Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Με υπόμνημα απολογήθηκε ο Δημήτρης Κοντομηνάς – Ανακριτής και εισαγγελέας αποφασίζουν για την τύχη του

Με υπόμνημα απολογήθηκε ο Δημήτρης Κοντομηνάς – Ανακριτής και εισαγγελέας αποφασίζουν για την τύχη του

– Η προφυλάκιση ή μη του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά αποφασίζεται στην Ευελπίδων
– Η απολογία του κράτησε περίπου 2,5 ώρες
– Στην κλινική μετέβησαν το πρωί ο ανακριτής της υπόθεσης Γ. Ανδρεάδης, καθώς και η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απολογία, από την ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται, έδωσε για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς.
Στην κλινική μετέβησαν το πρωί ο ανακριτής της υπόθεσης Γ. Ανδρεάδης, καθώς και η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων ο επιχειρηματίας, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος από την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Κοντομηνάς κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι η κατηγορία της απάτης έχει απαγγελθεί με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Η απολογία του επιχειρηματία, ο οποίος παρέδωσε στον ανακριτή πολυσέλιδο απολογητικο υπόμνημα, διήρκεσε περίπου δυόμισι ωρες, ενώ η διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική του μεταχείριση είναι σε εξέλιξη στην Ευελπίδων από τις 13:00.

Χθες απολογήθηκε στον ανακριτή το στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκαν και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Για την υπόθεση έχουν γίνει πέντε συλλήψεις ενώ εκκρεμούν τα εντάλματα για τον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του, Αναστασία Βάτσικα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία έκδοσης του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελου Φιλιππίδη, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Τι αναφέρει το πόρισμα για τον Δημήτρη Κοντομηνά

Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου η τράπεζα χορήγησε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012.

Στο πόρισμα αναφέρεται και η υπόθεση της POSTCREDIT εταιρείας πιστωτικών καρτών που δημιούργησε το ΤΤ σε συνεργασία με τον κ. Κοντομηνά, η οποία κατά την εισαγγελική λειτουργό ζημίωσε συνολικά την τράπεζα με τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση της POSTCREDIT ξεκίνησε επί διοίκησης του κ. Φιλιππίδη, οπότε το ΤΤ αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά πιστωτικών καρτών.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης αυτής το ΤΤ προχώρησε στην απόκτηση του 50% της εταιρείας BEST LINE, θυγατρικής της DEMCO Επενδυτική και Εμπορική, ιδιοκτησίας του κ. Κοντομηνά, με τίμημα περίπου 19 εκατ. ευρώ. Η κ. Παπανδρέου στο πόρισμά της τονίζει ότι οι ορκωτοί ελεγκτές αποτίμησαν τότε την εμπορική αξία της εταιρείας, βάση της καθαρής της θέσης, στα 2,8 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμησή τους η αξία της εταιρείας θα ανερχόταν στα 18,1 και στα 21,6 εκατ. ευρώ αν συνυπολογίζονταν τα μελλοντικά αποτελέσματα που θα προέκυπταν από τις συνέργειες με το ΤΤ.

Επομένως, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, η τράπεζα κατέβαλε τίμημα προεξοφλώντας μελλοντικά οφέλη εξαγοράς, ουσιαστικά για απόκτηση της μισής και όχι ολόκληρης εταιρείας.

Επίσης, με την επίμαχη συμφωνία το Ταμιευτήριο αναλάμβανε το σύνολο του πιστωτικού κινδύνου από τις επισφάλειες στις κάρτες, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικός και σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010 έως και τον Μάιο του 2012.
Η κα Παπανδρέου επισημαίνει ακόμη ότι τα ποσά που εκταμιεύτηκαν για την εταιρεία DEMCO δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ορίστηκαν στις συμβάσεις με το ΤΤ και μάλιστα αναφέρεται η περίπτωση αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο, της κόρης του κ. Κοντομηνά

Η κ. Παπανδρέου αναφέρεται επίσης και στη διοίκηση που αποφασίστηκε για την εν λόγω εταιρεία, επισημαίνοντας ότι αν και στο ΔΣ της POSTCREDIT προβλέπονταν να ορίζονται τέσσερα μέλη από το ΤΤ, ουσιαστικά τον έλεγχό της είχε η πλευρά του επιχειρηματία. Μάλιστα, η POSTCREDIT βρισκόταν στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία της DEMCO και τα στελέχη του ΤΤ φαίνεται να προσέρχονταν μόνο όταν υπήρχε λόγος.

Στο εισαγγελικό πόρισμα τονίζεται για την υπόθεση της POSTCREDIT, για την οποία ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει την κατηγορία της απάτης:

«Είναι απορίας άξιο πώς το ΤΤ, που ήταν υπεύθυνο σύμφωνα με την ως άνω συμφωνία μετόχων για τις απαραίτητες εκ του νόμου εργασίες σχετικά με τον εσωτερικό έλεγχο, την κανονιστική συμμόρφωση, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τη διαχείριση κινδύνων, δεν είχε, ως όφειλε, καθημερινή παρουσία διασφαλίζοντας έτσι την πληρότητα των σχετικών οδηγιών του νόμου και την αρτιότητα των εν λόγω εργασιών».

Η εισαγγελέας τονίζει στο πόρισμά της ότι τα δάνεια προς τον κ. Κοντομηνά δόθηκαν κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών, χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής και με χρηματοοικονομικές μοχλεύσεις εκτός αποδεκτών τραπεζικών κριτηρίων. Επισημαίνει ακόμη ότι τα ποσά που εκταμιεύτηκαν για την εταιρεία DEMCO δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που ορίστηκαν στις συμβάσεις με το ΤΤ και μάλιστα αναφέρεται η περίπτωση αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο, της κόρης του κ. Κοντομηνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απολογείται ο Δημήτρης Κοντομηνάς για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Το ταξίδι των εγγράφων για την έκδοση Φιλιππίδη!

Ανδρίκος Παπανδρέου: Όλα τα δάνεια του ΤΤ δόθηκαν επι Καραμανλή!

Hurriyet Daily News: Δεν ήξερε, δε ρώταγε ο Φιλιππίδης;

Ψάχνει τρόπους να εκδοθεί άμεσα στην Ελλάδα ο Φιλιππίδης – Προσέλαβε Τούρκο δικηγόρο για να επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης

Ο ανοιχτοχέρης κύριος Φιλιππίδης: Έδωσε 300 εκατ. δάνεια σε ένα χρόνο

Κύκλοι Παπανδρέου: Δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο του ΤΤ

Ψάχνουν τα 28 εκ. του Φιλιππίδη στο εξωτερικό – Ξεκινούν τη Δευτέρα οι απολογίες για το ΤΤ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε