Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κουκάκι: Κείμενο των καταληψιών της Ματρόζου για πως… ξέφυγαν από τα ΜΑΤ

Κουκάκι - κατάληψη

Με κείμενό τους οι καταληψίες κτιρίου στην οδό Ματρόζου υποστηρίζουν πως διέφυγαν από την αστυνομία κατά τη χθεσινή επιχείρηση στο Κουκάκι. Επί της ουσίας, στηρίζουν τη θέση της οικογένειας, τα παιδιά και ο πατέρας συνελήφθησαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, δίπλα από την κατάληψη.

«Μπορεί να πέσαμε, αλλά πέσαμε στα κεφάλια τους» είναι ο τίτλος του κειμένου που ανέβασαν τα ξημερώματα (19.12.2019) οι καταληψίες της Ματρόζου στο indymedia. Υποστηρίζουν πως όσοι βρίσκονταν στην κατάληψη, ξέφυγαν από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Κουκάκι.

Click4more Κουκάκι: Το χρονικό εκκένωσης της κατάληψης που άναψε φωτιές

«Αφού οχυρώσαμε το σπίτι ξεκινήσαμε άμεσα τη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής. Έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κοτρώνες, μπογιές, πυροσβεστήρες, όλο το σπίτι ήρθε στο κεφάλι τους. Αυτοί απάντησαν πυροβολώντας και τραυματίζοντάς μας με πλαστικές σφαίρες όπως και με κρότου λάμψης στο εσωτερικό του σπιτιού. Εμείς φωνάζαμε “Εδώ μένουμε, εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ θα πεθάνουμε! Σκατά στην ανάπτυξή και στα airbnb σας”», αναφέρεται στο κείμενο.

Οι καταληψίες κατηγορούν την αστυνομία πως στοχοποίησε το πρώτο σπίτι που βρήκε μπροστά της «αιχμαλωτίζοντας μια ολόκληρη οικογένεια».

Η αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα κατά την παρουσίαση των όσων βρέθηκαν στις καταλήψεις στο Κουκάκι, κατηγορεί τους δυο γιους της οικογένειας που μένει σε διπλανό σπίτι από την κατάληψη, πως συμμετείχαν σε αυτή και πέρασαν στην ταράτσα του σπιτιού τους για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ο δε πατέρας τους, γνωστός σκηνοθέτης, φέρεται να επιχείρησε να αρπάξει όπλο αστυνομικού για να μη συλληφθούν τα παιδιά του.

Αυτό επανέλαβε και το πρωί της Πέμπτης (19.12.2019) μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος. «Αναγνωρίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις ότι πέταγαν πέτρες από την ταράτσα της κατάληψης» και στη συνέχεια πέρασαν στην ταράτσα του διπλανού κτηρίου, το οποίο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν το πατρικό τους. Όμως η έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα εξεταστεί το γενετικό υλικό μέσα από την κατάληψη», τόνισε.

Περιγράφοντας το πώς έγινε η επαφή με την οικογένεια, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είπε πως «σε πρώτη φάση έγινε επικοινωνία με τον πατέρα, ρωτώντας τον αν υπάρχει επικοινωνία με το διπλανό κτήριο. Σε δεύτερη φάση εμφανίστηκε η γυναίκα της οικογένειας, με παρουσία εισαγγελέα και ζητήσαμε να περάσουμε στο σπίτι».

Δικηγόρος οικογένειας: Είδα τους πελάτες μου με παρέμβαση Χρυσοχοΐδη

Διαφορετική, πάντως, ήταν η περιγραφή του δικηγόρου της οικογένειας, Θοδωρή Μαντά, επίσης στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, «είχε προηγηθεί περιστατικό. Η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να μπει στην κατάληψη, χωρίς να τα καταφέρει. Ξημερώματα χτύπησε την πόρτα του όμορου κτηρίου, ώστε να περάσουν οι αστυνομικοί μέσα από το σπίτι στην ταράτσα του διπλανού σπιτιού. Τη στιγμή που χτυπά η Αστυνομία την πόρτα, είναι ο πατέρας και τα δύο παιδιά στο σπίτι τους. Δεν αρνήθηκε την είσοδο, αλλά ζήτησε παρουσία ή εντολή εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, οι δυο νεαροί συλληφθέντες ήταν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους όταν οι καταληψίες πετούσαν… ολόκληρο σπίτι στους αστυνομικούς. Είπε πως γι’ αυτό υπάρχει και βίντεο, για την ύπαρξη του οποίου δήλωσε άγνοια ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, ο Θοδωρής Μαντάς κατήγγειλε πως χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να καταφέρει να δει τους πελάτες του. «Δεν μου έχει ξανατύχει να είμαι 1,5 ώρα στο πεζοδρόμιο στη ΓΑΔΑ χωρίς να έχω ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι κρατούμενοι (…) χρειάστηκε παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για να επικοινωνήσω με τους εντολείς μου».

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις