Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών! Τουρκία – Ιταλία μέσω Ελλάδας 3.500€ το κεφάλι

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών! Τουρκία – Ιταλία μέσω Ελλάδας 3.500€ το κεφάλι
Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία

Κύκλωμα που εκμεταλλευόταν μετανάστες εξάρθρωσε η αστυνομία, σε συνεργασία και με το λιμενικό. Τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν τους μετανάστες από τον Έβρο και ζητούσαν 3.000€ έως 3.500€ το κεφάλι για να τους περάσουν στην Ιταλία, μέσω Πελοποννήσου.

Το κύκλωμα είχε αρχηγό έναν Σύρο, ο οποίος έχει πάρει άσυλο στην Ελλάδα. Με φορτηγά έπαιρναν τους μετανάστες από τον Έβρο, ζητούσαν αμοιβή 3.000 έως 3.500€ κατ’ άτομο και τους πήγαιναν στην Πελοπόννησο με σκοπό από εκεί να τους περάσουν με βάρκα στην Ιταλία.

Τα μέλη του κυκλώματος, που δρούσε από τον Αύγουστο, υποδέχονταν τους μετανάστες στον Έβρο κι από εκεί, με αυτοκίνητα τους μετέφεραν στην Αθήνα, όπου τους έκρυβαν σε αποθήκες! Στη συνέχεια, με φορτηγά, τους πήγαιναν σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου (Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία) και με σκάφη τους περνούσαν στην Ιταλία.

Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία
Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία

Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών μένει μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς είχε πάρει άσυλο. Το 2014 είχε συλληφθεί και πάλι για παράνομη διακίνηση μεταναστών αλλά είχε αποφυλακιστεί όταν ολοκλήρωσε την ποινή του.

Ο αρχηγός του κυκλώματος και άλλα οκτώ άτομα, καταζητούνται. Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τρία μέλη του κυκλώματος, όλοι τους αλλοδαποί. Σε βάρος τους σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, παραλαβή από σημεία εισόδου, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και πρόκληση ναυαγίου, πράξεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι ένας Έλληνας κι ένας αλλοδαπός, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση άλλων επτά μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία
Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση της Ασφάλειας Αττικής, για τη σύλληψη μελών του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε ειδική επιχείρηση στην Αττική και τη Λακωνία, σε συνεργασία της αστυνομίας με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος.

Πως έγινε η επιχείρηση

Η επιχείρηση που έφερε σε τρεις συλλήψεις έγινε από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου και απέτρεψε το να περάσουν στην Ιταλία 46 μετανάστες, ανάμεσά τους και δυο παιδιά. Οι τρεις συλληφθέντες (ένας Ρουμάνος, ένας Γεωργιανός κι ένας Σύρος) ήταν ο προπομπός, ιδιοκτήτης σκάφους και (κατά συνθήκη) καπετάνιος του σκάφους.

Το σκάφος βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης. Οι αρχές είχαν την πληροφορία πως σκάφος επρόκειτο να φύγει από την περιοχή αλλά δεν γνώριζαν ακριβώς από πού. Γι’ αυτό και ζητήθηκε η βοήθεια του Λιμενικού για τον εντοπισμό των μεταναστών και του σκάφους και τη σύλληψη των διακινητών.

Άμεσα, κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) του Λιμενικού η συνδρομή ειδικά εξοπλισμένων αεροσκαφών. Αρχικά ξεκίνησε να επιχειρεί το αεροσκάφος δύναμης FRONTEX υπό από τις οδηγίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών, τους οποίους είχαν αποβιβάσει από το φορτηγό οι διακινητές σε ορεινή περιοχή, κοντά στον οικισμό Βάθειας του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή κατάλληλου οχήματος από την ΔΑΠΘΑΣ επανδρωμένο με κατάλληλο πλήρωμα, ενώ από την ΥΟΘΕ ζητήθηκε τις επόμενες μέρες να υπάρχει συνεχής κάλυψη από αέρος, από αεροσκάφος δύναμης FRONTEX. Τελικά, το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών εντοπίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (23.11) στη θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακής Μάνης, ενώ για την εν λόγω περιοχή απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Περίπου στις 05:00 ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών μέσω βοηθητικού σκάφους, ενώ ένας εξ αυτών (σ.σ. ο Ρουμάνος) παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για το διακινητή των 46 μεταναστών.

Στις 05:20 ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, διότι -όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε- η βάρκα… έμπαζε νερά μετά την προσάραξή του στη βραχώδη ακτή. Το προσαραγμένο σκάφος αναψυχής κλειστού τύπου, έχει μήκους περίπου 12μ., με το όνομα “SUNBIRD” σημαίας Delaware, με αριθμό νηολογίου D 916. Γίνεται έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και τον ιδιοκτήτη του.

Εκτιμάται πως αν το συγκεκριμένο σκάφος είχε φύγει, το πιθανότερο θα ήταν πως δεν θα κατάφερνε να φτάσει στον προορισμό του και ίσως ναυαγούσε. Το σκάφος κατασχέθηκε.

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες και οχήματα –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλωτό σκάφος, βοηθητική λέμβος, φορτηγό, 2 επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, GPS τελευταίας τεχνολογίας και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις