Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Έτσι δρούσε η σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στα Εξάρχεια – Το γλωσσάρι και οι συλλήψεις

Εξάρχεια ναρκωτικά σπείρα

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά (κοκαΐνη και χασίς) ακόμα και… κατ’ οίκων, εξάρθρωσε η αστυνομία. Η σπείρα “κινούνταν” κυρίως στα Εξάρχεια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 21 συλλήψεις, μεταξύ των οποίος ένας 27χρονος ισοβίτης! Ανάμεσα στους συλληφθέντες και οι “αρχηγοί” του κυκλώματος. Μέσα σε λίγους μήνες, από τη διακίνηση των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, οι ναρκέμποροι είχαν βγάλει δεκάδες χιλιάδες. Χώρια από τη λεία τους μετά από ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις που έκανε η σπείρα.

Τα ραντεβού κλείνονταν τηλεφωνικά, η «διανομή» γινόταν σχεδόν… delivery, ενώ η σπείρα χρέωνε 5 ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και 55 ευρώ ανά γραμμάριο κοκαΐνης.

Η Αστυνομία έκανε την Παρασκευή (09.03.2018) την παρουσίαση της υπόθεσης, στη ΓΑΔΑ. Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι συλλήψεις για τη σπείρα στα Εξάρχεια

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής έγιναν την Πέμπτη (08.03.2018). Συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα. Ανάμεσά τους 13 Αλβανοί, 4 Έλληνες, 2 Γεωργιανοί, 1 Μολδαβός κι 1 Βούλγαρος. Οι συλληφθέντες είναι από 19 έως 37 ετών. Από τους 21, οι 11 αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν εντός των Εξαρχείων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έγκλειστοι φυλακές.

Έργα και… ημέρες

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διάπραξη ληστειών και κλοπών.

Στο διάστημα αυτό, διακίνησαν περισσότερα από 55 κιλά χασίς και 1,5 κιλό κοκαΐνης. Τα κέρδη τους ήταν ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον διέπραξαν τέσσερις ληστείες στα Εξάρχεια και τη Ν. Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ιλίον και τα Εξάρχεια.

Modus Operandi

Τα μέλη της σπείρας δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα.

Η κεντρική ομάδα, με βασικό κορμό 11 μέλη, δρούσε με ορμητήριο και πεδίο δράσης τα Εξάρχεια. Αυτή ήταν η αρχηγική ομάδα. Ο βασικός προμηθευτής κινούταν στην περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για άτομο που συνελήφθη πριν από μερικές μέρες για ένοπλη ληστεία σε βάρος ιδιώτη στα Εξάρχεια.

Ακόμη και η σύλληψη του προμηθευτή, όμως, δεν σταμάτησε τη δράση της σπείρας. Αντίθετα, τα μέλη του κυκλώματος “αύξησαν” τις… δουλειές τους και αναζήτησαν προμηθευτές σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα ναρκωτικά που προμηθευόταν και διακινούσε η συγκεκριμένη ομάδα, αποθηκεύονταν σε «καβάτζα» της οργάνωσης, στα Εξάρχεια.

Το σημείο είχε επιλεγεί ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης τους, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, άλλα και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις εντοπισμού από τις διωκτικές Αρχές.

Ναρκωτικά… delivery

Τα μέλη της ομάδας των Εξαρχείων είχαν… μοιράζει αρμοδιότητες. Είχαν αναθέσει σε συγκεκριμένα μέλη το ρόλο του συντονιστή της διακίνησης, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούσαν ως «βαποράκια».

Τα «βαποράκια» έπαιρναν τα ναρκωτικά και πήγαιναν στα πόστα τους, σε δρόμους γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων. Τα ραντεβού με τους «πελάτες» κλείνονταν τηλεφωνικά. Τα «βαποράκια» πήγαν στα προκαθορισμένα σημεία είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, κατά τρόπο που μοιάζει με… delivery.

Το γλωσσάρι των ναρκωτικών

Οι συναντήσεις για τη διακίνηση των ναρκωτικών γίνονταν σε δυο συγκεκριμένους χώρους των Εξαρχείων.

Στα τηλεφωνήματα μέσω των οποίων κλείνονταν τα ραντεβού, χρησιμοποιούνταν κωδικοποιημένες φράσεις, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Συγκεκριμένα:

για ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν τις φράσεις «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα»

για ποσότητες χασίς «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα» ή «πράγματα, «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν», «πράσινα παντελόνια»,

για ένα κιλό χασίς: «μηχανή» ή «μηχανάκι» και «μπλούζα»,

για χρήματα σε ευρώ: «λεκ» (αλβανικό νόμισμα) και

για χρέος προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών: «γκολ».

Ξυλοφόρτωναν τους… “αντιπάλους”

Η σπείρα ήταν… προετοιμασμένη και για τον ανταγωνισμό. Υπήρχε ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση απειλών, είτε από ανταγωνιστές, είτε από εξωτερικούς παράγοντες.

Προκειμένου να έχουν το “μονοπώλιο” του εμπορίου ναρκωτικών στα Εξάρχεια, τα μέλη της σπείρας χτυπούσαν συστηματικά και απειλούσαν τους “ανταγωνιστές” τους.

Σε 25 έρευνες στις “καβάτζες” και τους άλλους χώρους που διατηρούσε το κύκλωμα, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

23 κιλά χασίς,
200 γραμμάρια κοκαΐνη και ποσότητα ηρωίνης,
νοθευτικές ουσίες,
ζυγαριές ακρίβειας,
πιστόλια τύπου «airsοft»,
μαχαίρια και σουγιάδες,
2 αυτοκίνητα,
2 μηχανές,
8.500 ευρώ καθώς και
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Γνωστά… παιδιά, ο ένας ισοβίτης

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Την αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.).

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών και των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών.

Τα περισσότερα από τα μέλη της σπείρας έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών, των ληστειών, των διακεκριμένων κλοπών και διαρρήξεων.

Σε βάρος, δε, ενός 27χρονου αλλοδαπού μέλους, είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ισόβιας κάθειρξης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Φωτογραφίες: ΕΛ.ΑΣ.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις