Ο νέος Ποινικός Κώδικας βγάζει έξω όλη τη 17Ν;

Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, το αργότερο μέχρι το 2027, πιθανότατα θα έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι καταδικασθέντες για τη «17 Νοέμβρη».
Εκτός φυλακής θα μπορέσουν να βρεθούν και η Πόλα Ρούπα και ο Νίκος Μαζιώτης!
Ξηροί, Κουφοντίνας, Γιωτόπουλος και Τζωρτζάτος έστω και με βραχιολάκι θα δουν την πόρτα της φυλακής να ανοίγει!

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας και οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει δεν είναι διόλου ευχάριστες. Ο Νέος Ποινικός Κώδικας δίνει την δυνατότητα αποφυλάκισης σε πολυϊσοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας αλλά και στα άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν υπήρχε καμία αναφορά στους πολυϊσοβίτες και στο δικαίωμά τους στην άδεια ή την υφ’ όρον απόλυση. Αυτό το «κενό» ήρθε να καλύψει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 105Β (παράγραφος 6) ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα για 20 έτη και εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 25 έτη».

Αν πατήσουν σε αυτή τη διάταξη οι καταδικασθέντες για τη δράση τους στην «17 Νοέμβρη» είναι πιθανόν να βγουν από τις φυλακές, καθώς ξεκάθαρα ορίζεται πως και οι πολυϊσοβίτες μπορούν να αποφυλακιστούν εφόσον έχουν παραμείνει στις φυλακές 25 έτη. Ταυτόχρονα, οι πολυϊσοβίτες κρατούμενοι για τη δράση τους στην τρομοκρατική οργάνωση μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης του άρθρου 110Α, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να απολυθούν με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους με ηλεκτρονική επιτήρηση. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να έχουν παραμείνει 16 χρόνια στις φυλακές!

Τα μέλη της «17 Νοέμβρη», εκτός από τον Χριστόδουλο Ξηρό που ήταν δραπέτης επί ένα χρόνο, έχουν συμπληρώσει αυτό το χρονικό όριο, καθώς φυλακίστηκαν το 2002. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από σήμερα 1η Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής τους.

Μπορούν να κάνουν χρήση του Νέου Ποινικού Κώδικα;

Επ’ αυτού, γεννάται ένα σοβαρό νομικό ζήτημα σχετικά με το εάν στην προκειμένη περίπτωση των μελών της «17 Νοέμβρη» πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος ή ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με το άρθρο 465 του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1η Ιουλίου 2019 για τους καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της «17 Νοέμβρη», εφαρμόζονται οι προϋπάρχουσες διατάξεις για την υφ´ όρον απόλυση. Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Οι διατάξεις του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος».

Έτσι αναμένεται να γίνει κανονική μάχη στα δικαστήρια όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα αποφυλάκισης των μελών της «17 Νοέμβρη» για το ποια διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωσή τους. Πάντως, αυτή τη στιγμή, βάσει των υφιστάμενων διατάξεων, προ του νέου Ποινικού Κώδικα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να αιτηθεί την αποφυλάκισή του το 2021, όταν θα έχει συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής παραμονής στις φυλακές, καθώς αυτό το όριο ορίζεται για την ισόβια κάθειρξη.

Σε άλλη κατηγορία ανήκει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή 17 φορές ισόβια για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Ο κρατούμενος διανύει το 75ο έτος της ηλικίας του. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ισοβίτες, μπορούσε να αιτηθεί υφ’ όρον απόλυση μετά τη συμπλήρωση 15 ετών στις φυλακές λόγω της ηλικίας του. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μέχρι σήμερα έχει καταθέσει πέντε αιτήσεις για υφ’ όρον απόλυση, επικαλούμενος την ηλικία του και προβλήματα υγείας.

Επίσης, είναι δεδομένο πως τα επόμενα χρόνια θα διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την επιτύχουν κιόλας, οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος, ενώ ο Σάββας Ξηρός, καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια, έχει ήδη ζητήσει να βγει από τις φυλακές λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, αίτημα που απορρίφθηκε.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ενώ ο Βασίλης Τζωρτζάτος σε τέσσερις φορές ισόβια και 25 χρόνια. Με βάση τον νέο Κώδικα, εφόσον δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση, το αργότερο μέχρι το 2027, πιθανότατα θα έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι καταδικασθέντες για τη «17 Νοέμβρη».

Έξοδο από την φυλακή και για Μαζιώτη και Ρούπα

Την «έξοδο» από τις φυλακές δείχνει ο νέος Ποινικός Κώδικας και στον Νίκο Μαζιώτη και την Πόλα Ρούπα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Οι δύο κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014. Αυτό προβλεπόταν στο Αρθρο 270 του υφιστάμενου Ποινικού Κώδικα, το οποίο ανέφερε πως «όποιος με πρόθεση προξενεί έκρηξη με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως με τη χρήση εκρηκτικών υλών τιμωρείται (…) με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή εάν προκλήθηκε σωματική βλάβη ή βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας». Πλέον, με το αναθεωρημένο άρθρο προβλέπεται μόνο ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης!

Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια. Έτσι, θα μπορούν να συγχωνεύσουν τις ποινές τους και να αποφυλακισθούν γρηγορότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Στα «δίχτυα» της Αστυνομίας η οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη στους Παξούς

Στα «δίχτυα» της Αστυνομίας η οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη στους Παξούς

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη στους Παξούς, εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη έρευνα, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας. Ως μέλη της συμμορίας ... Διαβάστε περισσότερα
Πιάστηκαν στη Γλυφάδα την ώρα της αγοραπωλησίας ναρκωτικών

Πιάστηκαν στη Γλυφάδα την ώρα της αγοραπωλησίας ναρκωτικών

Δύο άτομα, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενοι ... Διαβάστε περισσότερα
Video ντοκουμέντο από την καταδρομική επίθεση στο ΑΤ Καισαριανής

Video ντοκουμέντο από την καταδρομική επίθεση στο ΑΤ Καισαριανής

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την καταδρομική επίθεση με μολότοφ που σημειώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής το μεσημέρι της Κυριακής (28.02.2021). Σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου 20 ... Διαβάστε περισσότερα
Συναγερμός στα social media: Με μήνυμα «παγίδα» στο Μessenger κλέβουν προσωπικά στοιχεία (vid)

Συναγερμός στα social media: Με μήνυμα «παγίδα» στο Μessenger κλέβουν προσωπικά στοιχεία (vid)

Συναγερμός έχει σημάνει στα social media, με τους χρήστες του Μessenger να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ύποπτα μηνύματα έχουν σταλεί σε πολλούς λογαριασμούς με ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: Αυτό είναι το κελί που κρατείται – «Σοκαρισμένος και καταβεβλημένος»

Δημήτρης Λιγνάδης: Αυτό είναι το κελί που κρατείται – «Σοκαρισμένος και καταβεβλημένος»

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα στην φυλακή Τρίπολης περνάει ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Ο Δημήτρης Λιγνάδης με το που έφτασε στις φυλακές ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: Βούλευμα «καταπέλτης» – «Επαρκείς ενδείξεις για βιασμούς κατά συρροή και σχεδιασμό τέλεσης νέων»

Δημήτρης Λιγνάδης: Βούλευμα «καταπέλτης» – «Επαρκείς ενδείξεις για βιασμούς κατά συρροή και σχεδιασμό τέλεσης νέων»

Με ένα βούλευμα «φωτιά», το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακυρότητας της προδικασίας που κατέθεσε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η εισαγγελική λειτουργός κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτη γενετήσια ορμή» και για «εμμονική παραφιλική τάση»!
Δημήτρης Κουφοντίνας: «Κατακλύζει» τα social media βίντεο με τις 13 δολοφονίες του

Δημήτρης Κουφοντίνας: «Κατακλύζει» τα social media βίντεο με τις 13 δολοφονίες του

Εφιαλτικές μνήμες ξυπνά ένα βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα social media και αποτυπώνει τις 13 δολοφονίες που διέπραξε ο καταδικασμένος για τρομοκρατική δράση ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: Αυτά είπε στην ανακρίτρια και δεν έπεισε – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι (video)

Δημήτρης Λιγνάδης: Αυτά είπε στην ανακρίτρια και δεν έπεισε – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι (video)

Πλεκτάνη. Αυτό θεωρεί ο Δημήτρης Λιγνάδης πως ήταν η αιτία για τις σοκαριστικές καταγγελίες που έγιναν εναντίον του και τελικά τον οδήγησαν στις φυλακές της Τρίπολης. Η έχθρα του με ηθοποιούς και παράγοντες του ΣΕΗ και οι διάλογοι που είχε με την ανακρίτρια, πριν εκείνη και ο εισαγγελέας αποφασίσουν.