Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Με ηρωίνη πιάστηκε ο εκτελεστής και απαγωγέας του «Μαρσελίνο»

Με ηρωίνη πιάστηκε ο εκτελεστής και απαγωγέας του «Μαρσελίνο»
Ο «Μαραντόνα» του Αιγάλεω, ο Γιάννης Τσατσάνης που τον εκτέλεσαν στα 17 του χρόνια

Ο καταδικασμένος σε θάνατο, 52χρονος απαγωγέας αλλά και φερόμενος ως ο εκτελεστής του ποδοσφαιριστή «Μαρσελίνο», του «Μαραντόνα» της Αγίας Βαρβάρας του Αιγάλεω, που πριν από 31 χρόνια θάφτηκε σ’ ένα λάκκο στα Σκούρτα Βοιωτίας, έπεσε ξανά σε αστυνομικά χέρια αλλά αυτή τη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη.

Ο ισοβίτης που είχε αποφυλακιστεί εδώ και κάμποσα χρόνια, πιάστηκε στο Ηράκλειο να «διατηρεί» μέσα στο ψυγείο του σπιτιού του ηρωίνη βάρους 474 γραμμάριων σε μορφή βράχου, το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και την απαραίτητη ζυγαριά ακριβείας.

Ο ένας «καλύτερος» απ’ τον άλλον …

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον ηθικό αυτουργό της απαγωγής ο οποίος τον Νοέμβριο του 2005, παραβίασε άδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού αλλά τον Μάρτιο του 2006 συνελήφθη στην Τουρκία για διακίνηση ναρκωτικών. Εκεί είχε βρει καταφύγιο για να γλιτώσει από τον κίνδυνο της βεντέτας, από την οικογένεια του 17χρονου τσιγγανόπουλου που είχε ορκιστεί εκδίκηση. Στην Τουρκία όμως ο ιθύνων νους καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και 6 μηνών και αφού ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του εκδόθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015 σε ηλικία 57 ετών.

Ο «διαπραγματευτής» που ζητούσε λύτρα 150 εκατ. δραχμών

Ο 52χρονος πάντως που πιάστηκε στην Κρήτη ήταν και ο «διαπραγματευτής», ο απαγωγέας που τηλεφωνούσε στον Γιώργο Τσατσάνη, πατέρα του 17χρονου, ο οποίος είχε μεγάλη οικονομική επιφάνεια ως έμπορος και εισαγωγέας ηλεκτρονικών ειδών.

Ο «διαπραγματευτής» ζητούσε επιτακτικά από τον πατέρα 150 εκατομμύρια δραχμές, αλλά εκείνος είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει μόνο τα 30 εκατομμύρια και οι απαγωγείς φοβούμενοι πως αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν οδήγησαν τον 17χρονο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή «Μαρσελίνο» στον θάνατο.

Μάλιστα δυο απ’ τους αδίστακτους δράστες –ανάμεσά τους και  εκείνος που πιάστηκε στην Τουρκία για ναρκωτικά- ήταν φίλοι του και τον είχαν παρασύρει από καφετέρια στο μοιραίο ραντεβού για να του υποδείξουν υποτίθεται τον «ένοχο» που του είχε κλέψει το ραδιοκασετόφωνο από το αυτοκίνητό του.

Φωτογραφία από mixanitouxronou.gr

Όμηρος με κουκούλα στα χέρια  «φίλων» του

Στη θέση «Πυροβολεία» Σχιστού όμως το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου 1990, περίμεναν το θύμα τους οι άλλοι δυο συνεργοί όπως και ο Κρητικός που πιάστηκε τώρα στο Ηράκλειο με την ηρωίνη. Οι απαγωγείς κράτησαν τον «Μαρσελίνο» δεμένο με κουκούλα και χειροπέδες για περίπου 4 – 5 μέρες μέσα σ’ ένα  διαμέρισμα στη δυτική Αττική. Ο [σήμερα] 52χρονος Κρητικός, τηλεφωνούσε από θαλάμους και διάφορα άλλα σημεία στον πατέρα του νεαρού και ζητούσε λύτρα, προσποιούμενος τον αλλοδαπό μιλώντας σε σπαστά Ιταλικά και Αγγλικά, ενώ ως μέσο πίεσης χρησιμοποιούσε μια γραμμένη κασέτα με τη φωνή του «Μαρσελίνο». Ποτέ όμως δεν υπήρξε ζωντανή επικοινωνία.

Το πακέτο ηρωίνης που βρήκαν οι αστυνομικοί στο ψυγείο του 52χρονου απαγωγέα και εκτελεστή στην Κρήτη

 

Τον έστησαν σε μια γωνιά

Νύχτα, λίγες μέρες μετά την απαγωγή όμως αποφάσισαν να δοθεί δραματικό και φρικτό τέλος.  Έβαλαν σ’ ένα αμάξι τον 17χρονο ποδοσφαιριστή  και τον πήγαν σε ένα μαντρί στο Κάτω Πηγάδι Σκούρτων. Εκεί μέσα είχαν σκάψει ένα λάκκο με βάθος πάνω από μισό μέτρο. Μ’ ένα περίστροφο που ανήκε σε τρίτο συνεργό οι δυο φίλοι του κλήθηκαν να «διαλέξουν» ποιος θα τον σκοτώσει αλλά είχαν μεγαλώσει μαζί και δίστασαν. Τότε ο «κλήρος» έπεσε στον Κρητικό, πήρε το όπλο και πυροβόλησε δύο φορές τον «Μαρσελίνο» στην καρδιά και τον αυχένα. Όταν μάλιστα επέστρεψαν στην Αθήνα, ο Κρητικός εκτελεστής συνέχιζε να τηλεφωνεί στον πατέρα του άτυχου παιδιού και να ζητά λύτρα!

Τα τσοπανόσκυλα που μάλωναν ξέθαψαν τη σορό

Την Τρίτη 19 Ιουνίου, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα και για τους ίδιους. Ο κτηνοτρόφος Χρήστος Αγαθής, άκουσε τα σκυλιά του κοπαδιού του να τσακώνονται και όταν πλησίασε ένιωσε μια έντονη δυσοσμία και πρόσεξε ότι τα τσοπανόσκυλα είχαν τραβήξει ένα μισοσκισμένο μπουφάν. Το πτώμα ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση γιατί είχε θαφτεί με κοπριά, ενώ το κεφάλι που τα σκυλιά είχαν αποκόψει απ’ τον υπόλοιπο κορμό βρέθηκε 50 μέτρα μακριά. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες και τον Δεκέμβριο του 1991 άρχισε η δίκη στο κακουργιοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους 8 από τους 9 συνολικά κατηγορούμενους και τους επέβαλλε βαρύτατες ποινές. Μάλιστα στον ιθύνοντα νου που κατέφυγε μετά στην Τουρκία αλλά και στον Κρητικό εκτελεστή, τους επιβλήθηκε παραδειγματικά η ποινή του θανάτου αν και αυτή είχε καταργηθεί διά νόμου.

Στο Νιου Τζέρσεϋ ο 9ος απαγωγέας

Η δίκη για τον 9ο κατηγορούμενο είχε διαχωριστεί γιατί δεν είχε συλληφθεί. Διέφυγε στο εξωτερικό και συνελήφθη σε συνεργασία με το FBI στο Νιου Τζέρσεϋ της Νέα Υόρκη στις 29 Μαΐου του 2008, δύο χρόνια μόλις προτού παραγραφεί το αδίκημα.

Βασίλης Χήτος

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις