Τετάρτη, 22 Μαΐ
24oC Αθήνα

Παρίσταναν τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και “ξεζούμισαν” 17 επιχειρηματίες – Ο 53χρονος δράστης είχε απολυθεί από το Δημόσιο ως επίορκος

Παρίσταναν τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και “ξεζούμισαν” 17 επιχειρηματίες – Ο 53χρονος δράστης είχε απολυθεί από το Δημόσιο ως επίορκος

  – Η δράση τους εξαπατώντας επιχειρηματίες φτάνει πίσω στο 2011 μέχρι τώρα
 Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον έναν από τους τρεις με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο χέρι
– Η δράση τους έφτανε από την Αθήνα, σε Χαλκίδα, Ζάκυνθο και Αχαΐα
– Η αστυνομία αναζητά ακόμα και έναν 48χρονο που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα

Δύο Έλληνες, ένας 53χρονος και ένας 63χρονος πολιτικός μηχανικός παριστάνοντας τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν στήσει μία ιδιαίτερα κερδοφόρα κομπίνα, εξαπατώντας επιχειρηματίας που ενδιαφέροντουσαν να ενταχθούν στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, το γνωστό ΕΣΠΑ. 

Μετά τη σύλληψή τους στο Περιστέρι, εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά συναυτουργία απάτες, απόπειρα απάτης και εκβίασης.

Η δράση τους ξεκίνησε όπως δείχνουν οι έρευνες της αστυνομίας από το 2011, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ένας 48χρονος, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απάτη

Από την κομπίνα που είχαν στήσει οι τρεις τους, φαίνεται πως έχουν εξαπατηθεί τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες με το συνολικό παράνομο κέρδος των δραστών να ανέρχεται στις 269.100 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, περί τα μέσα Ιουνίου του 2013, ο 53χρονος, παρουσιαζόμενος ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε επιχειρηματία, ο οποίος αναζητούσε πληροφορίες για τις διαδικασίες ένταξης της εταιρείας του σε επενδυτικό πρόγραμμα, τον «καθοδήγησε» σχετικά και απαίτησε από τον ίδιο το χρηματικό ποσό των (29.500) ευρώ, με το πρόσχημα καταβολής παραβόλων για την κατάρτιση του φακέλου του. 

Έξι σχεδόν μήνες μετά, στις αρχές του 2014, ο επιχειρηματίας ζήτησε από τον 53χρονο όλα τα παραστατικά ως απόδειξη για το χρηματικό ποσό των 29.500 ευρώ που είχε καταβάλει στο κύκλωμα. Με διάφορες δικαιολογίες και ασύλληπτα επιχειρήματα, ο 53χρονος δεν του έδινε κανένα παραστατικό, ενώ είχε και το θράσος να του ζητήσει επιπλέον άλλες 20.000 ευρώ για να προωθήσει τις διαδικασίες του φακέλου του. 

Ο επιχειρηματίας ο οποίος συνειδητοποίησε ότι υπήρχε κάτι μελανό σε όλη αυτή την υπόθεση, ενημέρωσε την αστυνομία και έκλεισαν το ραντεβού. Αφού ο 53χρονος δράστης έλαβε το ποσό των 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα ως προκαταβολή των επιπλέον 20.000 ευρώ, τότε εντοπίστηκε και συνελήφθη με τα λεφτά στο χέρι. 

Στη συνέχεια εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο 63χρονος για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Στην κατοχή του 63χρονου κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία και στο αυτοκίνητο του 53χρονου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

– φυλλάδιο – πρόταση προγράμματος επένδυσης εταιρείας
– διάφορα έγγραφα που σχετίζονται με την παραπάνω υπόθεση του επιχειρηματία, όπως βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο, τοπογραφικό διάγραμμα, αρχιτεκτονική μελέτη κ.ά.
– φάκελος με έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ιδιωτικά συμφωνητικά επαγγελματικής μίσθωσης, άδεια λειτουργίας καταστήματος και φωτοαντίγραφα δελτίου αστυνομικής ταυτότητας)
– φάκελος με έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ΦΕΚ, ίδρυση επιχείρησης)
– φάκελος με έγγραφα (τοπογραφικά κτηρίων, κατόψεις, προσφορά μηχανημάτων τυποποίησης ελαιολάδου)
– φάκελος με έγγραφα για διαγωνισμούς και ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης εταιρείας
– κινητό τηλέφωνο, κάρτα SIM και κάρτα αποθήκευσης ( sd microcard ) .

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν ήταν το πρώτο και μοναδικό θύμα τους. Οπως εξακριβώθηκε αργότερα, ο 53χρονος ήταν πρώην υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος μάλιστα είχε απολυθεί λόγω επιβολής πειθαρχικής ποινής για διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Εκμεταλλευόμενος λοιπόν την προϋπηρεσία του, παραπλανούσε διάφορους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους ανώνυμων εταιρειών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, στους οποίους παρουσιαζόταν είτε ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με εξειδίκευση στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε ως συνταξιούχος επιθεωρητής του Υπουργείου, με αρμοδιότητα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, λαμβάνοντας παράλληλα χρηματικά ποσά για τις «υπηρεσίες» του.

Επίσης, εξακριβώθηκε ο ρόλος του 63χρονου, ο οποίος με την ιδιότητά του ως πολιτικός μηχανικός παρουσιαζόταν ως υπεύθυνος για την σύνταξη σχετικών μελετών, απαραίτητων για την έγκριση των υποτιθέμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενώ ο 48χρονος ήταν επιφορτισμένος με την προσέγγιση και «αλίευση» ενδιαφερομένων επιχειρηματιών για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Από αυτές τις περιπτώσεις, έχουν εξιχνιαστεί πλήρως οι παρακάτω :

– Περίπτωση εταιρείας, η οποία έχει τη διαχείριση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στη Ζάκυνθο, κατά την οποία το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2013, απέσπασαν τμηματικά το χρηματικό ποσό των (125.000) ευρώ, για την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων, με επιδότηση ύψους (97.545.000) ευρώ.

– Περίπτωση επιχειρηματιών στην Αχαΐα, από τους οποίους απέσπασαν τμηματικά, το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2014, το χρηματικό ποσό των (6.900) ευρώ, υποσχόμενοι την ένταξη της υπό ίδρυσης επιχείρησής τους, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης ύψους (300.000) ευρώ.

– Περίπτωση επιχειρηματιών στην Εύβοια, από τους οποίους απέσπασαν τμηματικά το χρηματικό ποσό των (10.900) ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί η επιχείρησή τους, εμπορίας και πώλησης ελαιόλαδου στο εσωτερικό και εξωτερικό, σε υποτιθέμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ), ύψους (80.000) ευρώ.

– Περίπτωση εταιρείας στη Χαλκίδα, κατά την οποία, το έτος 2011 απέσπασαν τμηματικά από τους επιχειρηματίες το χρηματικό ποσό των (20.000) ευρώ, παρουσιάζοντας ψευδώς τη δυνατότητα ένταξης την ανωτέρω επιχείρησης σε χρηματοδοτικά προγράμματα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ), ύψους από (100.000 – 185.000) ευρώ.

– Περίπτωση εταιρείας στην Αττική, κατά την οποία απέσπασαν από τους ιδιοκτήτες της το χρηματικό ποσό των (13.000) ευρώ, παρουσιάζοντας ψευδώς την δυνατότητα ένταξης της εταιρείας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ).

– Περίπτωση επιχειρηματία – ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Αιγάλεω Αττικής, κατά την οποία, το έτος 2011 απέσπασαν από τον ίδιο το χρηματικό ποσό των (10.800) ευρώ, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι έχουν την δυνατότητα να εντάξουν την επιχείρησή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βόλος: Η γυναίκα που έδωσε 1.000€ για να κερδίσει 6.000€ – Η απίστευτη υπόθεση που προκαλεί πολλές συζητήσεις!

Θεσσαλονίκη: Το έπαιζε υπάλληλος εταιρείας ανακύκλωσης και εξαπατούσε ιδιοκτήτες συνεργείων!

Πάτρα: Η επιστροφή φόρου που περίμενε δεν ήρθε ποτέ – ”Κλαίει” τα 3.840€ που κατέθεσε στην τράπεζα!

Μεγάλη κομπίνα εξαπάτησης τουλάχιστον 2.000 ανέργων αποκαλύφθηκε από την ΕΛΑΣ – Τους έταζαν δουλειά στο εξωτερικό με μεγάλους μισθούς!

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε