Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τρίτη και… 13 η πρόταση για τις ποινές! Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τρίτη και… 13 η πρόταση για τις ποινές! Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού

Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης του Γιάννη Λαγού από το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής και πλέον αύριο Τρίτη (13.10.2020) θα ανακοινωθεί η πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές.  

Το δικαστήριο που συνεδρίασε με την νέα του σύνθεση έκρινε πως δεν προέκυψαν συγκεκριμένα περιστατικά που να δικαιολογούν υπόνοιες μεροληψίας από μέρους του.

Μετά από την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκε στην έδρα το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα η πρόεδρος έδωσε διακοπή της δίκης για αύριο στις 11 το πρωί. 

Αύριο αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Η εμφάνιση Λαγού και το αίτημά του

Ο Γιάννης Λαγός δια του νέου πληρεξουσίου δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη είχε καταθέσει αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου και το αίτημα εξετάστηκε από την τρίτη σύνθεση που ανέβηκε στην έδρα.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Υπάρχει παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Έγινε δίκη ιδεών και δεν το αντιληφθήκαμε; Έρχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και λέει η δημοκρατία νίκησε. Δε το κατάλαβα. Έγινε δίκη ιδεών εδώ; Όλες οι τηλεοράσεις τους κήρυξαν ενόχους. Σήμερα γράφουν και σε ποια φυλακή θα πάνε. Έχουν δηλαδή προδικάσει ότι δε θα δοθεί αναστολή. Και ήρθε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και έβγαλε ανακοίνωση. 

Οι βουλευτές ανήρτησαν πινακίδες που έγραφαν δεν είναι ένοχοι (αθώοι εννοούσε αλλά μπερδεύτηκε). Ήρθε ο Κουτσούμπας γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου εγκληματικού οργανισμού ελλάδος. Ήρθαν χιλιάδες κόσμου και μετέτρεψαν ποινική δίκη σε πολιτική. Δεν επιτρέπεται, εμείς πιστεύουμε ότι επηρεάστηκε το δικαστήριο. Έχουμε υπόνοια ότι επηρεάστηκαν. Αυτό θέλει ο νόμος.Όταν δεν έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Εγώ είμαι ακροδεξιός, είναι ποινικό αδίκημα η ιδέα μου;» 

Και συνέχισε: «Με ενοχλεί ότι υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν πρόεδρο ότι είναι ικανή και αδέκαστη δικαστής. Γιατί υπάρχουν δικαστές που δεν είναι; Απαράδεκτο που ζήτησαν που επιτέθηκαν στην εισαγγελέα επειδή ζήτησε την αθώωση. Εγώ εάν περάσω από δικαστήρια θα με λιντσάρουν. Όλοι που ρίξαν τις μολότοφ τι είναι; Είναι πολιτισμός νομικός όλα τα κόμματα να έρχονται έξω από δικαστήριο και να φωνάζουν;» 

Ο κ.Πλεύρης κατέληξε: «Υπάρχει ένας επηρεασμός. Η Πρόεδρος έπρεπε να διευκρινίσει ότι εδώ δε δικάζονται φασίστες και δημοκράτες. Εγώ για τη μήνυση για το βιβλίο «Εβραίοι όλη αλήθεια» αθωώθηκα. Όλοι το επηρέασαν το Δικαστήριο, εργατικά και επιστημονικά σωματεία, τηλεοράσεις, εφημερίδες, επιστημονικοί σύλλογοι. Ο Γιάννης Λαγός έχει ομάδα δικηγόρων ευρωβουλή που δεν πιστεύουν ότι συμβαίνουν αυτά. «Δεν είναι αθώοι» να σηκώνουν οι βουλευτές, σε ποιο κοινοβούλιο πολιτισμένου κόσμου συμβαίνουν αυτά; Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η πρόεδρος και οι  δικαστές οτι θα βγάλουν απόφαση αντίθετα από πρωθυπουργό, πρόεδρο αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της δημοκρατίας. Δεν μπορώ να το ανεχτώ αυτό. Θα σας καταθέσω σχετική απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Έγινε δίκη ιδεών. Το δικαστήριο πρέπει να εξαιρεθεί».

