Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απολογούνται οι 21 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα – Τα στοιχεία της προανάκρισης

Απολογούνται οι 21 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα – Τα στοιχεία της προανάκρισης
Φωτογραφία Eurokinissi

Τριάντα έξι συνολικά άτομα κατηγορούνται για την υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης”, η οποία φέρεται να διέθετε δομημένους ρόλους, καθορισμένη δράση και τέσσερις πυρήνες, προκειμένου να διακινεί πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα σκευάσματα.

Είκοσι ένα άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση, ενώ για τρεις έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές και ιδιώτες φαρμακοποιοί. Οι κατηγορούμενοι, σε δύο ομάδες, απολογούνται σήμερα και αύριο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες αρχές η δράση της οργάνωσης άρχισε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους. Η εγκληματική οργάνωση, ταυτόχρονα, δρούσε με συγκεκριμένη δομή. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€. Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€.

Μέλη και πυρήνες

Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 36 άτομα, ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται 21 συλληφθέντες, ανάμεσα τους και ιδιώτες φαρμακοποιοί, αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δυο γιατροί. Οι κατηγορούμενοι γιατροί εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα στρατολογούσαν και άλλους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην απάτη.
Στο μικροσκόπιο των αρχών φέρονται να βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ γιατροί, αλλά και υπεύθυνοι φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών, τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο, ενώ φαίνεται ότι εκτός από το Λαϊκό νοσοκομείο φαρμακευτικά σκευάσματα «έφευγαν» και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Ο τρόπος δράσης

Ο φερόμενος ως αρχηγός εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Σύμφωνα με την αστυνομία, όταν ο Αιγύπτιος φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον ρόλο του αναλάμβανε γυναίκα συγκατηγορουμένη του.

Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως (μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών) υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ειδικότερα, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παρανόμα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Ο δεύτερος πυρήνας κατά την κατηγορία είχε αναλάβει την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαικό Νοσοκομείο ενώ ο τέταρτος απασχολείτο κυρίως με τη προμήθεια του πρώτου (σ.σ. πυρήνα) με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπώνταν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Στοιχεία προανάκρισης

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση προκύπτει ότι οι γερμανικές αρχές διαπίστωσαν κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.
Από τον έλεγχο των παραπάνω τιμολογίων προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί:
ί) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης , από εταιρεία με έδρα το Καίρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση
ίί) τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από τοεξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 €.

Σύμφωνα με τις αρχές ο λόγος που εκδίδονται εξ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια, είναι για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην μεταξύ τους συναλλαγή, ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτα, να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό.
Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Τα φάρμακα φυλάσσονταν στη Δημοτική Αγορά Καλλιθέας και σε… ανθοπωλείο

Τα φάρμακα, μεταξύ άλλων, φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.
Η νοσηλευτήρια του Λαϊκού, η οποία εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα ιδιοποιείται παράνομα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες ενημερώνει αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξη τους.
Από την πλευρά της, η κατηγορούμενη αρνείται την εμπλοκή της στην υπόθεση και υποστηρίζει πως: “Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δόσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία”.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις