Site icon NewsIT
07:14 Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026

Ο Τσίπρας ας ανεβαίνει, ο Σαμαράς να μην κάνει κόμμα, η θέση της ΝΔ ^ ο Σαμαράς απειλεί και την Καρυστιανού ^ ακατανόητο: το ΠΑΣΟΚ αρνείται να ψηφίσει δικές του προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση ακόμη και αν θα τις υιοθετούσε η ΝΔ ^ σκληρό μπρα ντε φερ Πολάκη – Φάμελλου ^ ο Πολάκης απαιτεί άρση της διαγραφής του και δηλώνει παρών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ^ ποιο πρόσωπο τον προσγειώνει

Ο Αντώνης Σαμαράς / Eurokinissi

Η σταθερή άνοδος της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, που είναι το μόνο κόμμα που δείχνει δυναμική, δεν επηρεάζει την ΝΔ. Και το 20% να πλησιάσει δεν είναι η πολιτική δύναμη που θα βάλει φρένο στην άνοδο της ΝΔ. Δεν υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία. Το φρένο μπορεί να μπει μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτά μου εξηγούσε γνωστός εκλογολόγος που έχει στη διάθεση του πολλές έρευνες, δημοσιοποιημένες ή μυστικές που κάνουν τα κόμματα και υποψήφιοι που θέλουν να γνωρίζουν που βρίσκονται. Το δίπολο αντιτσιπρικοί – αντι μητσοτακικοί, προσέθεσε στη ΝΔ 1-1,5%. Αν είναι τάση ή παροδικό φαινόμενο θα φανεί το φθινόπωρο. Όταν θα έχουν εξελιχθεί οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη στην πορεία προς την κοινωνία, που έχει αυτόν τον στόχο, την σταθερή αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ.

Γιατί ο Σαμαράς

Δύο ακόμα πληροφορίες έχουν τη σημασία τους. Ο Σαμαράς εφόσον κάνει κόμμα, από το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ η οποία στην πρόθεση ψήφου κινείται γύρω στο 25% και στην εκτίμηση 28-30%, το πολύ να της αφαιρέσει μία μονάδα, λέει η πηγή μου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τους αναποφάσιστους. Περίπου ο ένας στους τέσσερις από τους εκείνους που ψήφισαν ΝΔ το 2023 και μέχρι στιγμής δεν έχουν κατευθυνθεί σε άλλο κόμμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφίσουν το κόμμα Σαμαρά. Αν αυτό συμβεί η ΝΔ θα χάσει ένα μέρος των δυνητικών ψηφοφόρων που την ώρα της κάλπης θα μπορούσαν να αφήσουν τον καναπέ και να την ψηφίσουν έστω κι αν είναι δυσαρεστημένοι.

Συμμετοχή

Ένα τέτοιο σενάριο, έχει μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την ΝΔ. Η κινητοποίηση των αναποφάσιστων από τον Σαμαρά αυξάνει την συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει η ΝΔ να αυξήσει την συσπείρωση της. Σήμερα είναι γύρω στο 58%. Θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 75%. Ο δείκτης δυσκολίας αυξάνει. Έμαθα ότι στην κομματική εκδήλωση της ΝΔ σε χώρο εστίασης έξω από την Καλαμάτα, το περασμένο σαββατοκύριακο, η προσέλευση ήταν σημαντικά μειωμένη. Γενέτειρα του Αντώνη Σαμαρά η Μεσσηνία, έστειλε το δικό της μήνυμα. Ο γραμματέας του κόμματος Κωνσταντίνος Κυρανάκης που πάντα διατηρούσε σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό τον οποίο σέβεται, έκανε αναφορά στο πρόσωπο του και ευχήθηκε να επιστρέψει στη ΝΔ. Αυτό το ενδεχόμενο βέβαια δεν φαίνεται καθόλου πιθανό.

«Θα είμαι μαζί του»

Αντίθετα ο Σαμαράς προχωράει κανονικά την προετοιμασία του κόμματος του. Διαβάζω στο facebook, στις σελίδες που έχουν ανοίξει με το όνομά του από φίλους του, ότι γαλάζια τοπικά στελέχη ήδη εμφανίζονται να έχουν πάρει το χρίσμα του υποψηφίου από τον πρώην πρωθυπουργό. Σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου συνάντησα τον Θανάση Σκορδά, πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος επί Σαμαρά που διατέλεσε και υφυπουργός. Ήταν μέσα στα 10 στελέχη της ΝΔ που σε ανοιχτή επιστολή τους, στα μέσα Μαΐου, κατήγγειλαν ότι η παράταξη έχασε την ψυχή της. Τον ρώτησα εάν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα Σαμαρά και μου απάντησε: «Με τίμησε, θα είμαι μαζί του σε ό,τι κι αν κάνει».

Ευάλωτο κοινό

Ο Σαμαράς όμως φαίνεται ότι απειλεί και το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού. Μπορεί να της αφαιρέσει και δύο μονάδες δεδομένου ότι ένα μέρος των δυνητικά ψηφοφόρων της που δηλώνουν ότι θα την ψήφιζαν εάν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, εάν έκανε, κόμμα ο Σαμαράς θα κατευθύνονταν προς αυτό. Το κόμμα Καρυστιανού όμως και χωρίς τον Σαμαρά πέφτει από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση μετά το πικ που σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο εν αναμονή της ανακοίνωσης του. Κινείται με ρυθμούς χελώνας και σταδιακά χάνει το μομέντουμ.

Ρυθμοί χελώνας

Με το σταγονόμετρο παρουσιάζει τα στελέχη η Ελπίδα για την Δημοκρατία. Όσο για τις θέσεις της δουλεύουν ομάδες. Σταδιακά ανεβαίνουν, τμήματα, του προγράμματος στην ιστοσελίδα της Ελπίδας για την Δημοκρατία για να γίνει διαβούλευση με τους πολίτες και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και διορθώσεις όπως ενημέρωσε τη στήλη στενός της συνεργάτης. Κάποια άτομα στο περιβάλλον της, επισημαίνουν και στην ίδια την Μαρία Καρυστιανού τους κινδύνους που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις. Την περιγράφουν όμως ως ένα άτομο που εύκολα αλλάζει απόψεις. Συνεχίζει όμως να έχει αποθέματα συμπάθειας για την απώλεια της κόρης της στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Απλώς μόνο με τη συμπάθεια δεν μπορεί να πάει μακριά η βαλίτσα.

Μπρα ντε φερ Πολάκη – Φάμελλου

Αντάρτικο σηκώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το καθαρό όχι του Τσίπρα σε κόμματα που έκλεισαν τον κύκλο τους, σε συμφωνίες για τα ψηφοδέλτια κλπ. Δεν υπάρχουν θέσεις ρεζερβέ για κανέναν, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ. Ο Σωκράτης Φάμελλος που εισηγήθηκε συμπόρευση και να μην κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνιστικά στην ΕΛΑΣ, δεν θα πρέπει να νιώθει ασφαλή την καρέκλα του. Ήταν μια πρόταση στον αέρα . Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε νέα εκλογή προέδρου και δήλωσε παρών – θέλει να γίνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς εμμέσως ζήτησε και εκείνος την παραίτηση Φάμελλου και μια συλλογική ηγετική ομάδα η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο κόμμα στις εκλογές. Στις 11 Ιουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή αφού συγκεντρώθηκαν 70 υπογραφές. Μόνο που στην συγκεκριμένη Κεντρική Επιτροπή συνεχίζει ο Φάμελλος να έχει την πλειοψηφία, θα έχει πολιτικό ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί αυτό το εσωκομματικό μπρα ντε φέρ. Για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μιλάνε οι περισσότεροι. Έρχεται ακόμη μια ταραγμένη συνεδρίαση ενός κόμματος που στις δημοσκοπήσεις κινείται γύρω στο 1%.

Η Δώρα του

Από φίλο του Πολάκη έμαθα ποιο είναι το πρόσωπο που συνήθως τον προσγειώνει. Όσο μπορεί βέβαια κάποιος να προσγειώσει έναν Πολάκη. Είναι η σύζυγός του Δώρα Τσούκα, εντατικολόγος, εξαιρετική επιστήμονας. Γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν ιατρική και από τότε μέχρι σήμερα είναι μαζί. Απέκτησαν δύο κόρες που λατρεύουν τον πατέρα τους. Μου λένε όταν είναι σε εξέλιξη μία συζήτηση η οποία χάνει το δρόμο της, μπαίνει στο δωμάτιο η Δώρα και η παρέμβαση της είναι πάντα εποικοδομητική. Και κυρίως ακούει τη γνώμη της ο Πολάκης…

Ακατανόητο

Αυτό πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι το πως θα διαμορφωθούν τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος θα το αποφασίσει η επόμενη Βουλή.

Πρώτον είναι απορίας άξιον πως αισιοδοξεί ότι θα βρεθούν 180 ψήφοι στη νέα σύνθεση που θα προκύψει από τις κάλπες όταν στην παρούσα όλοι είναι εναντίον όλων. Το πιο ακατανόητο όμως είναι ότι δύο φορές που προκλήθηκε, την πρώτη από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη για το άρθρο 16 που αφορά τα μη κρατικά ΑΕΙ και την δεύτερη από τη Ντόρα Μπακογιάννη για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, στο ερώτημα τι θα έκανε εάν η ΝΔ υιοθετούσε τις δικές του θέσεις, η απάντηση ήταν αρνητική. Δηλαδή δεν θα ψήφιζε ούτε τον εαυτό του. Λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση. Και δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ παλεύει για την τρίτη θέση, με το νεοσύστατο κόμμα Τσίπρα να περνάει μπροστά και με διαφορά άνω των τεσσάρων μονάδων.

Τελευταίες ειδήσεις

Περίοδος μεταγραφών όλο το πλούσιο παρασκήνιο η Ξενογιαννακοπούλου έφυγε για Τσίπρα, η Νίνα και η Τζάκρη έρχονται στο ΠΑΣΟΚ το παρασκήνιο πίσω από την επιστολή Φεύγα για επιστροφή Σαμαρά και πάγωμα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα μείνει μόνο με την Ραλλία ο Κασσελάκης; έφυγε και ο Χουρδάκης που συζητείται για το κόμμα Καρυστιανού με το ένα πόδι έξω από τους Δημοκράτες και η Πούλου
Τα «απτά αποτελέσματα» και τα επιχειρήματα για εκλογές τον Ιούνιο 2027 το δίπολο αυξάνει την συσπείρωση ΝΔ – ΕΛ.ΑΣ rebranding και στις συνεδριάσεις των οργάνων του Τσίπρα, μετακόμισαν σε πολυτελές ξενοδοχείο σε αδιέξοδο ο Φάμελλος 6η η Ελπίδα νέες καταγγελίες Καρυστιανού χωρίς ονοματεπώνυμα και μια προειδοποίηση «ή ΕΜΕΙΣ ή αυτοί»
Ο Τσίπρας απάντησε στον Πολάκη όσα εκείνος ρωτούσε τον Φάμελλο το «άδειασμα» στα νέα στελέχη της ΕΛΑΣ που «φορολόγησαν» ό,τι πετάει ειλικρινά το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν ο Φάμελλος θα πάει στην ΔΕΘ; γιατί ο Αβραμόπουλος ζητάει την ακυρότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης αποκλειστικό: όλα τα επίμαχα σημεία του υπομνήματος που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο θέλει να προλάβει και την άρση ασυλίας οι δύο νίκες της Νίκης Κεραμέως
Καραμανλής, Σαμαράς, Παυλόπουλος, Βενιζέλος, Δένδιας και Άδωνις στο βιβλίο του Μιχάλη Σάλλα πονοκέφαλος το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Αβραμόπουλου ενόχλησε το «δεν έχω να απολογηθώ σε κανένα κερατά» συνέδριο προαναγγέλλει η Καρυστιανού μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις Κοκοτσάκη, Παπανικολάου σενάριο για μια εκλογή τον Ιούνιο του 2027 και ότι βγάλει η κάλπη
Το «τεχνητό οφσάιντ» του Πιερρακάκη για τα κόκκινα δάνεια του νόμου Κατσέλη διακριτικές αποστάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Μαξίμου από Αβραμόπουλο τι λέει ο Κασσελάκης για το «κύκνειο άσμα» μετά την συνέντευξη με τον Άδωνι Γεωργιάδη, στο κανάλι του στο YouTube νέα αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ αύριο στην ΚΕ σε «απολογία» καλείται ο Φάμελλος
Exit mobile version