Click4more: Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη της αίτησης Λαγού προτείνει η εισαγγελέας – Δυο φορές άλλαξε η σύνθεση του δικαστηρίου

Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας δε την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι΄αυτά».

Τι προηγήθηκε

Η εμπλοκή της εμπλοκής στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στην έδρα ανέβηκε νέα σύνθεση για να δικάσει την αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός, αλλά η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή δήλωσε κώλυμα καθώς όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση.

Το κώλυμα της προέδρου θα πρέπει να κριθεί από άλλη σύνθεση.  Μετά από αυτό ο Γιάννης Λαγός είπε «έτσι μπράβο έναν έναν τους στέλνουμε σπίτι τους».

Τελικά, τρίτη σύνθεση ανέβηκε για να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης του Γιάννη Λαγού καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της κυρίας Σιμιτζή.

Η συζήτηση της αίτησης άρχισε με την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου να προτείνει την απόρριψη της με το σκεπτικό «δε βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε υπόνοιες».

Η εισαγγελέας κατέληξε πως η αίτηση είναι αόριστη και πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη και αόριστη αλλά και διότι ασκείται καταχρηστικά.

Νωρίτερα ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε ζητήσει την εξαίρεση όλης της έδρας πλην της εισαγγελέως. 

Πως ξεκίνησαν όλα

Λίγα λεπτά μετά τις 10 έφτασε στο Εφετείο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Ο ευρωβουλευτής, μπήκε από την πλαϊνή πόρτα. Και από εκείνη την στιγμή όλα ανατράπηκαν. 

Μπήκε στο δικαστήριο και αφού ζήτησε και πήρε τον λόγο είπε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο: «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας». Διόρισε δικηγόρο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη.

Ο Πλεύρης, ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας

Την εξαίρεση όλης της έδρας του δικαστηρίου ζήτησε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης αναπτύσσοντας το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της έδρας του δικαστηρίου, των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της σύνθεσης, πλην της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα.

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι  εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη», είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα».

Και συνέχισε: «Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί  με την ανοχή του δικαστηρίου σας. Υπαρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Εγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην επηρεαστήκατε. Απλή υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί αρκεί για να καταθέσουμε την αίτηση εξαίρεσης. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες που έλεγαν ότι «δεν είναι αθώοι». Η Ένωση Δικαστών και εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη. Και αυτή η ανοχή σας μας δίνει την υπόνοια ότι πρόκειται περί επιδικομασίας. Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρονα οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της εισαγγελέως  επειδή δεν συμφώνησε με την άποψη του μιντιακού κατεστημένου. Γραφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν οτι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες, δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο  ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις. Αλλα δεν υπάρχει νόμος που να τα απαγορεύει. Καλυτερα να τους εκτελούσατε. Καμία σχέση με τη Νυρεμβέργη που λένε. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδέα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Πλεύρης.

 

Και συνέχισε: «Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγορησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης. Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως. Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός. Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα  αυτής της δικης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης και Πολυζωίδης…». (σ.σ. Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης μαζί με τον Γεώργιο Τερτσέτη, αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση καταδίκης σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα για εσχάτη προδοσία).

Κανένα ελαφρυντικό δεκτό με ελάχιστες εξαιρέσεις

Το δικαστήριο πάντως είπε «Όχι» και στην αναγνώριση ελαφρυντικών στη συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και στον Γιώργο Ρουπακιά τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα.

Συνολικά, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικό σε 14 καταδικασθέντες.

Με την απόφαση δικαστηρίου αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά μόνο σε τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στον Νίκο Μίχο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, στον Μιχάλη Αρβανίτη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Δημήτριο Αγριογιάννη, Αναστάσιο- Μάριο Αναδιώτη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαρία, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο , Γεώργιο – Χρήστο Τσακανίκα, Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη.

Στους Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Από τους δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στους οποίους χορηγήθηκαν ελαφρυντικά, οι τέσσερις είναι από την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, πέντε από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ένας από την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ.

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις