Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λάρισα: Προβλήματα καρδιάς για το ιστορικό στέλεχος της Κόζα Νόστρα

Λάρισα: Προβλήματα καρδιάς για το ιστορικό στέλεχος της Κόζα Νόστρα
Μέλη της  φαμίλιας «Μπαρτσελονέζι» του Παλέρμο στην οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται και ο 64χρονος που είχε … αποτραβηχτεί στη Λάρισα

«Προδομένος» από την καρδιά του δήλωσε ο Ιταλός μαφιόζος Μάριο Τζούλιο Καλντερόνε, λίγες ώρες μετά την απόφαση για την προφυλάκιση του στις φυλακές Λάρισας.

Μέχρι να εξεταστεί το αίτημα για την έκδοσή του στην χώρα του ο 64χρονος με απόφαση του εισαγγελέα εφετών Λάρισας, αποφασίστηκε να  κρατηθεί στις φυλακές. Ο διεθνώς καταζητούμενος όμως ανέφερε στους αστυνομικούς πως νιώθει «ενοχλήσεις» στην καρδιά και από χθες βράδυ νοσηλεύεται φρουρούμενος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του νομού. 

Ιστορικό στέλεχος της Κόζα Νόστρα ο «Λαρισαίος»

Ο Καλντερόνε, φυγοδικούσε για πάνω από δέκα χρόνια, και αναγνωρίστηκε από την Διεύθυνση ερευνών κατά της μαφίας [DIA] ως ένας «ζωντανός οργανισμός» στη φαμίλια «Μπαρτσελονέζι», που είναι παρακλάδι της Κόζα Νόστρα και που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ιταλικού νότου Barcellona Pozzo di Gotto της πόλης Μεσσίνα. Πρόκειται για έναν εγκληματικό σχηματισμό, από τους πιο αιματηρούς στο Παλέρμο και την Κατάνια.

Click4More Λάρισα: Ο Ιταλός μαφιόζος, οι δολοφονίες για τα… σκουπίδια και η Ελληνίδα σύντροφος

Ο Καλντερόνε, θεωρείται από τους Καραμπινιέροι ως πλοκάμι ισχυρού εγκληματικού διαμετρήματος και ως άτομο που ήταν κάποτε πολύ κοντά στον Τζουζέπε Γκουλότι, αρχινονό της μαφίας που βρίσκεται σήμερα στη φυλακή. Η σύλληψη του «Λαρισαίου», ήταν στο κάδρο ανάλογων επιχειρήσεων που κατά καιρούς οι Καραμπινιέροι δίνουν διάφορες κωδικές ονομασίες (Mare Nostrum, Icaro, Eris, Vivaio, Pozzo, Gotha, δυναστεία κ.λπ.). Στόχος τους είναι να αποδεκατιστούν παραδειγματικά από τις τάξεις της Κόζα Νόστρα ιστορικοί ηγέτες της και αιμοσταγής εκτελεστές που βρίσκονται κυνηγημένοι και εκτός Ιταλίας.


Η φωτογραφία του Μάριο Τζούλιο Καλντερόνε,όπως είναι καταχωρημένη στο αρχείο αναζητήσεων των Καραμπινιέρων

Ανθρωποκυνηγητό μέχρις εσχάτων 

Πρόκειται για μαφιόζους που διώκονται για τα φρικτά εγκλήματα, στις διάφορες περιόδους εσωτερικής αναδιοργάνωσης της Κόζα Νόστρα. Μάλιστα με δηλώσεις της η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε  δήλωσε για την σύλληψη στην Ελλάδα ότι: «Ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητα των αστυνομικών μας δυνάμεων και η εποικοδομητική διεθνής συνεργασία μας επιτρέπουν να επιβάλουμε επαναλαμβανόμενα σκληρά χτυπήματα στο οργανωμένο έγκλημα, θέτοντας τέλος στην … αδράνεια στο εξωτερικό επικίνδυνων συμμοριών μαφίας». Ο 64χρονος που ζούσε τα τελευταία 7 χρόνια στο παραθαλάσσιο Πολυδέντρι της Λάρισας, μαζί με την Ελληνίδα σύντροφό του έχει καταδικαστεί ήδη σε κάθειρξη 7 ετών.

Η εμπλοκή του στην εγκληματική οργάνωση είχε αποδειχθεί αρχικά κατά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Mare Nostrum» τη δεκαετία του 1990 αλλά και άλλων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν. Η τελευταία κατά των «Μπαρτσελονέζι» ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και είχε την κωδική ονομασία «Δυναστεία».


Ο Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, κάτω από τον συντονισμό του οποίου η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ξετρύπωσε απ’ τη βίλα του στο Πολυδέντρι τον Ιταλό μαφιόζο, την έκδοση του οποίου ζήτησε ήδη και δημόσια με δηλώσεις της στη RAI η Ιταλίδα υπουργός εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε

Βασίλης Χήτος 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις