Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Προβόπουλος για ΤΤ: Εμείς δώσαμε τα στοιχεία – Οι αρχές τα αξιοποίησαν

Προβόπουλος για ΤΤ: Εμείς δώσαμε τα στοιχεία – Οι αρχές τα αξιοποίησαν

Από το 2009 είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις και αδυναμίες στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων και από το 2010 η Τραπεζα της Ελλάδος είχε επιβάλλει περιοριστικούς όρους ώστε τα επιχειρηματικά δανεια να μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρίες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή να δίνονται δανεια στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων, είπε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Και στα τέλη του 2012 έγινε νεος έλεγχος «από τον οποίο προεκυψαν καποια ερωτήματα και σκιές για κάποιες δανειοδοτήσεις».

Τότε, είπε, η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τότε την αρχή ξεπλύματος μαυρου χρήματος και «αυτή με αφορμή την αναφορά της ΤτΕ και με βάση ίσως άλλα στοιχεία που η ίδια συγκέντρωσε διαβίβασε τα σχετικά πορίσματα στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθησαν οι γνωστές εξελίξεις».

Ξεκαθάρισε  μάλιστα, ότι «σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ δεν εμπλεκεται στις αποφασεις χορήγησης τραπεζικών δανείων καθώς –όπως είπε- η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθυνη των εσωτερικών οργανων και των ελεγκτικών υπηρεσιών της κάθε τράπεζας».

Ο κ. Προβόπουλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είπε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει, τα δέοντα».

Αυτό που τόνισε με έμφαση επίσης ήταν ότι «μεμονωμένες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων δεν πρέπει να αποτελουν αφορμή για σχόλια και γενικεύσεις που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. Τετοια σχόλια όχι μόνο αβάσιμα αλλά και άκρως επικίνδυνα είναι, γιατί υπονομεύουν την εμπιστοσύνη».

Και κατέληξε: «ενδεχόμενη επικράτηση κλίματος φόβου θα οδηγουσε σε εξαιρετικά επιζήμια αποτελεσματα για τη χώρα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προβόπουλος: Διανύουμε το τελευταίο δύσκολο μίλι – Όχι σε νέους φόρους

Που πάνε τα 5 εκατομμύρια της εγγύησης μαμούθ του Κοντομηνά;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε