Τετάρτη, 22 Μαΐ
26oC Αθήνα

Φυτικές στανόλες.Τι είναι

Φυτικές στανόλες.Τι είναι

Οι φυτικές στανόλες ουσιαστικά αποτελούν χημικά ισοδύναμα της χοληστερόλης.

 Για το λόγο αυτό, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της πέψης του λίπους στο λεπτό εντερο οι φυτικές στανόλες αντικαθηστούν τη χοληστερόλη της τροφής με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της ολικής και LDL χοληστερόλης στον οργανισμό, μέσω απέκκρισής τους.

Επιπλέον, σε μοριακό επίπεδο, οι φυτικές στανόλες αυξάνουν την έκφραση του m RNA ειδικών πρωτεϊνών μεταφοράς (ABC) που βρίσκονται στο εσωτερικό των εντεροκυττάρων, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν τη χοληστερόλη από το εσωτερικό των εντεροκυττάρων προς τον αυλό του εντέρου. H αύξηση της έκφρασης του m RNA έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση αυτών των μεταφορέων και, κατά συνέπεια, την αυξημένη μεταφορά χοληστερόλης προς τον αυλό για απέκκριση .

Η κλινική επιβεβαιωση της δράσης των φυτικών στανολών  σε συνδιασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητα των τροφών σε φυτικές στανόλες (ένα τυπικό ημερήσιο διαιτολόγιο μπορεί προσφέρει μόλις 50 – 60 mg), οδήγησε τη βιομηχανία τροφίμων στον εμπλουτισμό τροφών, κυρίως μαργαρινών και γαλακτοκομικών προϊόντων με εστέρες φυτικών στανολών.

Η επιστημονική επιτροπή του NCEP (NationalCholesterol Education Program) των ΗΠΑ στην έκδοσε  συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες , οι οποίες θεωρούν αναγκαία την ένταξη 2 γραμμαρίων φυτικών στανολών στο καθημερινό ημερήσιο διαιτολόγιο ατόμων που αποσκοπούν στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης, η οποία μπορέι να φτάσει μέχρι και σε  ποσοστό 10 % .

Αν λοιπόν, οι τελευταίες εξετάσεις σας έδειξαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συμβουλευτείτε τον γιατρό σας , υιοθετήστε ενα διαιτολόγιο σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, παράλληλα, όμως,  εντάξτε καθημερινά στη διατροφή σας προϊόντα εμπλουτισμένα σε φυτικές στανόλες.

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε