Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΕΛ.ΑΣ.: Το χρονολόγιο της βίας – Επί 50 λεπτά δέχονταν επιθέσεις οι αστυνομικοί

ΕΛ.ΑΣ.: Το χρονολόγιο της βίας – Επί 50 λεπτά δέχονταν επιθέσεις οι αστυνομικοί

Το κέντρο της Αθήνας έγινε το βράδυ της Πέμπτης (09.07.2020) πεδίο μάχης. Και η αστυνομία σε ανακοίνωσή της απαριθμεί (σχεδόν) μια προς μια τις επιθέσεις που δέχτηκαν τα μέλη της από κουκουλοφόρους.

Επί 50 λεπτά, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της αστυνομίας, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» δέχονταν επιθέσεις σε: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Ομήρου, Βουκουρεστίου, Λ. Αμαλίας έξωθεν της Βουλής και σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Click4more Ψάχνουν να βρουν ποιος έβγαλε τη φωτογραφία του… “ασφαλίτη” με το γουόκι τόκι

Τις επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών έκαναν «πολυάριθμες ομάδες ατόμων», που δεν συμμετείχαν στον κύριο όγκο της πορείας. Πέταξαν μολότοφ, πέτρες, κοντάρια, σίδερα και ό,τι άλλο… είχαν στα χέρια. Οι συγκρούσεις κράτησαν 50 λεπτά. Και όπως αναφέρει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της, «από τις επιθέσεις των ομάδων αυτών, τις συγκρούσεις και τα δακρυγόνα επηρεάστηκε το περιβάλλον, παρακωλύθηκε προσωρινά η απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδήλωσης και αναφέρθηκαν περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων». 

Το χρονολόγιο

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πράγματα έγιναν ως εξής:

«20:15, στην οδό Βουκουρεστίου, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από ομάδα περίπου 200 ατόμων με πέτρες και 30 βόμβες μολότοφ. Οι διμοιρίες με τη συνδρομή της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» αντιμετώπισαν τις επιθέσεις με κινήσεις τακτικής και την αναγκαία χρήση δακρυγόνων μέσων και απώθησαν τα άτομα προς την οδό Πανεπιστημίου,

20:35, αστυνομικές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν «φραγμό» επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας (λουλουδάδικα) δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από περίπου 300 άτομα, με τουλάχιστον 20 βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες, μάρμαρα κ.α. αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις με κινήσεις τακτικής και χρήση δακρυγόνων μέσων απώθησαν τα άτομα προς την οδό Πανεπιστημίου, όπου δέχτηκαν νέες επιθέσεις με άλλες 30 βόμβες μολότοφ,

Click4more Επεισοδιακή σύλληψη 35χρονου μετά τα επεισόδια στην Αθήνα – Βρέθηκε πάνω του μαχαίρι

20:45, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση με 10 τουλάχιστον βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής, κ.α. αντικείμενα από περίπου 200 άτομα στην οδό Βουκουρεστίου. Οι αστυνομικοί απώθησαν τα άτομα προς την οδό Βασ. Γεωργίου, όπου στη συμβολή της με την Λ. Αμαλίας δέχτηκαν εκ νέου επίθεση με άλλες 7 βόμβες μολότοφ, ενώ άλλα 50 άτομα που τους επιτέθηκαν απωθήθηκαν προς την οδό Σταδίου και

20:55, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν σφοδρή επίθεση με 20 βόμβες μολότοφ και μάρμαρα όταν έφτασαν στην οδό Βουκουρεστίου, όπου περίπου 50 άτομα προκαλούσαν φθορές σε υποκατάστημα τράπεζας. 

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις επιθέσεις με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων και απώθησαν τους επιτιθέμενους βάσει σχεδίου με στοχευμένες κινήσεις επιχειρησιακής τακτικής».

Click4more “Ήταν έτοιμοι για πόλεμο” – Αυτές είναι οι αχρησιμοποίητες μολότοφ στο Σύνταγμα

Για όλα τα παραπάνω έγιναν εννέα συλλήψεις.  

«Οπλοστάσιο»

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, κ.λπ. καθώς και σακίδιο με βαριοπούλα, αντιασφυξιογόνα μάσκα, καπέλο, μάσκα fullface και γάντια.

Μετά το τέλος της πορείας συνελήφθη άλλο ένα άτομο καθώς έφερε ξύλινο κοντάρι και σακίδιο με αναδιπλούμενο μαχαίρι στρατιωτικού-κυνηγετικού τύπου.

Κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των επεισοδίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας:

Click4more «Ρημαδιό» οι ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου στα επεισόδια της Αθήνας!

σακίδιο με 3 ακέραιες βόμβες μολότοφ, ναυτική φωτοβολίδα χειρός, γάντια και κινητό τηλέφωνο,
σακίδιο με 9 ακέραιες βόμβες μολότοφ,
σακίδιο με 2 ακέραιες βόμβες μολότοφ,
σακούλα με 4 βόμβες μολότοφ,
5 ακέραιες βόμβες μολότοφ και
2 βαριοπούλες.

Από τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκαν 9 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ», ο οποίος δέχτηκε εξ επαφής βόμβα μολότοφ στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το υπηρεσιακό του κράνος και να υποστεί εγκαύματα και να σπάσει δυο δόντια.

Τέλος καταγράφηκαν φθορές:

σε 4 υπηρεσιακά δίκυκλα και σε εξοπλισμό αστυνομικών, προστατευτικά κράνη, καλαμίδες, περιαγκωνίδες κ.λπ.
σε 2 ξενοδοχεία, 2 καταστήματα και υποκατάστημα τράπεζας, με θραύση υαλοπινάκων, μαρμάρων και αναγραφή συνθημάτων με σπρέι, ενώ
μετά το πέρας της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων προκλήθηκε εμπρησμός σε αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις