Τετάρτη, 8 Μαΐ
24oC Αθήνα

Είναι στα γονίδιά μας η παχυσαρκία;

Η Διατροφογενετική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την μοριακή διατροφή και σχετίζεται με την πρόληψη διαφόρων παθήσεων.

Άνθρωποι με διαφορετικά γονίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στις τροφές και στα συστατικά τους. Στοχεύει σε ευρεία κλίμακα στην εξακρίβωση γονιδίων, τα οποία σχετίζονται με τη διατροφή και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων ή συμβάλει στην πρόληψή τους, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία.

Η γονιδιακή διατροφή εξειδικεύεται και καθορίζεται από τον προσωπικό μας γονότυπο και βασίζεται στη γνώση των
διατροφικών αναγκών του οργανισμού μας, δηλαδή του DNA μας.

Ενώ πριν από μερικά χρόνια τέτοιου είδους πληροφόρηση ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας, σήμερα υπάρχει πλήθος ερευνών που πλέον αποδεικνύουν την συσχέτιση συγκεκριμένων γονιδίων και της παχυσαρκίας.

Γονιδιακές έρευνες συσχετιζόμενες με την διατροφή, εκπονούνται πλέον και στον Ελλαδικό χώρο. Μια από τις πιο
πρόσφατες, με ευρωπαϊκό δείγμα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες έφηβοι, απεδείκνυε την συσχέτιση του γονιδίου FTO, της λεπτίνης και της παχυσαρκίας.

Η έρευνα αυτή σχεδιάστηκε με σκοπό να εξετάσει την σχέση προσωπικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που μελλοντικά θα αποτελούσαν αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της παχυσαρκίας.

Έφηβοι που εμφάνιζαν το γονίδιο FTO, είχαν ενεργοποιημένο μηχανισμό αντίστασης στην λεπτίνη, με αποτέλεσμα
αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση και με υπερφαγικό φαινότυπο. Η λεπτίνη
επιτυγχάνει αυτόν τον σκοπό με τον εξής τρόπο.

Μετά την παραγωγή της στα λιποκύτταρα εισέρχεται στο αίμα και μεταφέρεται στον εγκέφαλο όπου, μέσω ειδικών υποδοχέων που βρίσκονται στον υποθάλαμο, καθορίζει την όρεξη, τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Στους έφηβους στους οποίους ανιχνευόταν το γονίδιο FTO είχαν αυξημένη αντίσταση στην λεπτίνη, δηλαδή προβλήματα στη μετάδοση του σήματος από τον υποδοχέα στα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη, τον μεταβολισμό και τη σωματική δραστηριότητα.

Αυτά από μόνα τους ή σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αύξηση του βάρους. Απουσία του γονιδίου FTO συσχετιζόταν με φυσιολογική ενεργειακή πρόσληψη.

Ο συσχετισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει στον έλεγχο του βάρους και κατ επέκταση στην ενεργειακή ισορροπία, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιμέλεια :
Γεωργία Κάμπατζη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Δ.Μ.Ε.

International Journal of Obesity (2011 ) 35, 66–71
& 2011 Macmillan Publishers Limited All rights reserved 0307-0565/11

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε