Site icon NewsIT
06:54 Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Πάγωσε το καλώδιο, θερμαίνονται τα εξοπλιστικά ^ κοντά σε διάσπαση η Νέα Αριστερά; ^ στο Γιάντες ναύαρχος και Αντώναρος ^ το «πυροβολημένο» κτίριο του Κασσελάκη

Από τους 11 βουλευτές οι 8 με πρωτεργάτες τον πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και άλλους θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου / (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Χριστίνα Κοραή

Αναβάλλεται επ´ αόριστον όπως φαίνεται η πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και στη συνέχεια με το Ισραήλ.
Υπήρχε μια βεβαιότητα στο υπ. Εξωτερικών ότι το ερευνητικό πλοίο θα άρχιζε τις εργασίες του στα νότια της Κάσου και της Καρπάθου, μέσα στον Απρίλιο και ήταν θέμα ημερών η έκδοση navtex, το κλίμα άλλαξε άρδην τα τελευταία 24ωρα. Η κυβέρνηση πλέον αποφεύγει να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα. Η Τουρκία ενώ στην αρχή φαινόταν διατεθειμένη να αντιδράσει σε χαμηλούς τόνους, άλλαξε τροπάρι. Μια νέα κρίση με τα πολεμικά πλοία απέναντι είναι το τελευταίο που θα ήθελε η Αθήνα αυτήν την περίοδο της αστάθειας. Ίσως να μην θέλουν και άλλες πλευρές την ένταση, όπως οι ΗΠΑ.

Απροθυμία!

Ο Τραμπ απέφυγε να δώσει αέρα στα πανιά του Νετανιάχου όταν τον υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο. Έλεγε on camera πόσο φίλος του είναι ο Ερντογάν. Κι αυτό δεν είναι άσχετο από την αλλαγή πλεύσης και σε ό,τι αφορά στο καλώδιο. Ερωτήματα υπάρχουν και για την Γαλλία καθώς το πλοίο που θα έκανε την πόντιση είναι γαλλικής εταιρείας. Υπάρχει μια γενική απροθυμία. Χωρίς ευρωπαϊκή και αμερικάνικη στήριξη, στην παρούσα φάση, το ρίσκο για ένα θερμό επεισόδιο είναι μεγάλο. Πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστούν οι έρευνες για το καλώδιο αλλά άγνωστο το πότε.

Δύο γραμμές

Υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση. Αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ταράξουμε τα «ήρεμα νερά» και εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να προχωράμε στους σχεδιασμούς μας ανεξαρτήτως των απειλών της Τουρκίας. Έναν πόλεμο όμως κανείς δεν θέλει να τον χρεωθεί. Η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Το θέμα αφορά πολιτική απόφαση μείζονος σημασίας.

Στο ΚΥΣΕΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην πόντιση του καλωδίου θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ της Τετάρτης αν και η επίσημη ατζέντα αφορά τα εξοπλιστικά. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα ζητήσει το πράσινο φως για την απόκτηση και 4ης υπερσύγχρονης, ψηφιακής φρεγάτας Belharra. Με τον Γάλλο ομόλογο του Σεμπάστιαν Λεκορνί που επισκέφθηκε την Ελλάδα, υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων και της γαλλικής εταιρείας MBDA, για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet διττού ρόλου. Οι πύραυλοι αυτοί ενισχύουν τη στρατηγική άμυνα της χώρας. Μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες.

Τα «αγκάθια»

Δύο είναι τα «αγκάθια» που η Αθήνα επισημαίνει με κάθε ευκαιρία. Στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυνας και του προγράμματος ReArm η ΕΕ να μη συνεργαστεί με τρίτες χώρες ··όπως η Τουρκία – που απειλούν μια χώρα – μέλος. Δηλαδή, να μην της δώσουν «δουλειά» για την εθνική αμυντική βιομηχανία της. Επίσης η Γαλλία να μην δώσει την έγκριση της για την αγορά πυραύλων meteor από την Τουρκία. Τα θέματα ετέθησαν στον Λεκορνί και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Άμυνας. Κατηγορηματικό όχι δεν ακούστηκε. Ο Λεκορνί μίλησε γαλλικά διπλωματικά.

Στα άκρα!

Βήμα δεν κάνει πίσω ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ό,τι αφορά στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας για ένα χρόνο της Κατερίνας Μπατζελή. Σήμερα Μ. Τρίτη συνεδριάζει το πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ και θα της επιβάλει την βαριά ποινή για σχόλιο που έκανε σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως επιμένουν οι πηγές. Η πρώην υπουργός έχει ετοιμάσει ένα πολυσέλιδο υπόμνημα και θα ζητήσει την άρση της πειθαρχικής της δίωξης εξηγώντας τους λόγους. Η πιθανή διαγραφή της θα ρίξει κι άλλο νερό στο μύλο της εσωστρέφειας αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν τον ενοχλεί ούτε το ότι τον κατηγορούν ότι διαγράφει εύκολα την Μπατζελή γιατί στήριξε τον Χάρη Δούκα στην προεδρική κούρσα.

8 στους 11

Δύσκολα θα αποφύγει την διάσπαση η «Νέα Αριστερά». Από τους 11 βουλευτές οι 8 με πρωτεργάτες τον πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και άλλους θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι τρεις με πρωτεργάτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ένθερμο υποστηρικτή τον γραμματέα του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη. τάσσονται υπέρ ενός ευρύτερου λαϊκού μετώπου – ακόμη και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν που ψήφισε μνημόνια. Η Νέα Αριστερά που κινείται γύρω στο 1%, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να μπει στη Βουλή. Επομένως αν κάποιοι από τους βουλευτές της έχουν πιθανότητες επανεκλογής, τις έχουν μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς τι οι σκιαμαχίες;

Στο Γιάντες

Με τον Βαγγέλη Αντώναρο, τον πρώην Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Οικονόμου και στελέχη που έχουν μετακομίσει στο Κίνημα Δημοκρατίας, έτρωγε την Δευτέρα το βράδυ ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στο γνωστό εστιατόριο των Εξαρχείων «Γιάντες»… Έχουν ψυχρανθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά δεν έχει πάει και σε άλλο κόμμα. Εκεί, πάντως, συζήτησαν για την ευρύτερη πολιτική κατάσταση.

Στο «πυροβολημένο» κτίριο

Σε ένα από τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην λεωφόρο Αμαλίας που φέρουν τα τραύματα των Δεκεμβριανών, θα έχει τα νέα του γραφεία ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι ένα από τα γνωστά ως «πυροβολημένα» κτίρια καθώς φαίνονται ακόμη οι τρύπες από τις σφαίρες, από τις σφοδρές συγκρούσεις που είχαν λάβει χώρα μέσα στον αστικό ιστό. Ήταν το πρελούδιο του εμφυλίου πολέμου μετά την πολιτική κρίση που έβαλε τέλος στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος του Γεωργίου Παπανδρέου και στις προσπάθειες μετάβασης της χώρας σε μια ομαλή μεταπολεμική περίοδο. Για μερίδα ιστορικών τα Δεκεμβριανά αποτελούσαν και την πρώτη πράξη του Ψυχρού Πολέμου.

Στον 2ο όροφο

Τα γραφεία του Κινήματος Δημοκρατίας θα στεγαστούν στον δεύτερο όροφο. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε να συνδυάσει την ιστορικότητα του κτιρίου με την εύκολη πρόσβαση στο Σύνταγμα και τη Βουλή όπου θα ήθελε να μπει το κόμμα του. Τα γραφεία έχουν θέα στους Στύλους Ολυμπίου Διός. Είναι έκτασης 180 τμ. Οι χαμηλές πτήσεις που κάνει το Κίνημα στις δημοσκοπήσεις και η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης επιβάλουν μικρά (αλλά σταθερά) βήματα. Άρχισε η μετακόμιση. Είναι θέμα ημερών η πλήρης λειτουργία.

Τελευταίες ειδήσεις

Card Reader, κάμερες παντού και αύξηση των σεκιουριτάδων στα ΑΕΙ μετά τα έκτροπα στο τραπέζι αλλαγή της νομοθεσίας για περισσότερες αρμοδιότητες στους σεκιουριτάδες ο ανταποκριτής του Open στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός στο επικοινωνιακό επιτελείο της Καρυστιανού   «χαλινάρι» του ΠΑΣΟΚ στην Αναστασίου για τα «βαμμένα μαλλιά» του Τσίπρα τα οποία, πάντως, δεν βάφει τα σενάρια για την παραίτηση της Γκελεστάθη από τη ΝΔ
«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα άλλοι ποντάρουν σε προσωπικές συμφωνίες και άλλοι σε στρατηγική συλλογικής προσχώρησης ο Χαρίτσης φαίνεται ότι θα είναι από τους πρώτους που θα αφήσουν την έδρα τους για να πάνε στο κόμμα Τσίπρα γιατί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν μιλάει για αποχή αλλά για αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές κυριαρχεί το «αρνητικό θυμικό»
Ο Ανδρουλάκης ανάβει τις κομματικές μηχανές με στρατηγική εκλογών τον Σεπτέμβριο περιοδείες και σκιώδης κυβέρνηση στα σχέδια του από το φουαγιέ στο κόμμα Τσίπρα τον Ιούνιο 9-10 βουλευτές στην κούρσα για γραμματέα της ΝΔ φαβορί η Ζέττα Μακρή; το «κόμμα» των εν αναμονή ψηφοφόρων ξεπερνάει το 30%!
Άρωμα εκλογών τον Σεπτέμβριο μετά την ΔΕΘ όλα τα σενάρια στο τραπέζι η απάντηση Δένδια στα «καρφιά» σε 17 λέξεις πατάει γκάζι ο Τσίπρας το Ινστιτούτο λειτουργεί ως κόμμα ετοιμάζονται τα νέα γραφεία στην Φιλελλήνων απαράβατος όρος οι 7-8, που θα ήθελε μαζί του, να αφήσουν τις έδρες τους πολύς κόσμος περνάει από την Αμαλίας
Ή μαζί θα κερδίσουμε ή μαζί θα χάσουμε, το μήνυμα Μητσοτάκη στους «ανησυχούντες» βουλευτές της ΝΔ στο στόχαστρο Άδωνι ο Δένδιας με το βλέμμα στην επόμενη μέρα το ρίσκο της κόντρας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έρθουν Τραμπ, Ρούμπιο, Χέγκσεθ στην Αθήνα; Όλο το παρασκήνιο
Exit mobile version