Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Επικίνδυνη σπείρα στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. – Λήστευαν πεζούς, αυτοκίνητα και μαγαζιά ενώ χτυπούσαν τα θύματά τους!

Επικίνδυνη σπείρα στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. – Λήστευαν πεζούς, αυτοκίνητα και μαγαζιά ενώ χτυπούσαν τα θύματά τους!

Η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εξαρθρώσει μια πολύ επικίνδυνη σπείρα με κακοποιούς οι οποίοι είχαν κατακλέψει διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η σπείρα ήταν πολύ επικίνδυνη και αδίστακτη καθώς προχωρούσαν σε συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα ενώ δεν δίσταζαν να κλέψουν ακόμη και πεζούς καθώς και αυτοκίνητα, ενώ κατηγορούνται και για πυρπόληση κάποιων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης και από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει πως η σπείρα εμπλέκεται το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, σε εξήντα δυο εγκληματικές ενέργειες και συγκεκριμένα: Σε σαράντα δύο (42) ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και τυχαία διερχόμενων οδηγών και πεζών, σε δεκαέξι (16) κλοπές οχημάτων και σε τέσσερις (4) εμπρησμούς οχημάτων.

Μάλιστα η δράση τους καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα πρατηρίου υγρών καυσίμων και δείχνει το πόσο επικίνδυνοι ήταν καθώς επιτίθεντο με όπλα όπως φαίνεται και στις κάτωθι φωτογραφίες.

Ο μεγάλος αριθμός ληστειών και κλοπών που πραγματοποιήσει η σπείρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει πως τα μέλη της δρούσαν κατά τρόπο συστηματικό και μεθοδικό.

Μάλιστα πολλές φορές δεν περιορίζονταν σε ένα «κτύπημα» την ημέρα, αλλά ενεργούσαν «μπαράζ» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε στόχους που είχαν προεπιλέξει. Χαρακτηριστικό είναι πως τις πρωινές ώρες στις 11 Ιουλίου του 2019 κατάφεραν να διαπράξουν εννιά ληστείες και να αφαιρέσουν τουλάχιστον δυο οχήματα.

Χρησιμοποιούσαν σκληρή σωματική βία

Εκτός από τη συχνότητα των κλοπών, ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης σπείρας είναι η έντονη σωματική βία που χρησιμοποιούσαν απέναντι στα θύματά τους όταν αυτοί προσπαθούσαν να αντιδράσουν, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα αδίστακτοι και επικίνδυνοι.

Μάλιστα οταν γίνονταν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς τότε στην προσπάθειά τους να διαφύγουν ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, με τους οποίους ψέκαζαν μοτοσικλέτες και περιπολικά για να γλιτώσουν την σύλληψη. Με αυτό τον τρόπο έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών αλλά και πολιτών καθώς με την χρήση των πυροσβεστήρων περιόριζαν το οπτικό πεδίο και δημιουργούσαν ιδιαίτερη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα.

Ο τρόπος που δρούσε η σπείρα

Τα μέλη της σπείρας αρχικά έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού και συγκεκριμένου τύπου και με αυτά προσέγγιζαν τα ξημερώματα διανυκτερεύοντα πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα. Αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, αιφνιδίαζαν υπαλλήλους και πελάτες, ακινητοποιώντας τους με την απειλή πυροβόλων όπλων, σιδηρολοστών ή άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, χρηματοκιβώτια, καπνικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Θύματά τους ήταν και τυχαία διερχόμενοι πεζοί ή οδηγοί οχημάτων που βρίσκονταν στη διαδρομή τους, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, αφού πρώτα τους είχαν ακινητοποιήσει, με απειλή ή χρήση βίας.

Οι δράστες έκαναν παραπάνω από μια ληστείες την ημέρα, φροντίζοντας να εναλλάσσουν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να δυσκολέψουν και παραπλανήσουν τις έρευνες και αναζητήσεις των αστυνομικών.

Έτσι έκλεβαν αυτοκίνητα και παρατούσαν τα προηγούμενα που είχαν ήδη κλέψει, είτε με χρήση βίας έβγαζαν οδηγούς από τα οχήματά τους και στη συνέχεια διέφευγαν με αυτά. Μόλις τελείωναν τις ληστείες πήγαιναν με τα οχήματα σε απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αττική και έκαιγαν τα αυτοκίνητα για να μην αφήσουν ίχνη.

Με ορμητήριο τον Ασπρόπυργο

Η σπείρα ως ορμητήριο χρησιμοποιούσε καταυλισμό στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ για την ταχύτερη προσέγγιση ή διαφυγή από τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, χρησιμοποιούσαν το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, καθώς και της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. Χαρακτηριστικό της εμπειρίας και του επαγγελματισμού τους είναι ότι κατά την εγκληματική τους δράση, δεν επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα, φρόντιζαν να έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έφεραν γάντια στα χέρια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν κολλητικές ταινίες στα άκρα των παντελονιών τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να αφήσουν στο χώρο ίχνη.

Πέντε συλλήψεις

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των μελών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και υπόδησης, τα οποία έφεραν κατά την τέλεση των ληστειών, κινητά τηλέφωνα, προϊόντα ληστείας και άλλα αντικείμενα, πιστόλι ρέπλικα, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και εννέα (9) αυτοκίνητα, που είχαν κλαπεί και χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει πέντε (5) ημεδαπούς, από τους οποίους οι τρεις (3) συνελήφθησαν, για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές, απόπειρες επικινδύνων σωματικών βλαβών και εμπρησμός κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, απείθεια και της νομοθεσίας περί όπλων. Οι συλληφθέντες, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις