Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Λευκός Πύργος άλλαξε πρόσωπο – Το πριν και το μετά [pics]

Ο Λευκός Πύργος άλλαξε πρόσωπο – Το πριν και το μετά [pics]

Είναι το πλέον αναγνωρίσιμο σημείο της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης και διαχρονικό σύμβολό της. Εμφανίζεται σε όλα τα είδη αναμνηστικών, έχει φωτογραφηθεί από όλες τις γωνίες, σε όλες τις εποχές, κάθε ώρα της ημέρας.

O Λευκός Πύργος έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση του Έλληνα ως μια αρχετυπική εικόνα της Θεσσαλονίκης. Για τους ίδιους τους Σαλονικιούς είναι κάτι παραπάνω από μια «ζωντανή σημαία» της πολύ-πολιτισμικής ιστορίας της πόλης. Είναι κομμάτι αναπόσπαστο της συλλογικής μνήμης τους.

Ο χώρος πέριξ του Λευκού Πύργου, συνδεδεμένος άρρηκτα με την αιώνια θάλασσα και τον ορίζοντα που αυτή ανοίγει, δεν είναι μόνο ένα έμβλημα για τους κατοίκους. Είναι άλμπουμ με αναμνήσεις ζωής. Οι σχολικές εκδρομές, τα πρώτα ραντεβού, οι πανηγυρισμοί σε εθνικές ή τοπικές νίκες, οι πορείες διαμαρτυρίας σε ήττες. Είναι ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, οι φανέλες, η προσφυγιά, το παρελθόν. Και το σήμερα, αφού η περιοχή παραμένει η πιο επίκαιρη αφετηρία για ένα ζωντανό φλερτ με την τρέχουσα δυναμική της πόλης, που από τον Λευκό τον Πύργο στέλνει τα… φιλιά της στον περαστικό επισκέπτη ή στον μόνιμο κάτοικο. Μία περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν και θέλει να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική μνήμη και τη ζωντανή ιστορία που σηματοδοτεί για τη Θεσσαλονίκη, η Alpha Bank ενέταξε για το 2018 την αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου του Λευκού Πύργου στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας «Οι φθορές που πληγώνουν», η οποία συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια δράσης. Ειδικότερα, «Οι φθορές που πληγώνουν» ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2013, με στόχο την αποκατάσταση και συντήρηση κτηρίων και μνημείων σε εμβληματικούς χώρους του ιστορικού κέντρου των Αθηνών. Χώρων δηλαδή που λειτουργούν ως ζωντανοί φορείς μιας ιστορίας, που και σήμερα εξακολουθεί να γράφει νέες σελίδες, αν και υπό το βάρος της φθοράς που προκαλούν ο χρόνος και ο άνθρωπος.

Η Θεσσαλονίκη

Ήδη, από το 2016 το πρόγραμμα έχει επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τον εξωραϊσμό μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους. Για το 2018 η Alpha Bank θέτει υπό την ομπρέλα της το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αναλαμβάνοντας τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και αισθητικά το εξωτερικό του μνημείου.

Το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» ξεκίνησε τις παρεμβάσεις του στη Θεσσαλονίκη πριν από 2 χρόνια, με την πρωτοβουλία «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία», προχωρώντας στην ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας. Για τις ανάγκες της δράσης η Alpha Bank συνέπραξε με το Κολλέγιο Ανατόλια, τη ΧΑΝΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις συνεχίστηκαν και το 2017, «αγκαλιάζοντας» δύο άλλα ιστορικά σημεία αναφοράς της πόλης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το ιστορικό κτήριο του Βασιλικού Θεάτρου, αναλαμβάνοντας την αποκατάσταση και συντήρησή τους.

Το πρόγραμμα

Με σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό, η Alpha Bank σχεδίασε το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» για την αποκατάσταση και τη συντήρηση ιστορικών κτηρίων και μνημείων, που είχε ολοκληρώσει μέχρι το τέλους του 2017 28 αποκαταστάσεις γλυπτών και μνημείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από το 2013, οπότε και ξεκίνησε η δράση, μια σειρά από γλυπτά και μνημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας έχουν βρει αρκετή από τη χαμένη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος τους, μέσα από συστηματικές ενέργειες αποκατάστασης που υλοποιεί η Alpha Bank. Από την πλήρη αποκατάσταση των γλυπτών στην Πλατεία Συντάγματος και των ανδριάντων στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, μέχρι την αποκατάσταση γλυπτών, μνημείων και σιντριβανιών στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το 2014. Και από τη συντήρηση της προτομής του Jean Moreas, του Γάλλου γλύπτη Antoine Bourdelle στον Εθνικό Κήπο, μέχρι την αποκατάσταση τεσσάρων ακόμα γλυπτών στην Πλατεία Κολωνακίου, στη Φωκίωνος Νέγρη, στο πάρκο του Ευαγγελισμού, αλλά και τις εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου για την ανάδειξη του Ωδείου Αθηνών.

Με προτεραιότητα την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Alpha Bank δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τον πολιτισμό, αποκαθιστώντας και προστατεύοντας ιστορικά ελληνικά μνημεία.

Bplus Τελευταίες ειδήσεις