Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την ΕΛ.ΑΣ. – Θα παρακολουθούν τα πάντα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθήσεις και έγκαιρης προειδοποιήσεις, θα διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ από το 2015 και έπειτα, καθώς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού κ. Ν. Δένδια, θα προχωρήσει σύντομα στην δημοσιεύσει διαγωνισμού για την προμήθεια αυτών των αεροπλάνων.

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες του “Newsit” το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, έχει ήδη μπει στην διαδικασία να προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά μηχανήματα, κατάλληλα για παρακολούθηση στον αστικό ιστό, αλλά μηχανήματα εντοπισμού πυρκαγιών.
Ήδη το νέο επιχειρησιακό κέντρο που ξεκίνησε να λειτουργεί στο τρίτο όροφο του πολυώροφου κτηρίου τις Λ. Κατεχάκη, για την επιτήρηση των συνόρων της χώρας και την εισροή λαθρομεταναστών, διαθέτει την τεχνολογία υποδοχής εικόνας από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει στο δυναμικό της η Πολεμική Αεροπορία.
Βέβαια η εικόνα που δέχεται τώρα το κέντρο επιχειρήσεων για την λαθρομετανάστευση είναι σε επίπεδο επιχειρησιακό και κυρίως όταν οι Αστυνομικές Αρχές ειδοποιήσουν την Π.Α. πως διεξάγεται επιχείρηση για τον εντοπισμό δουλεμπόρων, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα τις χώρας προκειμένου να πετάξουν τα μη επανδρωμένα και να δώσουν εικόνα και πληροφορίες, από το σημείο που ενδιαφέρει την ΕΛ.ΑΣ.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιθυμεί να ένταξη στο υλικοτεχνικό της εξοπλισμό η ΕΛ.ΑΣ, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους λειτουργίας, και να φέρουν ειδικό εξοπλισμό κατάλληλο για αστυνομικές επιχειρήσεις.
Η ανάγκη για χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, φάνηκε έντονα το περασμένο Καλοκαίρι, όταν η ΕΛ.ΑΣ είχε εξαπολύσει την μεγάλη επιχείρηση στα Βουνά τις Ηπείρου για την αναζήτηση των επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών, της συμμορίας του Μάριαν Κόλλα, που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Τρικάλων.
Σε αυτή την επιχείρηση εάν η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει έστω κι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ήταν δυνατόν να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων ο εντοπισμός των κακοποιών και όχι να κρατήσει ένα μήνα, με έξοδα μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και με κατάκοπους αστυνομικούς, που είχαν να δουν τα σπίτια τους ένα ολόκληρο μήνα.
Εκεί λοιπόν πάρθηκε η μεγάλη απόφαση για το βήμα προς την δορυφορική τεχνολογία και αμέσως ειδικοί ανέλαβαν να καταρτίσουν το οργανόγραμμα για το είδος των αεροσκαφών και τα μηχανήματα που θα πρέπει να διαθέτουν.
Μάλιστα και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο σχεδιασμός για τον διαγωνισμό που θα προκηρύξει οσονούπω το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, θα περιλαμβάνει και ειδικά μηχανήματα για εξειδικευμένη παρακολούθηση προσώπων, στον οικιστικό ιστό.
Εκτός αυτού τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους Καλοκαιρινούς μήνες για περιπολίες πάνω από τα Ελληνικά δάση, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα την φωτιά και αμέσως στο κέντρο επιχειρήσεων να υπάρχει εικόνα της περιοχής και του μεγέθους της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε