Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν παιχνίδια “κατασκόπων” στη Λέσβο: Οι δυο γυναίκες και οι πληροφορίες στην Τουρκία

Στοιχεία σοκ από απόρρητα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. για το πως δρούσαν μέλη ΜΚΟ στη Λέσβο. Πως έκαναν… “πράκτορες” μετανάστες για να ενημερώνονται για τις θέσεις των ελληνικών πλοίων. Οι σχέσεις με “κλειστές” τουρκικές ιστοσελίδες και τα όσα βρέθηκαν και οδήγησαν στις 33 συλλήψεις.

Αποκαλυπτική ήταν τελικά η έρευνα της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Λέσβου, για τον ρόλο μελών συγκεκριμένων ΜΚΟ που κατηγορούνται ακόμα και για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας. Τα κλιμάκια της ΕΥΠ εντόπισαν κινήσεις που στρέφονταν ευθέως κατά της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, στην ογκώδη δικογραφία που έχει συναχτεί σε βάρος 33 μελών 4 ΜΚΟ με έδρα τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Νορβηγία, αναφέρονται στοιχεία αλλά και κινήσεις δυο συγκεκριμένων προσώπων, που είχαν μάλιστα άμεση πρόσβαση ακόμα και σε κλειστές τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες, για τις οποίες χρειάζονται ειδικοί κωδικοί για να μπει ο χρήστης.

Click4more Λέσβος: Μέλη ΜΚΟ ήταν συνεργοί των διακινητών! Εγκληματική οργάνωση πίσω από τη μάσκα της ανθρωπιστικής δράσης

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία που συνέταξαν βάση στοιχείων οι Ελληνικές Αρχές, αποσαφηνίζεται πλήρως ο ρόλος μιας υπηκόου Αυστρίας και μιας υπηκόου Νορβηγίας, οι οποίες τα τελευταία δυο χρόνια κατοικοεδρεύουν στα παράλια τις Τουρκίας και συντονίζουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Μάλιστα τα στοιχεία σε βάρος τους είναι συντριπτικά, ακόμα και για κατασκοπεία, καθώς στρατολογούσαν για τους σκοπούς τους μετανάστες που βρίσκονταν τόσο στα τουρκικά παράλια, όσο και στη Λέσβο, ενώ παράλληλα φαίνεται πως είχαν άμεση σύνδεση με τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη δικογραφία, οι δυο γυναίκες από την Αυστρία και την Νορβηγία, μέλη τις ίδιας ΜΚΟ, αντλούσαν πληροφορίες από κυβερνητικές τουρκικές ιστοσελίδες, ακόμα και «κλειστές», για τις οποίες ίσως είχαν υφαρπάξει τους κωδικούς, και ενημέρωναν άμεσα τους μετανάστες στα τουρκικά παράλια για τα σημεία όπου υπήρχε παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού, αλλά και της Frontex, ώστε να αναζητούν ασφαλείς θαλάσσιες διόδους προς τη Λέσβο.

Click4more Μόρια: Έτσι πιάστηκαν στην φάκα οι 4 ΜΚΟ από ΕΥΠ και ΕΛΑΣ – Θα δικαστούν ακόμα και για κατασκοπεία!

Παράλληλα, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δυο κατηγορούμενες στρατολογούσαν μετανάστες στα τουρκικά παράλια, οι οποίοι είχαν αποτύχει να περάσουν στα ελληνικά νησιά, λόγω της έντονης παρουσίας πλοίων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frtontex.

Σκοπός τους ήταν να αντλήσουν φωτογραφίες από τους μετανάστες, από ελληνικά πλοία, τις οποίες και έστελναν στην Λέσβο, στα μέλη των άλλων τριών ΜΚΟ που κατηγορούνται, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται ελλιμενισμένα ή σε θαλάσσια περιπολία. Και όχι μόνο αυτό.

Μέσω των μεταναστών που βρίσκονταν στα τουρκικά παράλια, οι δυο γυναίκες έρχονταν σε επαφή μ’ άλλους μετανάστες που είχαν καταφέρει να περάσουν στη Λέσβο. Μόλις κατάφερναν να αποκαταστήσουν επικοινωνία με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη, άγνωστο με τι αντάλλαγμα, τους έπειθαν να περνούν συχνά από το λιμάνι της πόλης και να φωτογραφίζουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και της Frontex, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θέσεις των πλοίων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση δυο Αφγανών που είχαν στρατολογηθεί από τις ΜΚΟ και έβγαζαν συνεχώς φωτογραφίες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο «Μίτος της Αριάδνης» και το σκάφος της ΜΚΟ

Οι έρευνες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής ξεκίνησαν σταδιακά από τις 23/05/2020 και κορυφώθηκαν με τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας, όπου πια άρχισαν να έρχονται στο φως σαφείς ενδείξεις εμπλοκής, όσων αφορά στην υποκίνηση του εμπρησμού του καταυλισμού από τις 4 ΜΚΟ.

Ωστόσο κομβική ημερομηνία για τις έρευνες ήταν η 5/09/2020, όταν πια αστυνομικοί της Ασφάλειας Λέσβου αλλά και Λιμενικοί, σε συνεννόηση με στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν ρεσάλτο σε σκάφος ελλιμενισμένο στην Μυτιλήνη, το οποίο είχε αγοράσει συγκεκριμένη ΜΚΟ με έδρα την Γερμανία και χρησιμοποιούνταν για… βοήθεια προς τους μετανάστες που έφθαναν στην Λέσβο.

Click4more Μόρια: Πως έβαλαν τη φωτιά στον καταυλισμό προσφύγων – Video ντοκουμέντο

Πριν γίνει το ρεσάλτο, Λιμενικοί που περιπολούσαν σε θαλάσσιες περιοχές που θεωρούνταν περάσματα μεταναστών, έκαναν συνεχώς αναφορές για την δραστηριότητα του συγκεκριμένου πλοίου και του πληρώματός του για παρενόχληση στο έργο τους, ενώ παράλληλα ανέφεραν πως όταν ήταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις αποτροπής, οι ασύρματοι στα ελληνικά πλοία έπαιρναν φωτιά από παρεμβολές οι οποίες διαπιστώθηκε πως γίνονταν, είτε μέσω του ασυρμάτου του συγκεκριμένου σκάφους, είτε από τη Λέσβο, μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας που αποτελεί και σύνδεσμο επικοινωνίας μεταναστών και μελών ΜΚΟ.

Μάλιστα μέσω ειδικού λογισμικού διαπιστώθηκαν ακόμα και υποκλοπές συνομιλιών των Λιμενικών, μέσω συγκεκριμένης ΜΚΟ που επίσης δραστηριοποιούνταν στην Λέσβο.

μεταναστευτικό

Έτσι και έπειτα από αυτές τις διαπιστώσεις έγινε το ρεσάλτο του Λιμενικού και της Ασφάλειας στο πλοίο όπου βρέθηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την δράση των 33 ατόμων, όλοι τους μέλη των 4 ΜΚΟ που κατηγορούνται ακόμα και για κατασκοπεία και πρόκειται για 19 Γερμανούς, 2 Ελβετούς, μια Γαλλίδα, μια Βουλγάρα και μια Ισπανίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην δικογραφία αναφέρονται τα πειστήρια που βρέθηκαν στο πλοίο και συγκεκριμένα, κωδικοί μέσω των οποίων έδιναν από το επιχειρησιακό τηλέφωνο του πλοίου πληροφορίες στους μετανάστες στα τουρκικά παράλια, η στενή σχέση με συγκεκριμένη ιστοσελίδα που ενημέρωναν άμεσα για τις κινήσεις Ελληνικών αλλά και πλοίων της FRONTEX μετανάστες στα τουρκικά παράλια, δεδομένα για τις μεταναστευτικές ροές, χάρτες με φυσικά λιμάνια σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, χάρτες με σημεία εκκίνησης μεταναστών από την Τουρκία, οδηγίες προς μετανάστες ώστε μέσω της ιστοσελίδας A.F. να έχουν άμεση πρόσβαση σε στίγματα καθοδήγησης τους προς τα φυσικά Λιμάνια της Λέσβου και παράλληλα άμεση επικοινωνία με τα μέλη των ΜΚΟ για την παροχή πληροφοριών.

Επίσης στο συγκεκριμένο πλοίο βρέθηκαν εκατοντάδες φυλλάδια με οδηγίες προς μετανάστες, τα οποία είχε διαπιστωθεί σε ανύποπτο χρόνο πως μοιράζονταν τόσο σε μετανάστες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ της Μόριας, όσο και μετανάστες που βρίσκονταν στα παράλια της Τουρκίας και έψαχναν τρόπο να περάσουν στην Λέσβο και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Σ’ αυτά τα φυλλάδια δίδονταν οδηγίες, τόσο για το ταξίδι προς την Λέσβο, όσο και των κινήσεων που θα πρέπει να κάνουν οι μετανάστες όταν βρεθούν σε ελληνικά νησιά. Επίσης υπήρχαν οδηγίες για την λειτουργία της ιστοσελίδας A.F η οποία λειτουργούσε και ως διαδικτυακό τηλέφωνο.

Μάλιστα διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ήταν από τις πρώτες που είχαν διακινήσει τα τουρκικά fake news για δήθεν νεκρούς μετανάστες στον Έβρο από ελληνικά πυρά, κατά τη διάρκεια της «πολιορκίας» των ελληνικών συνόρων από εργαλοιοποιημένους δυστυχισμένους μετανάστες, από το καθεστώς Ερντογάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

«Χρυσές δουλειές» στα νοσοκομεία: Άρπαζαν πορτοφόλια και ό,τι έβρισκαν

«Χρυσές δουλειές» στα νοσοκομεία: Άρπαζαν πορτοφόλια και ό,τι έβρισκαν

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε 7 «πορτοφολάδες» που έκλεβαν πορτοφόλια από ανυποψίαστους σε νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, τους τρεις τελευταίους μήνες ... Διαβάστε περισσότερα
Εμπρησμοί ΑΤΜ σε Παγκράτι και Ελευσίνα – Αναζητούνται οι δράστες

Εμπρησμοί ΑΤΜ σε Παγκράτι και Ελευσίνα – Αναζητούνται οι δράστες

Εμπρηστικές επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε Παγκράτι και Ελευσίνα. Και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν μικρές ζημιές και οι δράστες αναζητούνται.  ... Διαβάστε περισσότερα
Ζεφύρι: Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών με όπλο που… είχε κλαπεί από αστυνομικό

Ζεφύρι: Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών με όπλο που… είχε κλαπεί από αστυνομικό

Μπαράζ πυρπβολισμών κατά αστυνομικών έπεσε τα ξημερώματα στο Ζεφύρι, σημαίνοντας συναγερμό. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπήρξε μετάγη ένταση μεταξύ οικογεμειών Ρομά, οι αστυνομικοί πήγαν στην ... Διαβάστε περισσότερα
ΑΑΔΕ: Το πλοίο από τη Συρία έκρυβε πάνω από 37 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα

ΑΑΔΕ: Το πλοίο από τη Συρία έκρυβε πάνω από 37 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα

Τεράστια ποσότητα από λαθραία τσιγάρα εντόπισαν και κατάσχεσαν οι ελεγκτές των τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα λαθραία τσιγά βρέθηκαν σετέσσερα κοντέινερ, που προέρχονταν ... Διαβάστε περισσότερα
Ζάκυνθος: Το τροχόσπιτο έκρυβε ένα πλήρες εργαστήριο καλλιέργειας χασίς

Ζάκυνθος: Το τροχόσπιτο έκρυβε ένα πλήρες εργαστήριο καλλιέργειας χασίς

Ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων χασίς, εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου, στην περιοχή του Λαγανά. Οι αρχές στη Ζάκυθνο προχώρησαν ... Διαβάστε περισσότερα
Χειροπέδες για διακίνηση κοκαΐνης στην Κυψέλη – «Καβάτζες» σε ψυγείο, ηλεκτρική σκούπα, τηλεόραση

Χειροπέδες για διακίνηση κοκαΐνης στην Κυψέλη – «Καβάτζες» σε ψυγείο, ηλεκτρική σκούπα, τηλεόραση

Για διακίνηση κοκαΐνης στην περιοχή της Κυψέλης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 21χρονος αλλοδαπός με 22 γραμμάρια κοκαΐνης. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ως συνεργός του μία γυναίκα, επίσης, ... Διαβάστε περισσότερα