Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ώρα απολογίας για τον Ανδρέα Μαρτίνη και τη σύζυγό του – Κατηγορούνται για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Το κατώφλι του ανακριτή διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη, προκειμένου να απολογηθεί, περνάει σήμερα Παρασκευή (20.05.2016) ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του, Γεωργία, οι οποίοι κατηγορούνται για το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους, ο ανακριτής διαφθοράς και ο αρμόδιος εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων, θα αποφασίσουν για τη περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, εάν, δηλαδή, θα κριθούν προφυλακιστέοι ή εάν θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στον πρώην πρόεδρο του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» αποδίδεται πως έλαβε μίζα ύψους 3.130.850 από τη γερμανική εταιρία «Hospitalia International GmbH» προκειμένου να της ανατεθεί η προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νοσοκομείου. Το ζευγάρι αρνείται την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αντιμετωπίζει (σ. σ. για την απάτη δεν τους ασκήθηκε δίωξη καθώς έχει παραγραφεί) και υποστηρίζει πως τα επίμαχα χρήματα προέρχονται από την οικογενειακή περιουσία της Γεωργίας Μαρτίνη, καθώς και πως είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Στον Ανδρέα Μαρτίνη ο ανακριτής αποδίδει πως: «με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ κατείχε, διαχειρίσθηκε και χρησιμοποίησε περιουσία εν γνώσει ότι προέρχεται από το έγκλημα της απάτης ενώ παράλληλα χρησιμοποίησε τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα έσοδα».

Η μίζα φέρεται να πέρασε μέσω της εταιρίας «MIJAS LTD» (ενδιάμεση εταιρία της οποίας οικονομικός διαχειριστής φέρεται δικηγόρος), σε έξι λογαριασμούς του ζεύγους Μαρτίνη στην Ελβετία και εν συνεχεία, μέσω υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Λιβερία, να κατέληξε στην αγορά ακινήτων του «Πολιτεία Business Center», όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός «MEGA».Το ζευγάρι, μάλιστα, φέρεται μόνο από τα μισθώματα των επίμαχων ακινήτων να αποκόμισαν για χρονικό διάστημα μίας δεκαπενταετίας 990.000 ευρώ (5.500 ευρώ μηνιαίως).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο: «Το άνοιγμα έξι διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών, χρηματικών ποσών, προθεσμιακών καταθέσεων κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3.130.850 γερμανικών μάρκων, από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μονρόβια Λιβερίας, προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων, συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ’ επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτή επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου (σ.σ. του Ανδρέα Μαρτίνη) και της συζύγου σου, Γεωργίας Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω λογαριασμών».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2001 έμβασμα 1.100.000 δολαρίων εισέρχεται σε τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank, τον οποίο τηρεί η υπεράκτια εταιρία «State Enterprises SA», το οποίο προέρχεται από λογαριασμό στην Credit Suisse Ελβετίας με δικαιούχους το ζεύγος Μαρτίνη. Την επόμενη ημέρα το ποσό δραχμοποιήθηκε, ενώ, την μεθεπόμενη ημέρα (9 Νοεμβρίου 2001) το Ερρίκος Ντυνάν μεταβίβασε στην State Enterprises τα επίμαχα ακίνητα του «Πολιτεία Business Center», με τίμημα της 277.400.000 δρχ.

Στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία και δύο θέσεις στάθμευσης έναντι 10.000.000 δρχ. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28 Δεκεμβρίου 2010 οπότε και μεταβιβάστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη .Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε