Πέμπτη, 23 Μαΐ
28oC Αθήνα

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ τα κέρδη για την σπείρα που φύτευε “δάση” από κάνναβη σε πολυτελή σπίτια

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ τα κέρδη για την σπείρα που φύτευε “δάση” από κάνναβη σε πολυτελή σπίτια

Σκηνές από την ταινία “Δυο καπνισμένες κάννες” θυμίζει η εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα ναρκωτικών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Υπολογίζεται πως το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος από το “δάσος κάνναβης” εκτιμάται τουλάχιστον στα 4 εκατομμύρια.

Η εγκληματική ομάδα είχε εγκαταστήσει σε βίλες της Αττικής υπερσύγχρονα εργαστήρια καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, συγκεκριμένης υδροπονικής μορφής που είναι εξελιγμένη ποιοτικά και διατίθεται σε υψηλές τιμές στις αγορές των ναρκωτικών.

Ενδεικτικά, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, Κώστας Παναγιωτόπουλος, η αξία ενός κιλού της συγκεκριμένης κατεργασμένης κάνναβης ανέρχεται σε 5 έως 8 χιλιάδες ευρώ, ενώ το ένα γραμμάριο κρυσταλλικής κάνναβης σε πάγο πωλείται στις αγορές ναρκωτικών γύρω στα 100 ευρώ. Η αστυνομία υπολογίζει ότι το κύκλωμα παρήγαγε 20 με 30 κιλά κάνναβη την ημέρα.

Εννέα συλλήψεις

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, σε οργανωμένες και παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 9 άτομα, εκ των οποίων οι 3 είναι Ελληνες και οι 4 αλλοδαποί, πολίτες Βιετνάμ, Τσεχίας και Ολλανδίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, εντοπίστηκαν έξι πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια υδροπονικής κάνναβης, τα οποία η εγκληματική οργάνωση είχε εγκαταστήσει και λειτουργούσε σε αντίστοιχες πολυτελείς κατοικίες, σε περιοχές της Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.936 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας. Σημειώνεται, ότι οι δράστες είχαν εγκαταστήσει, μεταξύ άλλων, εργαστήρια στην Εκάλη, τον Διόνυσο, το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη.

Εκτός από τα 2.936 δενδρύλλια, κατασχέθηκαν πάνω από 19 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, περισσότερα από 37 κιλά φύλλων κάνναβης, αποξηραμένων και μη, το χρηματικό ποσό των 45.570 ευρώ, 170 δολάρια Η.Π.Α, 3 Ι.Χ αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτα, ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και πλήρης εξοπλισμός για την καλλιέργεια των φυτών. Επιπλέον από την έρευνα στις οικίες και τα οχήματα τριών εκ των μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα περίπου 8,4 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 60 γραμμάρια γύρης κάνναβης, 2,8 κιλά αποσπασμάτων φυτικής κάνναβης και 250 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

Επαγγελματίες… του είδους

Η πληρότητα του εξοπλισμού των εργαστηρίων, η μέθοδος καλλιέργειας των δενδρυλλίων και ο επαγγελματικός τρόπος λειτουργίας των εγκαταστάσεων, καταδεικνύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι τα μέλη του κυκλώματος διέθεταν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή υδροπονικής κάνναβης. Ως προς τον ρόλο που είχαν τα μέλη του κυκλώματος, ο 36χρονος Ελληνας ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση του πελατολογίου, του κατάλληλου εξοπλισμού για την εγκατάσταση των υδροπονικών καλλιεργειών, τη συγκέντρωση των εσόδων από τις πωλήσεις και την κατανομή τους στα υπόλοιπα μέλη, καθώς και για το συντονισμό τους.

Άμεσος συνεργός του 36χρονου ήταν 48χρονος Βιετναμέζος, ο οποίος διέθετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια, ενώ μεριμνούσε για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών και την πλήρη επίβλεψη της λειτουργίας των εργαστηρίων – φυτωρίων δενδρυλλίων κάνναβης. Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ήταν επιφορτισμένα, μεταξύ άλλων, με την επίβλεψη της λειτουργίας των εργαστηρίων – φυτωρίων, τη φροντίδα για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών και την προμήθεια κατάλληλων φαρμάκων και εξοπλισμού, καθώς και για την ανεύρεση πελατών και τη διαμεσολάβηση για την περαιτέρω διακίνηση αυτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, που παρακολουθούσε το κύκλωμα από τον περασμένιο Φεβρουάριο, τα μέλη του διακίνησαν ναρκωτικά όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε διάφορα κοσμικά νησιά της χώρας μας. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις