Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απάτη σε ανταλλακτήριο Bitcoin

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τρεις εταιρείες του εξωτερικού εμπλέκονται στην απάτη σύμφωνα με την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επενέβησαν μετά από καταγγελίες ατόμων που έπεσαν θύματα απάτης και συκοφαντικής δυσφήμησης από άγνωστους δράστες, οι οποίοι παρεμβάλλονταν κατά τη διάρκεια συναλλαγών – αγοραπωλησιών ψηφιακών εικονικών νομισμάτων «Bitcoin» σε διαδικτυακό Ανταλλακτήριο – Ιστοσελίδα Ψηφιακών – Εικονικών Νομισμάτων που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα καταγγελλόμενα αφού υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των αγνώστων δραστών που παρεμβλήθηκαν της διαδικασίας.

Από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών που παρασχέθηκαν καθώς επίσης και από επικοινωνία που ακολούθησε με αρμόδιες εταιρείες υπηρεσιών φιλοξενίας και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών αλλοδαπών νομικών προσώπων.

Η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς – ομοειδείς πράξεις συνεχίζεται, ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί για την παράνομη δράση τους και οι αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά – ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin) σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων, όπως:

Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν
Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νομίσματος δύναται να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί.
Το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των συγκεκριμένων εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης του καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.
 

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε