Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: “Έσπασαν” τα ισόβια για τον Βαγγέλη Στεφανάκη! Το ελαφρυντικό που του αναγνώρισαν

Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: “Έσπασαν” τα ισόβια για τον Βαγγέλη Στεφανάκη! Το ελαφρυντικό που του αναγνώρισαν

– Ομόφωνη η απόφαση για τον 29χρονο κατηγορούμενο για την δολοφονία της Φαίης Μπλάχα στη Νέα Μάκρη, τον Απρίλιο του 2013
– Διαφώνησε η εισαγγελέας της έδρας για την αναγνώριση ελαφρυντικών
– Ένοχη και η αδερφή της άτυχης Φαίης, Μαριαλένα Μπλάχα, για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας
– Τι δήλωσε για την απόφαση ο συνήγορος του 29χρονου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος
– Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την αγόρευση της εισαγγελέως

“Έσπασαν” τα ισόβια για τον 29χρονο Βαγγέλη Στεφανάκη, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς έκρινε ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας την 23χρονη Φαίη Μπλάχα στο νοσοκομείο.

Το Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, σε αντίθεση με την πρωτόδικη απόφαση με την οποία του είχε επιβληθεί η ισόβια κάθειρξη.

Νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο.

Στην αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα Μπλαχα το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών με τριετή αναστολή για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου να “σπάσουν”τα ισόβια ήταν ομόφωνη. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε την μη αναγνώριση ελαφρυντικών και στους δυο κατηγορουμένους.

Εισαγγελέας: Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας επισήμανε για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου που ζητάει η υπεράσπιση του 29χρόνου.

«Ο Βαγγέλης Στεφανάκης ζητάει την αναγνώριση του προτέρου εντίμου βίου. Το ποινικό του μητρώο περιέχει καταδικαστικές αποφάσεις ήσσονος σημασίας που δεν εμποδίζουν την αναγνώριση.

Ο κατηγορούμενος εργάστηκε σε περιστασιακές εργασίες και ήταν γύρω στα 25 όταν έγινε το περιστατικό. Ωστόσο, εισφερθηκαν αρνητικά περιστατικά κατά την ακροαματική διαδικασία για τη ζωή του που οδηγούν στο συμπερισμα ότι η λόγω συμπεριφορά, δεν ήταν παραφωνία στον μέχρι τότε βίο του.

Είχε χτυπήσει την παθούσα δυο φορές και ένα τρίτο άτομο. Έχει συμμετάσχει σε επεισόδιο προεκλογικό την περίοδο του 2012. Έχει χτυπήσει αδελφή του. Έχει εμπλακεί σε αστυνομικό τμήμα σε επεισόδιο. Αυτά τα περιστατικά είναι αρνητικά που εμποδίζουν αναγνώριση στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Η μετέπειτα συμπεριφορά που κρίθηκε ένοχος, δεν ήταν παραφωνία στη ζωή του».

Ποια καλή συμπεριφορά; Ήθελε μόνο να αυτοπροστατευθεί

Όσον αφορά στο ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς, μετά την πράξη, πρέπει να πουμε η εισαγγελέας τόνισε πως ο πρώτος κατηγορούμενος αφού διαπίστωσε ότι η Φαίη είχε πέσει κάτω δεν την μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο και δεν ζήτησε την συνδρομή της οικογένειας της που ήταν κοντά.

Επίσης πρόσθεσε πως δεν προέκυψε επαφή του με το τοπικό κέντρο υγείας προέκυψε αλλά αντίθετα η επαφή με τον φίλο του είχε ως σκοπό την αυτοπροστασία του.

«Θα ζητούσε την άμεση μεταφορά της παθούσας στο νοσοκομείο», επισήμανε, προσθέτοντας πως «η επιλογή του νοσοκομείου και η μεταφορά της Φαίης Μπλάχα έγινε με πρωτοβουλία τρίτου και όχι κατηγορουμένου. Επτά η ώρα το πρωί την άφησε μόνη, έφυγε με το φίλο του και κοιμήθηκε μέχρι το μεσημέρι».

Παράλληλα η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως «ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να φροντίσει για καλύτερη περίθαλψη της παθούσας. Ο κατηγορούμενος είχε στη διάθεση του σπορ αυτοκίνητο επομένως ο ισχυρισμός του, πως ήταν οικονομικά ανήμπορος να εισφέρει, αποδεικνύεται αβάσιμος. Παρότι έμαθε ότι βγήκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, εμφανίστηκε ένα μήνα μετά».

Όσον αφορά στην Μαριαλένα Μπλάχα τόνισε η εισαγγελέας «πρέπει να πουμε ότι επίσης υπήρξαν αρνητικά στοιχεία που εισφέρθηκαν στη διαδικασία, υπήρξε η εξυβριστική συμπεριφορά προς την αδελφή της σε δημόσιο χώρο και η δεύτερη κατηγορούμενη δεν συμμετείχε στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας της και δεν στήριζε ψυχολογικά την οικογένειαάτης λόγω της ασθένειας της μητέρας της».

Επιπλέον επισήμανε πως «δεν υπήρξε εκ μέρους πρωτοβουλία να αλλάξει στάση αλλά βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες των πράξεων της δείχνοντας ότι έχει μετανιώσει».

Η αγόρευση – καταπέλτης της εισαγγελέως

Χθες, η εισαγγελέας της έδρας με μια αγόρευση-καταπέλτη ζήτησε την ενοχή του Βαγγέλη Στεφανάκη επισημαίνοντας ότι επέφερε επαγγελματικά χτυπήματα στην 23χρόνη φίλη του.

Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε στην αγόρευση της πως ο κατηγορούμενος μετά το περιστατικό συναντήθηκε με την αδελφή της Φαίης και έφτιαξαν το ψευδές σενάριο ότι η Φαίη βρέθηκε χτυπημένη στο δρόμο και μετά την πήγαν στο νοσοκομείο.

Επίσης η εισαγγελέας σημείωσε χθες πως δεν υπάρχει καμία αμέλεια των γιατρών του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε αρχικά η Φαίη Μπλάχα, προσθέτοντας πως οι εγκεφαλικές βλαβες που της προκάλεσε ο κατηγορούμενος την έριξαν σε βαθύ κώμα και επέφεραν τον θάνατο.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις