Κυριακή, 5 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ξάνθη: 18μηνη φυλάκιση για τα χρέη της Αναπτυξιακής προς το δημόσιο

ΦΩΤΟ από το ThrakiToday
ΦΩΤΟ από το ThrakiToday

Σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης το μεσημέρι της Παρασκευής ο τελευταίος πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης καθώς και ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κοντογιαννίδης.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης για χρέη ύψους 96.000 ευρώ προς το δημόσιο με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της μη καταβολής οφειλών προς το δημόσιο.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, οι κατηγορούμενοι κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ανέφεραν πως δεν αποδέχονται τις κατηγορίες και πως δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τα συγκεκριμένα χρέη. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως όταν έγινε δεκτή η παραίτησή τους ήταν σε γνώση τους μόνο ένα χρέος της τάξεως των 23.000 ευρώ (περαίωση) για το οποίο είχαν κινήσει τις διαδικασίες ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατηγορούμενοι, αλλά και ο μάρτυρας υπερασπίσεως τους Στέλιος Μωραΐτης, ανέφεραν πως οι παραιτήσεις των δύο ανδρών έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τη Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής στις 30.06.2011, παρά το γεγονός πως αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Θώμας Ξανθόπουλος είπε ότι “αρνούμαστε εξ’ ολοκλήρου το κατηγορητήριο. Οι κατηγορούμενοι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να ρυθμίσουν τα βεβαιωμένα χρέη μέχρι και την παραίτησή τους, που ανέρχονταν σε 23.000 ευρώ», τονίζοντας παράλληλα πως «τον Ιούλιο του 2011 οι μέτοχοι ανέλαβαν να ρυθμίσουν τα χρέη της εταιρίας προς τη ΔΕΗ, ενώ το 2013 καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για να διερευνηθούν οι ευθύνες τρίτων προσώπων”.

Στ. Μωραΐτης: “Απρόθυμη η κυβέρνηση να τρέξει προγράμματα”

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης και εκπρόσωπος των μετοχών του ΕΒΕΞ στην Αναπτυξιακή, κατέθεσε ως μάρτυρας υπερασπίσεως των δύο κατηγορουμένων, αναφέροντας πως το 2011 εκφράστηκε η πρόθεση των κατηγορουμένων να αποχωρήσουν πράγμα που έγινε στις 30 Ιουνίου 2011.
“Η παραίτησή τους έγινε ομόφωνα δεκτή» επισήμανε ο ίδιος, για να προσθέσει πως «θα γινόταν καινούργια διοίκηση που δεν έγινε όμως ποτέ. Έγιναν κάποιες προσπάθειες από τους τέσσερεις δημάρχους για τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ. Εμείς (σ.σ. οι μέτοχοι) θα έπρεπε να είμαστε σήμερα εδώ κατηγορούμενοι και όχι αυτοί οι δύο. Η Ξάνθη έχασε χρήματα ευρωπαϊκά που δεν θα έρθουν ποτέ στον τόπο μας και έχασε ένα αναπτυξιακό εργαλείο”.

Ερωτηθείς για τους λόγους του μη διορισμού νέας διοίκησης μετά την παραίτηση των Λύρατζη και Κοντογιαννίδη ο  Μωραΐτης τόνισε πως “έγιναν προσπάθειες αλλά δεν καρποφόρησαν. Εγώ δεν είχα το δικαίωμα με το 1% να απευθυνθώ στο δικαστήριο για να διοριστεί απ’ αυτό διοίκηση. Είχαν αναλάβει κάποιοι άνθρωποι να το κάνουν αυτό αλλά δεν ξέρω γιατί δεν προχώρησαν”.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η παραίτηση των δύο ανδρών αν και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τη Γ.Σ. στις 30.06.11 αυτό δεν γράφτηκε στα πρακτικά. Παράλληλα ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι και πως κατά τη διάρκεια της θητείας τους προχώρησαν σε μειώσεις των δαπανών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “πριν υπήρχαν τεράστιες δαπάνες”.

Η θέση των κατηγορουμένων

Σύμφωνα με το ThrakiToday, ο Βασίλης Κοντογιαννίδης κατά τη διάρκεια της απολογίας του ανέφερε πως συνολικά είχε υποβάλει τρεις φορές την παραίτησή του, ωστόσο αυτή έγινε τελικώς αποδεκτή στις 30.06.11.
Όπως εξήγησε ο λόγος της παραίτησής του σχετιζόταν με το γεγονός πως μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη ο δήμος Σταυρούπολης είχε καταργηθεί και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν εκπροσωπούσε κάποιον στην εταιρία.

“Μετά την παραίτησή μας δεν είχα καμία όχληση. Εγώ δεν είχα κανένα προσωπικό όφελος από την εταιρία, η οποία ήταν ένα αναπτυξιακό εργαλείο των δήμων. Το 2006 που μπήκα στη διοίκηση πρόεδρος ήταν ο κ. Ζλάτκος, ο οποίος λίγο αργότερα για λόγους που ο ίδιος ήξερε υπέβαλε την παραίτησή του και ανέλαβε ο κ. Λύρατζης” είπε ο Βασίλης Κοντογιαννίδης, προσθέτοντας πως “όταν σταμάτησαν τα προγράμματα το 2009 ξεκίνησε η κοιλία και υπήρχαν προβλήματα ρευστότητας. Ζητήσαμε μείωση προσωπικού που δεν έγινε δεκτή από τους μετόχους. Εγκρίθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίους της εταιρίας της τάξεως των 200.000 ευρώ ωστόσο λόγω της κρίσης οι δήμοι δεν έδωσαν λεφτά και έτσι ελάχιστα χρήματα μπήκαν στα ταμεία της εταιρίας”.

Ο πρώην πρόεδρος Πασχάλης Λύρατζης ανέφερε πως τα χρέη δημιουργήθηκαν το 2009, όταν σταμάτησαν τα προγράμματα που υλοποιούσε η Αναπτυξιακή, ενώ παράλληλα τόνισε πως η εταιρία δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων καθώς θα έχανε την επιστημονική της επάρκεια για να διεκδικήσει νέα προγράμματα.
“Χωρίς προγράμματα δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες της εταιρίας. Κάναμε σύσκεψη με τους δημάρχους όπου τους εκθέσαμε αυτά τα προβλήματα” ανέφερε ο ίδιος,
εξηγώντας πως “όταν παραιτηθήκαμε εμείς γνωρίζαμε μόνο για το χρέος των 23.000 ευρώ. Δεν έλαβα ποτέ γνώση για τα υπόλοιπα χρέη. Κάποια στιγμή ενημερώθηκα για μια οφειλή στη εφορία 1.700 ευρώ, η οποία ωστόσο λίγο αργότερα πληρώθηκε από κάποιον”, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει, όπως ισχυρίστηκε, περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού.

“Από την παραίτησή μου και μετά έβλεπα σαν παρατηρητής τα όσα γίνονταν στην εταιρία”, συμπλήρωσε ο ίδιος και είπε πως έχει να λαμβάνει από αμοιβές που δεν του έχουν καταβληθεί και τις οποίες δεν διεκδίκησε.

Στοιχεία για τα χρέη ζήτησε η Εισαγγελέας

Η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε επίσημα έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι ακριβείς οφειλές της εταιρίας. Η ίδια σημείωσε πως από τα πρακτικά της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης προκύπτουν ζημίες της τάξεως των 500.000 ευρώ, ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων ανέφερε πως οι βεβαιωμένες οφειλές της εταιρίας ανέρχονταν σε 23.000 ευρώ όταν παραιτήθηκαν οι κατηγορούμενοι.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, με την έδρα να τους καταδικάζει σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Τη δίκη παρακολούθησαν οι Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Παναγιώτης Ταρενίδης, Αλέκος Κυριακίδης, Χριστόδουλος Σαρρίδης, Θωμάς Μίχογλου, Γιάννης Τσεγγελίδης και Απόστολος Αγκόρτσας.

Διαβάστε ακόμα:

Κρήτη: Κατήγγειλε τον θετό πατέρα της ότι την έσπρωξε στην πορνεία

Κρήτη: Προφυλακιστέοι δύο Ρουμάνοι για διακίνηση αλλοδαπών

Αυτοί φέρονται να εξαπατούσαν ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη! ΦΩΤΟ

Νέος σεισμός κοντά στην Αμφίκλεια! Ανάστατοι οι κάτοικοι – ΒΙΝΤΕΟ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε