Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αντικαρκινικά φάρμακα: Ο “εγκέφαλος”, η γυναίκα αντικαταστάτρια και οι τρεις πυρήνες – Σε εξέλιξη η απολογία του κυκλώματος

Αντικαρκινικά φάρμακα: Ο “εγκέφαλος”, η γυναίκα αντικαταστάτρια και οι τρεις πυρήνες – Σε εξέλιξη η απολογία του κυκλώματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η δεύτερη ημέρα των απολογιών για το κύκλωμα το οποίο διακινούσε παράνομα φάρμακα. Σήμερα ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας διαφθοράς βρίσκονται 12 εκ των 21 συνολικά συλληφθέντων στη υπόθεση.

Μεταξύ των συλληφθέντων και ο 70χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος φέρεται να είναι «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Ο φερόμενος ως αρχηγός  εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να  καθορίζει τις τιμές της αγοράς.

Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Σύμφωνα με την αστυνομία όταν ο Αιγύπτιος φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον ρόλο του αναλάμβανε γυναίκα συγκατηγορουμένη του.

Ποιοι προφυλακίστηκαν και ποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Χθες (07.05.2018) απολογήθηκαν εννέα κατηγορούμενοι εκ των οποίων τέσσερις κρίθηκαν προφυλακιστέοι τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι υπόλοιποι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι οι οποίοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι είναι μία γυναίκα φαρμακοποιός, διαχειρίστρια φαρμακείου στην Καλλιθέα, δύο γυναίκες νοσηλεύτριες του Λαϊκού νοσοκομείου και ένας συνταξιούχος νοσηλευτής του ίδιου νοσοκομείου.  Συνολικά στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται τα ονόματα 36 κατηγορουμένων.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Η δράση της οργάνωσης – σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πορίσματα των Αρχών – φέρεται να άρχισε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους. Η εγκληματική οργάνωση, ταυτόχρονα, δρούσε με συγκεκριμένη δομή.

Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως (μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών) υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ειδιοποιούνταν παράνομα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Ο δεύτερος πυρήνας κατά την κατηγορία είχε αναλάβει την  αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.  Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα  φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο ενώ ο τέταρτος απασχολείτο κυρίως με τη προμήθεια του πρώτου (σσ πυρήνα) με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπώνταν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Σχεδόν 14 εκατομμύρια ευρώ η ζημία για το δημόσιο

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€. Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις