Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ψευτογιατρός: Θάνατοι και αναπηρίες ασθενών – Η εισαγγελέας ζητά να καθίσει στο εδώλιο και πρώην υπουργός

Ψευτογιατρός: Θάνατοι και αναπηρίες ασθενών – Η εισαγγελέας ζητά να καθίσει στο εδώλιο και πρώην υπουργός

Για τα βαρύτατα αδικήματα όπως της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, προτείνει η αρμόδια εισαγγελέας να παραπεμφθούν προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ο ψευτογιατρός «Κοντοστάθης» αλλά και άλλοι 16 συγκατηγορούμενοί του, ανάμεσά τους και πρώην υπουργός-γιατρός στο επάγγελμα.

Τα αδικήματα βέβαια πέραν του ψευτογιατρού, διαχωρίζονται και διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση για τους υπόλοιπους «συνεργούς» του. Μάλιστα στην πρόταση της προς το αρμόδιο συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθηνών, η εισαγγελέας  κ. Αγγελική Κουρινιώτη μέσα σε τριακόσιες σελίδες, περιγράφει αναλυτικά το πως ο προφυλακισμένος «ψευτογιατρός» με ορμητήριο κυρίως ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, εξαπατούσε συστηματικά ασθενείς για να τους αποσπά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών που αντιμετώπιζαν ανίατη ασθένεια κατέληξαν αφού τους έπειθε να διακόψουν την κανονική θεραπεία και να επαναπαυτούν στις δικές του … θαυματουργές μεθόδους. 

«Χάπια» αξίας 15.000 ευρώ και «ενέσεις βλαστοκυττάρων»

Ο «πολύφερνος» σωτήρας τους, μόλις κατάφερνε να οδηγήσει κάποιον ασθενή στο χειρουργείο κάποιου ιδιωτικού νοσοκομείου, με απατηλές υποσχέσεις τους προέτρεπε να συνεχίζουν την «θεραπεία» με χάπια αξίας 15.000 ευρώ αλλά «ενέσεις βλαστοκυττάρων» που του στέλνουν από την Γαλλία και οι οποίες κοστίζουν 7.000 ευρώ η καθεμιά. Επίσης τους ξεκαθάριζε ότι αυτές δεν καλύπτονται απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως θα έπρεπε να τον πληρώνουν τοις μετρητοίς. Το newsit.gr επικοινώνησε με τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια ο οποίος και μας ανέφερε ότι δυο από τους εντολείς του κατέληξαν στο θάνατο, ενώ άλλοι δυο είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. 

Παρών στο χειρουργείο και ο πρώην βουλευτής

Άξια αναφοράς πάντως είναι αναλυτικά η περίπτωση 47χρονου κατοίκου Ρόδου που παρουσία του ψευτογιατρού αλλά και του πρώην υπουργού, υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση μετά από πτώση που είχε με αλεξίπτωτο πλαγιάς στο νησί. Το χειρουργείο έγινε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Η επέμβαση στο ιδιωτικό νοσοκομείο θα κόστιζε 100.000 ευρώ, εκτός αν επέλεγε άλλη κλινική της αρεσκείας του [που κατονομάζεται ] με κόστος 150.000. Του είπε ότι θα υπήρχε πλήρης αποκατάσταση της υγείας του, καθώς θα του αφαιρούσαν τους σπασμένους ράβδους της σπονδυλοδεσίας που είχε υποβληθεί. Στη θέση τους θα έμπαινε ένα μόσχευμα που ένα τμήμα του κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και ένα δεύτερο στη Γαλλία,το κόστος του οποίου ανέρχεται στις 54.000 ευρώ. Όπως όμως αποδείχτηκε αργότερα αυτό το «μόσχευμα» κόστιζε μόλις 900 ευρώ.

Ο ασθενής επέζησε αλλά η σπονδυλοδεσία απέτυχε

Η αρμόδια εισαγγελέας, αναφέρει χαρακτηριστικά για την περίπτωση του 47χρονου που είναι και η πιο ενδεικτική της αδίστακτης δράσης του «Κοντοστάθη» ότι: «Ο [1ος] Κοντοστάθης, ο 6ος κατηγορούμενος, ο 7ος κατηγορούμενος [γιατρός-πρώην υπουργός], ο 8ος κατηγορούμενος, ο 9ος κατηγορούμενος και ο 10ος κατηγορούμενος, στην Αθήνα, την 11.10.2018, έχοντας πείσει, ο 1ος κατηγορούμενος Νικόλαος Κοντοστάθης, τον Α. Α, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη εξαιτίας ατυχήματος (πτώση με αλεξίπτωτο), που έλαβε χώρα στη Ρόδο το 2014, και αντιμετώπιζε έκτοτε σοβαρό κινητικό πρόβλημα, με ποσοστό αναπηρίας 82%, να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση σε κλινική της πρωτεύουσας [αναφέρεται το όνομα της] προς πλήρη αποκατάσταση του κινητικού του προβλήματος, όπως ρητά ο 1ος κατηγορούμενος τον διαβεβαίωσε, καθώς παρουσιάστηκε στον ασθενή ως δήθεν ιατρός, χειρουργός ορθοπεδικός, ιδιαίτερα διακεκριμένος», επισημαίνει η εισαγγελέας.

Του έκοψαν τα πλευρά και συνέχιζαν …

 Και η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνει το εξής ανατριχιαστικό: «Προέβησαν, οι 1ος, 6ος, 7ος, 8ος, 9ος και 10ος των κατηγορουμένων στην χειρουργική αυτή επέμβαση που περιελάμβανε θωρακοτομή δεξιά, σωματεκτομή Θ12 και τοποθέτηση κλωβού, μετέχοντας σ’ αυτήν ως εξής:

ο 1ος κατηγορούμενος, ως συντονιστής της χειρουργικής επέμβασης, ο 6ος κατηγορούμενος, ως ιατρός χειρουργός, ο 7ος κατηγορούμενος (πρώην υπουργός), ως ιατρός βοηθός χειρουργός Α’, ο 8ος κατηγορούμενος, ως ιατρός βοηθός χειρουργός Β’, ο 9ος κατηγορούμενος , ως ιατρός βοηθός χειρουργός Γ’, και ο 10ος κατηγορούμενος, ως ιατρός αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα ο εγκαλών να υποστεί εξ αυτής βαριά σωματική βλάβη κατά την έννοια του άρθρου 310 παρ. 2 ΝΠΚ, καθόσον προκλήθηκε σ’ αυτόν κίνδυνος ζωής, βαριά και μακροχρόνια αρρώστια, σοβαρός ακρωτηριασμός και συνάμα εμποδίστηκε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα του, συνέπειες που επήλθαν με την αφαίρεση ενός εκ των δεξιών πλευρών του, μη δυνάμενος πλέον μετά το χειρουργείο να κοιμηθεί από τη δεξιά πλευρά του σώματός του, παρουσιάζοντας δυσκολία στην αναπνοή, έχοντας καταστεί ευάλωτος σε αναπνευστικές λοιμώξεις, λαχανιάζοντας ακόμη και με τη βάδιση με πατερίτσες, εμφανίζοντας συνεχείς πόνους στα πλευρά και συχνά μουδιάσματα στο δεξί χέρι, αυξάνοντας το ποσοστό αναπηρίας του σε ποσοστό 85%, αποτέλεσμα που οι ανωτέρω κατηγορούμενοι επιδίωκαν» καταλήγει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας κ. Αγγελική Κουρινιώτη.

Από όρθιος έμεινε κατάκοιτος 

Μέχρι τότε πάντως ο 47χρονος ήταν όρθιος και αν και με δυσκολία περπατούσε. Αμέσως μετά την επέμβαση όμως καταδικάστηκε να ζει σε αναπηρικό καροτσάκι. Το θύμα της απάτης καταθέτει ότι το 2018 και αφού είχε κάνει ενδελεχή έρευνα για την εξεύρεση κατάλληλης ιδιωτικής κλινικής για την περαιτέρω αποκατάσταση του έκλεισε ραντεβού με τον ιατρό. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους πήγε στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του και τον υποδέχθηκε ο «Κοντοστάθης». Τότε ο ψευτογιατρός του συστήθηκε ως διακεκριμένος ορθοπεδικός – χειρουργός διεθνούς φήμης που ανελάμβανε χειρουργεία στο εξωτερικό (Γαλλία και Ελβετία). 

Ζητούσε όλο και πιο πολλά λεφτά

Όπως κατέθεσε στον ανακριτή το θύμα, ο ψευτογιατρός τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στην Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου 2018. «Παρουσία της αδελφής μου και του γιου μου παρέλαβε σε μετρητά το ποσό των 20.000 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία. Μου είπε ότι είναι ‘μαύρα’ αυτά τα λεφτά για να γίνει η δουλειά μας και ότι η κλινική δεν θα μάθει τίποτα διότι θα τα πάρουν ‘μαύρα’ οι γιατροί». Του ζήτησε ακόμη να δώσει πριν το χειρουργείο 20.000 ευρώ στους θωρακοχειρουργούς ενώ άλλες 20.000 πλήρωσαν η αδελφή και ο γαμπρός του στο λογιστήριο του ιδιωτικού νοσοκομείου. Ακόμη ο ψευτογιατρός του ανέφερε ότι όταν εξέλθει από την κλινική θα πρέπει να του δώσει άλλες 30.000 ευρώ, διότι στην εγχείρηση θα παρίσταντο δύο νευροχειρουργοί και δύο θωρακοχειρουργοί (ο υπουργός και ένας άλλος ακόμη). 

Χειρουργείο 7 ωρών με μηδέν αποτέλεσμα

Η χειρουργική επέμβαση διήρκεσε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Όπως αναφέρει ο 47χρονος, την επομένη μετά το χειρουργείο δέχθηκε την επίσκεψη του ψευτογιατρού. Του είπε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και ότι κατά τη διάρκειά της παρατήρησε πως «στο κανάλι των νευρώνων του υπήρχε κίνηση στα πόδια, γεγονός που συνεπαγόταν ότι θα περπατήσει ξανά». Όπως πάντως αναδεικνύεται από έγγραφα η ομάδα των χειρουργών με επικεφαλής τον «Κοντοστάθη» δεν τοποθέτησε μόσχευμα αξίας 54.000 ευρώ, αλλά έναν κυλινδρικό κλωβό αξίας 900 ευρώ. Οι ενέσεις δεν περιείχαν βλαστοκύτταρα αλλά άγνωστες ουσίες. Το συνολικό ποσό που πλήρωσε ο 47χρονος έφθανε τα 98.000 ευρώ. Ο ψευτογιατρός δεν αρκέστηκε σε αυτά τα χρήματα. Είπε στον Ροδίτη ότι για να μπορέσει να περπατήσει ξανά θα πρέπει να πάρει χάπια από τη Γαλλία αξίας 15.000 ευρώ! Όταν ο ασθενής του είπε ότι δανείστηκε για την επέμβαση από συγγενείς και γνωστούς του και ότι δεν έχει άλλα χρήματα ο «Κοντοστάθης» του αντιπρότεινε να του δώσει 10.000 ευρώ για τα χάπια. Μετά την πρόταση της αρμόδιας εισαγγελέας το δικαστικό συμβούλιο καλείται τώρα να αποφανθεί διεξοδικά για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη ο ψευτογιατρός και οι υπόλοιποι 16 συνολικά συνεργοί του. Και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ποια απ’ τις βαριές κατηγορίες πρόκειται να αντιμετωπίσει ή όχι ο γιατρός και πρώην υπουργός!

Βασίλης Χήτος

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις