Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τι φοβάται η Αντιτρομοκρατική μετά τις σφαίρες σε Πρετεντέρη Προβόπουλο

Τι φοβάται η Αντιτρομοκρατική μετά τις σφαίρες σε Πρετεντέρη Προβόπουλο

– Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανησυχούν για την πιθανή «μετεξέλιξη» των Λαϊκών Τιμωρών
– Ομοιότητες και διαφορές στα κείμενα που συνόδευαν τις σφαίρες
– Ποια είναι η οργάνωση “6η Δεκέμβρη” που είχε στείλει σφαίρες στον ίδιο δημοσιογράφο

Η οργάνωση «6η Δεκέμβρη» ξεκίνησε με την αποστολή φακέλων που περιείχαν σφαίρες και κατέληξε σε βομβιστικές επιθέσεις. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θεωρούσαν τη συγκεκριμένη επωνυμία, που έφερε την ημερομηνία δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, «παρακλάδι» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι αποστολές σφαιρών και απειλητικών σημειωμάτων με αποδέκτες τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, αξιολογούνται ως σοβαρές από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στον ίδιο βαθμό κλίμακας με αυτές που είχε στείλει η «6η Δεκέμβρη». Τα κείμενα που τις συνόδευαν δεν διέφεραν πολύ, αφού γίνεται αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Στην επιστολή προς τον κ. Προβόπουλο, φαίνεται να αποδίδεται στη δική του πολιτική η οικονομική κρίση της χώρας και των κατοίκων της, ενώ σε αυτή προς τον δημοσιογράφο, τονίζεται η «στήριξη» που παρείχε στην υλοποίηση αυτής της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανησυχούν για την πιθανή «μετεξέλιξη» των Λαϊκών Τιμωρών, που υπογράφουν τις επιστολές και την ενέργεια, όπως εκείνη που είχε καταγράψει η «6η Δεκέμβρη», η οποία επίσης είχε στείλει σφαίρες στον ίδιο δημοσιογράφο. Η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις 15 Ιανουαρίου 2010, με την τοποθέτηση ισχυρής βόμβας στη Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα. Στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης λίγες ημέρες μετά, συμπλήρωσαν ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2008 είχαν στείλει φακέλους με σφαίρες των 9ΜΜ, στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια.
 

«Είμαστε πίσω σου»

Ο συγγραφέας της προκήρυξης έγραφε χαρακτηριστικά: «21/12/2008. Ημέρες γιορτής και χαράς για κάποιους που θέλουν να εδραιώσουν τη καριέρα τους πάνω σε νεκρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν να συμβάλουμε στη χαρά τους στέλνοντας από ένα δώρο διόλου συμβολικό. Από δύο σφαίρες των 9mm στάλθηκαν στους “καταξιωμένους ” κυρίους Πρετεντέρη και Κούγια. Ο καθένας από αυτούς είναι για εμάς ιδιαίτερα ξεχωριστός. Ο κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ είναι ο σύγχρονος νεοέλληνας δημοκράτης MEGA- δημοσιογραφίσκος, με στυλιζαρισμένο μπλαζέ υφάκι, ασημωμένη γραβάτα και χρυσά μανικετόκουμπα. Αν και με το στόμα γεμάτο λιπ-γκλος νομίζει ότι μπορεί να συκοφαντεί, να παραπληροφορεί, να απειλεί, να σπιλώνει, να χαφιεδίζει και να προπαγανδίζει, εκτελώντας εντολές από τα ανάκτορα της δημοκρατίας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΣΟΥ. κ. ΚΟΥΓΙΑΣ, ο άνθρωπος αχιβάδα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΣΟΥ».

Η ίδια τρομοκρατική επωνυμία κρυβόταν πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην Εφορία Ν. Κόσμου, στις 23 Μαρτίου 2011. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό κάδο απορριμμάτων μέσα στην εφορία, που ήταν γεμάτη από κόσμο. Είχαν γίνει προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ωστόσο δεν ήταν έγκαιρη η εκκένωσή της. Ένας αστυνομικός διαπιστώνει καπνούς μέσα από τον κάδο. Νομίζοντας ότι επρόκειτο για φωτιά πήρε έναν πυροσβεστήρα και έριξε όλο τον αφρό πάνω στον κάδο. Αυτή η αυθόρμητη ενέργεια φαίνεται πως είχε αποτρέψει την έκρηξη.  

Για την 12σέλιδη προκήρυξη που ακολούθησε της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης, ειδοποιήθηκαν στελέχη της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», πως εμπεριέχεται σε «στικάκι» που ήταν αφημένο στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Φραντζή στα Εξάρχεια.

Ο συγγραφέας της προκήρυξης δικαιολογούσε την συγκεκριμένη ενέργεια ως εξής: «Οι εφορίες αποτελούν εξίσου βασικούς πυλώνες για την προώθηση της ληστρικής πολιτικής του κεφαλαίου. Η επιβολή φόρων στο κοινωνικό σώμα με τη διαρκή μάλιστα προσαύξησή τους είναι το διαχρονικό χαράτσι που υποχρεούνται να καταβάλουν οι σκλάβοι της οικονομίας στους διαχειριστές της εξουσίας». Λίγο παρακάτω χαρακτήριζε «γνήσιο κάθαρμα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ» τον νέο -τότε- γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Το κείμενο της προκήρυξης περιγραφόταν από τον συντάκτη του ως «Σκέψεις για την ανάπτυξη ενός προγράμματος αποσταθεροποίησης» και είναι ένα είδος «μανιφέστου» με μια «αναθεωρητική» αντίληψη για τον ρόλο του «αντάρτικου πόλεων».
 

Κι άλλες σφαίρες

 

Τον Δεκέμβριο του 2008 είχαν σταλεί σφαίρες πολεμικού καλάσνικοφ σε δικαστικούς λειτουργούς χωρίς να ανακοινωθεί τίποτε. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις με απειλητικά μηνύματα και σφαίρες εναντίον καλλιτεχνών, επιχειρηματία με ξενοδοχεία στο Ηράκλειο, αλλά και προσφάτως στη Ναυτική Βάση της Σούδας. 

Φάκελος με σφαίρες είχε σταλεί και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2011, συνοδευόμενες με απειλητικό μήνυμα κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο φάκελος περιείχε τρεις σφαίρες των 9 ΜΜ και σημείωμα με αναφορά σε «άλλες σφαίρες που προορίζονται για τους “προδότες” του ΠαΣοΚ», όπως χαρακτηριστικά μνημονευόταν.
Η «Κρητική Επανάσταση», πριν από ένα χρόνο, έστειλε σφαίρες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στις Εφορίες Χανίων, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Η σφαίρα του κ. Στουρνάρα ήταν τοποθετημένη μέσα σε ένα μικρό φάκελο προσκλητηρίων γάμου. Το σημείωμα έκανε μια γενικόλογη αναφορά στη φορολόγηση και κατέληγε διατυπώνοντας την απειλή ότι «οι συνέπειες για εσάς και τους εντολείς σας θα είναι απρόβλεπτες».

Διαβάστε

Προβόπουλος για ΤΤ: Εμείς δώσαμε τα στοιχεία – Οι αρχές τα αξιοποίησαν

Προβόπουλος: Διανύουμε το τελευταίο δύσκολο μίλι – Όχι σε νέους φόρους

Παρέμβαση Προβόπουλου για τα κόκκινα δάνεια και το ΤΤ

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; – Οι φήμες για την μετακίνηση Στουρνάρα – “Μυστική” συνάντηση Βενιζέλου και Προβόπουλου την Παρασκευή

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε