Τετάρτη, 1 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ας γνωριστούμε με ένα υγιεινό σνακ, το Παστέλι

Το παστέλι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που φτιάχνεται με βάση το μέλι και το σουσάμι,

δύο φυσικά προϊόντα με θρεπτική αξία. Το σουσάμι είναι ένα ελαιοφόρο φυτό που προέρχεται από την Ανατολική Αφρική. Αν και στο παρελθόν καλλιεργήθηκε και στην Ελλάδα, σήμερα το εισάγουμε. Ο σπόρος του σουσαμιού περιέχει κατά 45-63% σησαμέλαιο και κατά 16-32% πρωτεΐνες.

Οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες πρόβειο γάλα (183  mg/ 100g τροφίμου), διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι (4.1 g/100 g τροφίμου) και μεγαλύτερη ποσότητα φωσφόρου από αρκετά ψάρια.
Αν και το σουσάμι αποδίδει παρόμοιες θερμίδες με την σοκολάτα, το ντόνατς ή τα γεμιστά μπισκότα, εντούτοις είναι εξαιρετικά θρεπτικό δεδομένου ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και διαιτητικών ινών και παρά το υψηλό ποσοστό λίπους δεν περιέχει χοληστερόλη. Αντίθετα είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το λινελαϊκό και το λινολενικό, τα οποία είναι απαραίτητα γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει, αλλά  και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωση παστελιού από διαβητικά άτομα προκαλεί μικρότερη υπεργλυκαιμία από αυτή που προκαλεί η κατανάλωση ψωμιού. Αυτό αποδίδεται στη σύσταση που έχει το παστέλι, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και φυτικές ίνες αν και έχει το ίδιο ποσοστό υδατανθράκων με το ψωμί.

Το παστέλι είναι ένα θρεπτικό σνακ γιατί:

Είναι πλούσιο σε μέταλλα πρωτεΐνη και διαιτητικές ίνες
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα
Δεν περιέχει χοληστερόλη
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Συνταγή: Παστέλι Σίφνου

Υλικά: 1200 γραμμάρια σουσάμι
1 κιλό μέλι

Τοποθετούμε το μέλι σε μια πλατιά κατσαρόλα και το ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει. Τότε ρίχνουμε το σουσάμι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Για να είμαστε σίγουροι ότι το υλικό είναι έτοιμο με ένα κουταλάκι στάζουμε μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό. Αν δεν διαλυθεί η σταγόνα αμέσως τότε το υλικό είναι έτοιμο. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μίγμα σε ένα μάρμαρο που έχουμε αλείψει με κρασί και το δουλεύουμε μέχρι να κρυώσει, οπότε του δίνουμε και το τελικό του σχήμα. Καλή επιτυχία!

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε