θα πάει η έδρα όσων βουλευτών παραιτηθούν για να έρθουν στην ΕΛΑΣ» ξεκαθαρίζει στέλεχος της Αμαλίας και ακυρώνει δικαιολογίες που ακούγονται ^ άνθρακας ο θησαυρός από το ηχητικό Ντίτερς ^ δεν αφορά την Ελλάδα και όπως φαίνεται ούτε την Κίμπερλι ^ άδικα πήγαν τα καρδιοχτύπια!

Το δημαρχείο της Λιμόζ στις φλόγες

Το δημαρχείο της Λιμόζ στις φλόγες / Reuters

Στις εσωκομματικές πιέσεις για στροφή στα δεξιά λόγω της ανησυχίας που υπάρχει από το ενδεχόμενο ενός κόμματος Σαμαρά, παρενέβη για μια φορά ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δηλώνοντας ότι η ΝΔ ήταν πάντα ένα ανοιχτό κόμμα. Έχει στραμμένο το βλέμμα στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ αλλά και στο πολιτικό κέντρο, χωρίς το οποίο δεν κερδίζονται εκλογές όπως έχει δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η μάχη της επόμενης άνοιξης είναι μια μάχη για την Ελλάδα» τόνισε στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τα 52α γενέθλια της ΟΝΝΕΔ στην οποία έδωσαν το παρόν χιλιάδες πρώην και νυν Οννεδίτες και Δαπίτες. Απευθύνθηκε στην «καρδιά» της παράταξης και τους ζήτησε να πάρουν στην πλάτη τους την επόμενη εκλογική μάχη. «Έχουμε κερδίσει τόσες μάχες, θα την κερδίσουμε και αυτή!».

Καραμανλική φρουρά

Ο Κωστής Χατζηδάκης που παίζει το όνομα του στα σενάρια διαδοχής, διατηρεί διαχρονικά στενές σχέσεις με την παράταξη. Έδωσαν το «παρών» παρά τη βροχή 13 νυν και πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, 7 νυν και πρώην γραμματείς της Πολιτικής Επιτροπής και 24 βουλευτές. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι γενιές και όλες οι «φυλές» της ΝΔ. Ισχυρή παρουσία είχαν και στελέχη της καραμανλικής φρουράς. Ο αντιπρόεδρος είναι από τα λίγα κορυφαία στελέχη που κάνει συναντήσεις κατά καιρούς με τον Κώστα Καραμανλή. Τον έβλεπε και την φορτισμένη περίοδο όταν ο πρώην πρωθυπουργός ασκούσε δημόσια κριτική στην κυβέρνηση.

Ζητούμενο η συσπείρωση!

Η συσπείρωση είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων της ΝΔ που στις εκλογές του 2023 της έδωσαν 41% και στις ευρωεκλογές 13 μονάδες κάτω, μόλις 28%. Η Alco του Κώστα Παναγόπουλου στην τελευταία δημοσκόπηση της για το flash.gr κατέγραψε συσπείρωση της ΝΔ στο 60% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Το 21,9% των ψηφοφόρων της είναι στη ζώνη των αναποφάσιστων.

«Δεν μας ενδιαφέρει»

Θέλησα να μάθω αν υπάρχει δάχτυλος Τσίπρα πίσω από τα διάφορα που ακούμε ότι η Πόπη Τσαπανίδου, που ανεξαρτητοποιήθηκε δεν θα παραιτηθεί για να μην φτάσει η έδρα στον Κασσελάκη. «Καθόλου δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα πάρει τη μία ή την άλλη έδρα» μου είπε στέλεχος της Αμαλίας. «Ο Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος από την αρχή ότι δεν θα πάρει στην ΕΛΑΣ βουλευτές εν ενεργεία. Ούτε δεσμεύεται εκ των προτέρων σε ποιους θα δώσει ρόλους και ποιους θα βάλει στα ψηφοδέλτια. Μπορεί όποιος θέλει να γραφτεί απλό μέλος και μετά θα παρθούν οι αποφάσεις».

Ψηφοδέλτια μετά τα Χριστούγεννα

Καταλαβαίνω ότι ο Τσίπρας δεν θα πιέσει κανέναν. Έστω κι αν μ’ αυτή την στρατηγική επιλογή του παίρνει μεγάλο ρίσκο γιατί τα νέα πρόσωπα δεν είναι πάντα η συνταγή της επιτυχίας, τουλάχιστον στα ποσοστά που ο ίδιος θα ήθελε για την ΕΛΑΣ (πάνω από 20% σε πρώτη φάση). Έναν οδικό χάρτη έδωσε ο γραμματέας του κόμματος ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Το αργότερο έως τα Χριστούγεννα οι βουλευτές που θέλουν να προσχωρήσουν στην ΕΛΑΣ θα πρέπει να έχουν παραιτηθεί. Άλλωστε υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα. Θα αρχίσουν να σχηματοποιούνται τα ψηφοδέλτια ώστε οι υποψήφιοι να αρχίσουν την προεκλογική τους καμπάνια. Κάποιοι το καθυστερούν γιατί δεν έχουν άλλους πόρους. Κινδυνεύουν όμως για μισθούς λίγων μηνών να χάσουν μία ενδεχομένως σίγουρη επανεκλογή. Αυτοί που είναι να πάνε και έχουν συμφωνήσει και με τον Τσίπρα θα αρχίσουν να βλέπουν την έξοδο από τη Βουλή πολύ σύντομα ένας, ένας.

Παρουσίες

Καταλαβαίνω όμως ότι σημασία έχουν και οι παρουσίες. Για παράδειγμα στην Πολιτική Επιτροπή εμφανίστηκαν ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Άγγελος Κορωνιός και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Ρόζα Βρεττού. Προσχώρησαν στην ΕΛΑΣ, δεν είναι μέλη, αλλά οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές και παραβρέθηκαν για να ακούσουν και να κάνουν επαφές. Η Βρεττού συμμετέχει και σε τηλεοπτικά πάνελ. Πολλά είναι τα τεστ που τους βάζει ο Τσίπρας. Δεν ξέρω πόσοι θα μπορέσουν τελικά να τα περάσουν.

Κοινωνική έκρηξη

Την ώρα που εντείνεται η πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την ακρίβεια, σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2027. Δεν είναι αποκομμένη από την εγχώρια συζήτηση η εκρηκτική κατάσταση στην Γαλλία, οι διαδηλώσεις σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο κλπ. Οι τύπου «Μελανσόν» στρώνουν το χαλί στις στους πάσης φύσεως «Λεπέν» είτε για την ίδια την προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας είτε για μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στα κοινοβούλια (AFD κλπ). Ακόμη και στην Ελλάδα η «Συμμαχία Ελλήνων» που υποστηρίζει ο Κασιδιάρης καθαρά περνάει το 4% στις πρώτες δημοσκοπήσεις, μόλις λίγες μέρες μετά την αποφυλάκιση του για την καταδίκη του ως αρχηγικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Σε ύπνο βαθύ

Τι άλλο πρέπει να γίνει στο επίπεδο ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης και των κοινωνικών αντιδράσεων που εύκολα μπορούν να γίνουν έρμαια βανδαλισμών και καταστροφικών διαθέσεων ακραίων ομάδων, για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η ΕΕ; Οι «φειδωλές χώρες» ή αλλιώς οι τσιγκούνηδες του Βορρά Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία και το Βέλγιο, συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν.

«Πιο γρήγορα»

«Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να πιέζουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτηση του. Μετά την επιμονή του και άλλων χωρών της «ομάδας συνοχής» πέτυχε και πέρασε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εντολή στην Κομισιόν να προτείνει έκτακτα μέτρα λόγω της ενεργειακής κρίσης ώστε χώρες με πλεονάσματα, όπως η Ελλάδα, να μπορούν να στηρίξουν στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως με πληροφορούν διπλωματικές πηγές συζητήθηκε αυτά τα μέτρα να μην είναι ενιαία για τους «27» αλλά διαφορετικά για την κάθε χώρα ή για ομάδες χωρών διότι είναι διαφορετικό το ενεργειακό προφίλ και διαφορετικές οι τιμές στην ενέργεια, όπως εξήγησε στη στήλη ο υφυπουργός εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου που εκπροσωπεί την χώρα στα Συμβούλια υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τρεις Σύνοδοι

Ακολουθούν τρεις Σύνοδοι Κορυφής. Η άτυπη στις 13/11 στο Δουβλίνο, η έκτακτη 26-27/11 στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η τακτική Σύνοδος στις 17-18/12 που θα είναι η τελευταία του 2026. Η Κομισιόν εάν κατανόησε το alert της υπόθεσης θα πρέπει να φέρει μέτρα άμεσα. Ήδη έχει καθυστερήσει πολύ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τονίζει ότι κρατάει εφεδρείες μέχρι και τον πρώτο τρίμηνο του 2027, δηλαδή μέχρι τις εκλογές. Η αντιπολίτευση πιέζει για περισσότερα μέτρα και για άλλο κοκτέιλ μέτρων. Το μπρα ντε φερ θα γίνει ακόμη πιο σκληρό λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

Άνθρακας ο θησαυρός!

Πολλά ελληνικά καρδιοχτύπια υπήρξαν και έφτασαν και μέχρι τη Νέα Υόρκη – άναψαν τα τηλέφωνα – για το περιβόητο ηχητικό του Ντίτερς ο οποίος κατηγορεί την πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκιλφόιλ για δωροδοκία. Αν και δήλωσε ότι θα αφορούσε την Ελλάδα, κανένα όνομα της ελληνικής ελίτ δεν ακούστηκε. Ούτε καν της Γκιλφόιλ ως άμεσα εμπλεκόμενης. Κάποιος μιλάει με τον Ντίτερς για ένα πρόσωπο το οποίο βρισκόταν κοντά στην πρώην πρέσβη και υποτίθεται είχε επαφές με ιρανικά και κινεζικά συμφέροντα. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν ο πόλεμος κοπάσει μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ότι πολιτικό κόστος ήταν να χρεωθεί στους Ρεπουμπλικάνους με τις καταγγελίες σε βάρος της Κίμπερλι Γκιλφόιλ και παρ´ ολίγον νύφης του Τραμπ, θα φανεί στις κάλπες. Εκτός κι αν τα άλλα χαρτιά τα κρατάνε για την τελική ευθεία πριν τις εκλογές.

Τελευταίες ειδήσεις

Μπλόκο από τους «βόρειους τσιγκούνηδες» δεν θα πάνε τα υπερέσοδα από τους φόρους των καυσίμων σε μέτρα στήριξης βαθιά απογοητευμένη η Κίμπερλι Γκιλφόιλ μετά την αποπομπή της σκέφτεται να μην φύγει αμέσως για τη Φλόριντα σε εξέλιξη τρεις έρευνες σε βάρος της οδηγία Ρούμπιο στους υπαλλήλους τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να αποφεύγουν σύγκρουση συμφερόντων» «εμείς εκλεγήκαμε με τον Τσίπρα αρχηγό, όχι με τη Δούρου, τον Παππά και τον Πολάκη» λένε οι ανεξάρτητοι πότε λήγει το τελεσίγραφο Τσίπρα
Mητσοτάκης στους «26»: «δεν αρκούν οι εκκλήσεις να σβήνουμε τα φώτα» η κυβέρνηση ξορκίζει τον βαρύ χειμώνα με το βλέμμα στις εκλογές του 2027 κρατάει εφεδρείες για 6-7 μήνες η Γκιλφόιλ ετοιμάζει τις αποσκευές της ο Λευκός Οίκος δεν της άφησε το περιθώριο ούτε να παραιτηθεί από μόνη της για να της χρυσώσει το χάπι δώρα έως 525 δολάρια μπορεί να λάβει πρέσβης των ΗΠΑ υπό προϋποθέσεις το επιτελείο Καρυστιανού ανησυχεί για «νοθευμένες εκλογές»
Ο Τραμπ «τελείωσε» την Κίμπερλι Γκιλφόιλ με fast track διαδικασίες αν και πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του, αρνήθηκε ότι ήταν μέλος της οικογένειας του από την τηλεόραση έμαθε η Κίμπερλι την απόλυση της οι Δημοκρατικοί την περιμένουν στη γωνία στη μέγγενη της ακρίβειας η κυβέρνηση 8 στους 10 θεωρούν ότι αργεί να πάρει μέτρα συμπάθειες και αντιπάθειες της Ζωής το κόμμα που στηρίζει ο Κασιδιάρης άρχισε να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις
Τι τρέχει με τον Αλέξη και το Νίκο; είναι «τζαρτζαρίσματα» το «βλάκας» του Καρτερού για τον Ανδρουλάκη και το «βοθρολύματα» του ΠΑΣΟΚ για την ΕΛΑΣ του Τσίπρα; μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου θα κριθεί η περίπτωση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ για τα δημοσιεύματα σε βάρος της τι ειπώθηκε σε meeting δημοσκόπων και βουλευτών σε κουτούκι με πρωτοβουλία του καθηγητή Διαμαντόπουλου
Τι σημαίνει το 25% που έθεσε ως πήχη ο Μητσοτάκης για αλλαγή αρχηγού οι γαλάζιες αντιδράσεις επίθεση φιλίας Χατζηδάκη στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ τα σενάρια, τα ποσοστά, οι έδρες γύρω στο 1,60€ το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω οι «τσιγκούνηδες» Βόρειοι λένε «όχι» σε κοινά μέτρα στην ενέργεια πως επιχειρεί να μπει στο παιχνίδι των δημοσκοπήσεων η «Συμμαχία Ελλήνων» που στηρίζει ο Κασιδιάρης με την αποφυλάκιση Κασιδιάρη αποθρασύνθηκαν οι φασίστες
Exit mobile version