Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Έκλεψαν μέχρι και τις παιδικές κρέμες – Εξαρθρώθηκε σπείρα που ρήμαζε τη Θεσσαλονίκη (pics,video)

Έκλεψαν μέχρι και τις παιδικές κρέμες – Εξαρθρώθηκε σπείρα που ρήμαζε τη Θεσσαλονίκη (pics,video)
Φωτογραφία astynomia.gr

Είχαν κλέψει ακόμα και τις παιδικές κρέμες του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Θερμαϊκού, οι οποίες θα διατίθονταν σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες.

Ο λόγος για την εξαμελή σπείρα που εξάρθρωσε το τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι πέντε είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί τον Ιούνιο του 2020 για 20 κλοπές. Τέλη Μαρτίου του 2021 οι πέντε προσωρινά κρατούμενοι βγήκαν από τις φυλακές και 20 ημέρες αργότερα, αποφάσισαν να συστήσουν και πάλι την εγκληματική τους ομάδα. Από τις 20 Απριλίου έως και 19 Μαΐου προχώρησαν σε τουλάχιστον 36 αξιόποινες πράξεις, όπως ληστείες, διαρρήξεις σπιτιών και εταιρειών, μέχρι και κλοπές οχημάτων.

Μεταξύ των τελευταίων ήταν η διάρρηξη στον κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Θερμαϊκού πριν από οκτώ ημέρες. «Την Τετάρτη 12 Μαΐου οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι είχε συμβεί διάρρηξη. Έλειπαν τρόφιμα, κάποια ήδη πρώτης ανάγκης, καθώς και το όχημα με το οποίο γίνεται η μεταφορά του κοινωνικού συσσιτίου. Εμείς ως δημοτική αρχή κινηθήκαμε τάχιστα, καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικού τμήμα Θερμαϊκού, ζητώντας την ποινική δίωξη των δραστών», λέει στο newsit.gr, o αντιδήμαρχος Θερμαϊκού, Χρήστος Τζίνας και συνεχίζοντας προσθέτει: «Την επόμενη ημέρα το όχημα βρέθηκε και χθες οι αστυνομικοί μας ειδοποίησαν ‘ότι συνελήφθησαν οι δράστες. Παραλάβαμε από τους αστυνομικούς και τα κλοπιμαία που ήταν παιδικές κρέμες, λάδι και γάλατα».

 

Οι δράστες είναι όλοι τους Ρομά και οι ηλικίες τους είναι από 21 έως 46 ετών. Όλοι έχουν συγγένεια μεταξύ τους. Η δράση τους εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική και η λεία τους ανέρχεται στα 53.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες προσέγγιζαν τους στόχους τους με κλεμμένα αυτοκίνητα, ενώ είχαν και πλαστές ή κλεμμένες πινακίδες για να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές. Στόχευαν βραδινές ή μεταμεσονύκτιες ώρες και κινούνταν με τα οχήματα τους χρησιμοποιώντας πλήθος μέτρων αντιπαρακολούθησης.

Για να μη κινήσουν τις υποψίες, πάρκαραν τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα σε υπαίθριο χώρο μεταξύ των σπιτιών τους. Πέντε εκ των δραστών είχαν στην πλάτη τους 20 περιπτώσεις κλοπών και κρατούνταν προσωρινά μέχρι τον Μάρτιο 2021, αφού είχαν προφυλακιστεί.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό, κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα η νομιμότητα κατοχής των οποίων ερευνάται και φυσίγγια που κατείχαν παράνομα.
Κατασχέθηκαν επίσης διαρρηκτικά εργαλεία και κυνηγετικό δίκαννο που είχαν αφαιρέσει στο πλαίσιο της δράσης τους.

Πιο αναλυτικά οι δράστες δρώντας στις ευρύτερες περιοχές Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Πανοράματος,
Πυλαίας, Τριλόφου, Ρυσίου, Περαίας, αλλά και σε περιοχές της Χαλκιδικής διέπραξαν: 2 ληστείες, 13 διαρρήξεις οικιών,
διάρρηξη σε ΕΛ.ΤΑ., 8 διαρρήξεις εταιρειών, 2 διαρρήξεις δημοτικών εγκαταστάσεων, 5 κλοπές οχημάτων και 5 κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας. Κάποιες φορές έβαζαν φωτιά στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν.

Δείτε φωτογραφίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΙΔΗΣ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις