Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος νεύρων στο Ξηρό – Περιμένουν να κάνει το λάθος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ελληνική Αστυνομία… καταδίωξης Χριστόδουλου Ξηρού. Αστυνομική «φρενίτιδα» για την αποτροπή αιματηρού τρομοκρατικού χτυπήματος. Κλιμακούμενη πίεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ και συνεχιζόμενες προτροπές για τον άμεσο εντοπισμό του. Ασφυκτική πίεση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και σε συγγενείς του «Μανώλη» της 17Ν, παρά τις ευθείες προειδοποιήσεις της επιστολής του. «Μην τολμήσετε να κανιβαλλίσετε τους συγγενείς μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα» έγραψε ο 56χρονος καταζητούμενος τρομοκράτης απειλώντας με στίχο τραγουδιού «Όταν γυρίσω θα σας γαμ…».

Οι αρμόδιες διωκτικές αρχές αψηφούν τις «απειλές», και επιχειρούν να πλήξουν το «θυμικό» του, ασκούν έντονη ψυχολογική πίεση, επιδιώκοντας να τον βγάλουν από το «καβούκι» προστασίας του.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου επιθυμούν ο Χριστόδουλος Ξηρός να βγεί από το κρησφύγετο του, νωρίτερα από τη στιγμή εκδήλωσης πιθανής αιματηρής επίθεσης, από τον ίδιο ή συνεργούς του. Προσβλέπουν στο «λάθος», που θα οδηγήσει στη γρήγορη σύλληψή του και το «αναποδογύρισμα» της ανυψωμένης, από τη φυγή και εμφάνισή του, ψυχολογίας των σύγχρονων και επικίνδυνων εκφραστών του νέου αντάρτικου πόλης. «Προσδοκία μας είναι να αντιστρέψουμε σύντομα το ευνοϊκό για εκείνους κλίμα. Πρέπει γρήγορα να τους γυρίσουμε με την πλάτη στον τοίχο, πριν αυξηθούν, σχεδιάσουν και δράσουν» επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Ο τεταρταίος πυρετός των διωκτικών αρχών έχει μεταφερθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας που θυμίζει «στρατοκρατούμενη» περιοχή. Τα κείμενα και τηλεοπτικά διαγγέλματα του Χριστόδουλου Ξηρού, έχουν αλλάξει εκ βάθρων τον σχεδιασμός και προσανατολισμό των μέτρων ασφαλείας για την φύλαξη στόχων. Αυξήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις και οι περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ, ΔΕΛΤΑ, Άμεσης Δράσης, Κρατικής Ασφάλειας και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η ποσοτική αύξηση είναι εμφανέστερη στις νυχτερινές περιπολίες, και την συμπίεσή των αστυνομικών δυνάμεων από την περιφέρεια προς το κέντρο της πόλης. Από τους στόχους αποσύρθηκαν όλες οι γυναίκες, ενώ στους σκοπούς γίνονται εντατικά σεμινάρια επιτήρησης και αντίδρασης – ανταπόκρισης σε περιστατικά αυξημένου κινδύνου.

Ο αστυνομικός κλοιός «σφίγγει» γύρω από πιθανούς στόχους, οικονομικού, τραπεζικού, δικαστικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, και στελέχη «πρώτης γραμμής» που τους εκφράζουν. Τροϊκανοί και ξένες διπλωματικές αποστολές βρίσκονται υπό στενή αστυνομική προστασία, κατά τις μετακινήσεις και τη διαμονή στις οικίες τους.

Ήδη έχουν σταλεί σε όλες ανεξαιρέτως τις αστυνομικές υπηρεσίες οδηγίες για μέγιστο βαθμό επιφυλακής, με έκτακτα μέτρα ασφαλείας και εντολές ενίσχυσης της έντασης φρούρησης υψηλών προσώπων, με συνεχείς αλλαγές δρομολογίων κατά τις μετακινήσεις τους και κλοιό ασφαλείας γύρω από χώρους διαμονής και εργασίας τους. Οι διαδρομές θα προκαθορίζονται προκειμένου να γίνεται προγενέστερος έλεγχος και «καθαρισμός» της πορείας, με τον εντοπισμό και έλεγχο ύποπτων παρκαρισμένων οχημάτων. Στο μεταξύ οι «ηλεκτρονικές ομπρέλες» της ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν πάρει «φωτιά», απλώνοντας ένα μεγάλο… πέπλο ελέγχου επικοινωνιών ύποπτων προσώπων, που σχετίζονται με τον Χριστόδουλο Ξηρό και τους ασύλληπτους «Πυρήνες». Επίσης, έχουν δοθεί σαφείς εντολές για την παραλαβή και τον έλεγχο αλληλογραφίας που έχει αποδέκτες χαρακτηρισμένους στόχους, ενώ έχει ζητηθεί η απομάκρυνη κάδων απορριμμάτων και οχημάτων, που βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία για την ενδεχόμενη τρομοκρατική χρησιμοποίησή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων κατά τις νυχτερινές ώρες, σε δρόμους έξω από δημόσια κτίρια, υπηρεσίες και οικίες που ενδέχεται να αποτελούν στόχο επίθεσης.

Παράλληλα πυκνώνουν οι αστυνομικές περιπολίες, εποχούμενες και πεζές, σε κρίσιμα σημεία της πρωτεύουσας και γύρω από πιθανούς «υποψήφιους» στόχους, ενώ και οι πτήσεις των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ έγιναν πιο συχνές πάνω από τα ίδια επίμαχα σημεία. Σε δεύτερο στάδιο εξετάζεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης φορητών καμερών σε χώρους και σπίτια, στα οποία κινούνται εν δυνάμει στόχοι, και κυρίως πολιτικοί, δικαστές και επιχειρηματίες. Μάλιστα αυτές να βρίσκονται σε ζωντανή σύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων του αστυνομικού μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας, για την έγκαιρη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων σε ενδεχόμενη ενέργεια ή εντοπισμού υπόπτων. Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η τοποθέτηση «μπουτόν» έκτακτης ανάγκης σε σταθερές αλεξίσφαιρες σκοπιές για την σύντομη διασπορά αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης. Τα παραπάνω αποτελούσαν σκέψεις προς υλοποίηση πριν ακόμη την φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, οι οποίες σκάλωναν στα οικονομικά μεγέθη. Τα νέα τρομοκρατικά δεδομένα πολύ πιθανόν να «απεγκλωβίσουν» συντομότερα τα σχετικά κονδύλια.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που προκάλεσε ο πρώην «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη, είναι πως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέβαλε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προεδρεύσει σε επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη θέση του παρίσταται ο γ.γ. πολιτικής προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Η πρωτόγνωρη αστυνομική κινητοποίηση, πέρα από την εγχώρια πολιτική επιθυμία αντίδρασης στην τρομοκρατική απειλή, οφείλεται και στις εξωτερικές πιέσεις. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού και την άμεση επιστροφή του στη φυλακή. Ένας από αυτούς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα που ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, η οποία σκότωσε 5 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, παραμένει ασύλληπτος και τώρα φέρεται να απευθύνει νέες προτροπές για βία». Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική! Ο Χ. Ξηρός έχει ήδη επιλέξει το στόχο του χτυπήματος – Σε ποιά άτομα έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας

Προειδοποιούν κι εύχονται για νέο τρομοκρατικό χτύπημα οι ληστές του Βελβεντού – Αποκάλυψη: Στο κελί των “Πυρήνων” πριν αποδράσει ο Χ. Ξηρός

Τι φοβάται η Αντιτρομοκρατική μετά τις σφαίρες σε Πρετεντέρη Προβόπουλο

Γιωτόπουλος: «Ρουφιάνος της ΕΥΠ ο Χριστόδουλος Ξηρός – Του έκαναν όλα τα χατίρια» – Επιστολή μέσα από τη φυλακή

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε