Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πρόταση Εισαγγελέα: Ποινή 20 χρόνων στον Άκη Τσοχατζόπουλο, 12 στην Β. Σταμάτη και 10 χρόνων στην Αρετή Τσοχατζοπούλου!

Πρόταση Εισαγγελέα: Ποινή 20 χρόνων στον Άκη Τσοχατζόπουλο, 12 στην Β. Σταμάτη και 10 χρόνων στην Αρετή Τσοχατζοπούλου!

– Δεν αναγνωρίσθηκε για τον Άκη Τσοχατζόπουλο κανένα ελαφρυντικό παρά τις εισηγήσεις των συνηγόρων του
– Για την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου πρότεινε 6 χρόνια
– Για τον Γιάννη Σμπώκο πρότεινε 16 χρόνια
– Για το Νίκο Ζήγρα πρότεινε 6 χρόνια
– Όλες οι ποινές που πρότεινε ο εισαγγελέας και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους

Ποινή φυλάκισης 20 ετών στον Ακη Τσοχατζόπουλο πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας. Επίσης πρότεινε ποινή 12 ετών στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και ποινή φυλάκισης 10 ετών στην κόρη του, Αρετή.

Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει τον πρώην υπουργό ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Επίσης, ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθούν οι εξής ποινές:

– Στον Αστέριο Οικονομίδη 12 χρόνια
– Στην Ευφροσύνη Λαμπροπούλου 13 χρόνια
– Στον Νίκο Ζήγρα 6 χρόνια
– Στον Γιώργο Σαχπατζίδη 13 χρόνια
– Στον Γιάννη Σμπώκο 16 χρόνια
– Στον Νίκο Γεωργουλάκη 10 χρόνια
– Στον Οράτιο Μελά 10 χρόνια
– Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη 10 χρόνια
– Στον Γιώργο Κωνσταντάτο 10 χρόνια
– Στον Παναγιώτη Σταμάτη 6 χρόνια
– Στην Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 χρόνια
– Στον Φώτη Αρβανίτη 6 χρόνια
– Στον Νίκο Καρατζά 6 χρόνια.

Η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου στους Παναγιώτη Σταμάτη, Φώτη Αρβανίτη, Νίκο Καρατζά και Γκούντρουν Μολντενχάουερ, ενώ για τους υπόλοιπους 13 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο, εισηγήθηκε ότι πρέπει να καταδικαστούν χωρίς να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό αυτό.

Όπως επισημαίνει η κ. Αδειλίνη, «η εγκληματική τους δράση ήταν συνεχής και εκτεταμένη και όχι μια παραφωνία στη ζωή τους. Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στους συγκεκριμένους κατηγορούμενους δεν μπορεί να αναγνωριστεί διότι κανείς δεν έχει παραδεχθεί την ενοχή του».

Εισηγήθηκε επίσης να απορριφθεί το ελαφρυντικό για τη σχέση εξάρτησης της Ευφροσύνης Λαμπροπούλου με τον Άκη Τσοχατζόπουλο που ζήτησαν οι συνήγοροί της, ενώ για την Αρετή Τσοχατζοπούλου η Εισαγγελέας τονίζει ότι θα συνεκτιμηθούν κάποιες συμπεριφορές κατά την επιμέτρηση των ποινών.

Για το Νίκο Ζήγρα, η Εισαγγελέας εισηγήθηκε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν υπήρχε ο Νίκος Ζήγρας να μιλήσει και να ανοίξουν λογαριασμοί ίσως να μην είχαμε φτάσει ως εδώ».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κρίθηκε ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από κοινού και κατά μόνας με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις.

Αθώοι των κατηγοριών κηρύχθηκαν μόνον οι Παντελής Ζαχαριάδης και Σπύρος Χατζηνικολάου.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη. Η διαδικασία κράτησε 5 μήνες

Οι εφέτες με την απόφαση τους εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και κήρυξαν ενόχους τους 17 κατηγορουμένους, προσμετρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής τους αλλά και της προσωπικότητας τους.

Ένοχοι κρίθηκαν οι:

Βίκη Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ευφρoσύνη Λαμπροπούλου, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αστέριος Οικονομίδης, Παναγιώτης Σταμάτης (αδελφός της Βίκυς Σταμάτη), Νίκος Ζήγρας, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς, Οράτιος Μελάς, Γιώργος Κωνσταντάτος και Νικόλαος Γεωργουλάκης.

Όλη η απόφαση του δικαστηρίου

Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο ‘Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.
Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.
Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ ‘ επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.

Τέλος, το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κούγιας για Βίκυ Σταμάτη: Είναι η χαζούλα της υπόθεσης! – Κρίθηκε ένοχη μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και άλλους 15 κατηγορούμενους

Άκης Τσοχατζόπουλος: Από το ΠΑΚ, στην χλιδή και στη φυλακή – Σπάνιες φωτό!

Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Άκης Τσοχατζόπουλος – Ένοχοι άλλοι 16 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και η Βίκυ Σταμάτη – Αθώοι κρίθηκαν 2

Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα η απόφαση για τον Ακη Τσοχατζόπουλο

Κούγιας: Ο Στεφανόπουλος έπεισε τον Άκη να παντρευτεί τη Β. Σταμάτη

Την Τετάρτη η απολογία του Μ. Μιχαηλίδη

“Ελπίζω η Αρετή Τσοχατζοπούλου να μην έχει την τύχη των παιδιών του Σαντάμ”

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε