Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση τέτοιων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις οι φερόμενοι ως εργοδότες, αφού λάβουν τα προσωπικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων, απαντούν θετικά στις αιτήσεις τους, ζητώντας ωστόσο να προκαταβάλουν μέρος των εξόδων του ταξιδίου και της διαμονής τους. Μάλιστα ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων (western union, moneygram) και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, η Αστυνομία παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους μέσω του διαδικτύου, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης. Ειδικότερα δεν πρέπει να αποστέλλονται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα και πρέπει να διασταυρώνεται η ύπαρξη των εταιρειών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών.
Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτούν την καταβολή χρηματικού ποσού από τον υποψήφιο για θέση εργασίας, προκειμένου να «προετοιμάσουν» τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα, ή να «διασφαλίσουν» τη συγκεκριμένη θέση.
Επίσης γίνεται έκκληση στους χρήστες του διαδικτύου σε ανάλογες περιπτώσεις να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων 11012@hellenicpolice.gr και ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464.