Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ώρα των δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά το… “αναστολή για όλους”

Δίκη Χρυσής Αυγής

Μετά την πρόταση-σοκ της εισαγγελέως της έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία εισηγήθηκε να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση σε όλους τους καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή, με μόνη εξαίρεση τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά που έχει καταδικαστεί σε ισόβια, συνεχίζονται σήμερα (20.10.2020) οι δευτερολογίες των δικηγόρων υπεράσπισης.

Στον απόηχο της εισαγγελικής πρότασης για τη Χρυσή Αυγή, οι δικηγόροι του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων πρώην κοινοβουλευτικών στελεχών, συντασσόμενοι με την πρόταση της εισαγγελέως, θα επιχειρήσουν να πείσουν το δικαστήριο να μην οδηγηθούν οι εντολείς τους στις φυλακές.

Click4more Χρυσή Αυγή: Οργή των δικηγόρων! Η εισαγγελέας έγινε συνήγορος της ναζιστικής οργάνωσης!

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου εισηγήθηκε στο Δικαστήριο να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στους καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής με το σκεπτικό πως πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 497 του ΚΠΔ.

Όπως είπε στην προκειμένη περίπτωση οι καταδικασθέντες για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση έχουν μόνιμη διαμονή, δεν υπήρξαν φυγόδικοι και φυγόποινοι ενώ τήρησαν και τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν κατά το στάδιο της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση.

Η κυρία Οικονόμου μάλιστα επισήμανε πως αρκετοί εξ αυτών παρουσιάζονταν στο δικαστήριο και κατέληξε πως δεν είναι ύποπτοι φυγής, καθώς δεν είχαν ούτε έχουν προετοιμάσει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό.

Δε δίστασε επίσης να επικαλεστεί πως κάποιοι εξ αυτών, πρώην βουλευτές (πέντε εκ των 18) εμφανίστηκαν την προηγούμενη φορά στο δικαστήριο προκειμένου να υποστηρίξουν τα αιτήματα της υπεράσπισης τους προκειμένου η έφεση τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη και να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο.

Στα 5,5 χρόνια της δίκης, αυτή ήταν η δεύτερη φορά μετά τις απολογίες τους, που εμφανίστηκαν στο ακροατήριο.

Click4more Δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου – Οι τρεις προτάσεις που πάγωσαν το ακροατήριο

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν κι άλλα αδικήματα, επισημαίνοντας πως διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, με εξαίρεση τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών και τους Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις.

Την ίδια στιγμή τόνισε οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους.

Ταυτόχρονα, η κυρία Οικονόμου επισήμανε πως η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταδικασθέντες,  καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια

Η πρόταση της κυρίας Οικονόμου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων οι οποίοι τόνισαν πως η εισαγγελέας δεν κρατά ούτε τα προσχήματα πια και υποστήριξαν πως μετατράπηκε σε συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Πλέον, έχει το λόγο το δικαστήριο το οποίο μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των δικηγόρων υπεράσπισης θα εκδώσει την απόφαση του, με την οποία θα κριθεί ποιοι εκ των καταδικασθέντων θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις